Aardappel

De aardappel is een bladrijk gewas waarvan we de verdikte ondergrondse stengel (knollen) opeten. Die bevatten veel zetmeel

aardappelen-300x231

 

Teeltwijze

De pootaardappelen zet je een paar weken voor het uitplanten een paar weken op de vensterbank.  Op die manier kiemen ze en hebben ze een voorsprong bij het uitplanten.  Bekijk de aardappelen en plaats het aardappeltje met de mini kiemen omhoog.  Doosjes of trays van eieren zijn ideaal om de pootaardappelen in te zetten.

  • Vroeg : Plant buiten begin maart-begin april ; oogst half juni-begin juli
  • Middelvroeg : Plant buiten half maart-eind april ; oogst in augustus
  • Middellaat : Plant buiten in april ; oogst in september
  • Laat : Plant buiten in april-midden mei ; oogst midden oktober-begin november.

Plantafstand

30 cm tussen de planten 50 cm tussen de rijen

Aardappel oogsten en bewaren

Vroege aardappelen kunnen naar behoefte worden geoogst als de knollen naar je mening groot genoeg zijn, zonder dat het loof al afgestorven is. De rest van de vroege aardappelen wordt geoogst als het loof gaat afsterven. Aardappelen om te bewaren worden bij voorkeur geoogst als het loof afgestorven is.

Binnen bewaren: De ideale bewaartemperatuur is minimaal 4° Celsius tot maximaal 8° Celsius. De bewaarplaats moet niet alleen koel zijn, maar ook voldoende geventileerd. Als er geen verse lucht bij kan, wordt de lucht door de ademhaling vochtig. En dat mag niet. Aardappelen moeten op een droge plaats worden bewaard, anders rotten ze. Ten slotte is bewaren in het donker noodzakelijk omdat de knollen anders groen en oneetbaar worden.

Buiten bewaren: Bewaren in een aardappelhoop kan ook, op een droge, beschaduwde plaats. In het begin moet je gewoon afdekken met stro en wat grond om het stro vast te leggen. Als het kouder wordt, gaat er een dikke laag stro en zo’n 25 centimeter grond bovenop. Wel moet de hoop nu en dan gelucht worden om vocht en een te hoge temperatuur te vermijden.

Recepten met aardappel