5 Voordelen om kaneel te gebruiken in de moestuin

5 Voordelen om kaneel te gebruiken in de moestuin

Kaneel is een specerij afkomstig uit Sri Lanka. Wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat kaneel geweldige eigenschappen heeft. Deze wordt  gebruikt voor zowel schoonheid als gezondheid maar wat vele niet weten is dat kaneel ook superhandig is voor gebruik in biologisch tuinieren.

Kaneel wordt vooral vaak gebruikt om gerechten of desserts op smaak te brengen, maar is ook geweldig om aandoeningen als een hoog cholesterolgehalte of diabetes tegen te gaan. In dit artikel zullen we je echter vertellen hoe je kaneel kunt gebruiken bij het tuinieren. De veelzijdigheid van deze specerij kan een zeer goede bondgenoot zijn om ervoor te zorgen dat de planten in je tuin er prachtig bij zullen staan.

Lees ook :

5 overtuigende redenen om een moestuin te starten 

Manieren om kaneel in de tuin te gebruiken

Met gemalen kaneel kan je verschillende problemen in de moestuin aanpakken. Aangezien het een natuurlijke fungicide is, kan het helpen om schimmels te elimineren, insecten te verdrijven, zaailingen te beschermen en kleine wondjes te genezen. Daarnaast is het een natuurlijk, gezond en voordelig product, waardoor het ideaal is voor biologisch tuinieren.

1. Kaneel om je planten te beschermen tegen insecten

Als de zaailingen die je pas geplant hebt dus allerlei mieren en muggen aantrekken, maak je dan vooral geen zorgen. Om dit soort plagen onder controle te houden, strooi je gewoon een beetje van deze heerlijke specerij om je planten heen, of op andere plekken in je tuin waar je last hebt van deze beestjes. De sterke , indringende geur van kaneel zorgt ervoor dat ze hun heil ergens anders gaan zoeken.

Lees ook :

Lieveheersbeestjes in de moestuin

 

2. Deze specerij elimineert schimmels

Schimmels zijn de vijand van gezonde planten. Wanneer er sporen van schimmels en zwammen op je planten zitten, strooi er dan gewoon een beetje gemalen kaneel overheen om te voorkomen dat de schimmels of zwammen groter worden en zich vermenigvuldigen.

Als de schimmels in de aarde zitten, dat kun je de plant gewoon in nieuwe aarde zetten. Als de schimmel echter in de plant zit, dan kun je er gewoon een beetje kaneel overheen strooien om dit probleem te verhelpen. Ook als de schimmel in de aarde zit, kun je er nog beetje kaneel overheen strooien om de gezondheid van je plant te herstellen.

3. Ziektes bestrijden

Zaadjes of zaailingen kunnen worden aangetast door verwelkende schimmelziektes, die veroorzaakt kunnen worden door verschillende soorten schimmels of een slechte potgrond. Om de ernstige gevolgen die dit soort ziektes kunnen hebben te voorkomen, kan het helpen om gewoon een beetje gemalen kaneel in de potgrond of mest waar je planten in staan te stoppen.

Lees ook :

Tomaten kweken in 6 maanden van zaaien tot tomaten oogsten

 

4. Kaneel voor stekplanten

Probeer de bewortelingshormonen van stekjes niet te stimuleren met behulp van chemische middelen. Het enige wat je namelijk hoeft te doen, is een beetje gemalen kaneel op het uiteinde van de stekjes die je wilt verpotten strooien en dat is alles.  Als je je planten vermeerdert om stekjes te kunnen maken en verschillende tuinierproblemen ervaart die je resultaten belemmeren, dan bestaat er gelukkig een goede manier om dit te voorkomen.

We delen namelijk het recept voor een zeer krachtige fungicide, waarvan kaneel het hoofdingrediënt is.

Ingrediënten

  • ½ liter water
  • 2 gemalen aspirines
  • 1 eetlepel gemalen kaneel (10 gram)

Bereiding

  • Doe alle ingrediënten samen in een kom.
  • Laat de ingrediënten twaalf uur staan.
  • Giet het mengsel na twaalf uur door de zeef en vang het water op in een andere bak.
  • Laat je stekjes vervolgens twee uur weken in dit water.
  • Plant de stekjes na afloop zoals je normaal zou doen.

De aspirine fungeert om de beworteling te stimuleren en de kaneel als fungicide.  Je kan het mengsel maar éénmalig gebruiken dus bewaren is niet nodig.

5. Plantwonden genezen

Als je je planten flink gesnoeid hebt kan het zijn dat je planten gewond zijn geraakt. Je kan je planten helpen te genezen door een beetje gemalen kaneel om de wond heen te strooien. Dit zal ziektes of verdere beschadiging voorkomen en ervoor zorgen dat de plant sneller geneest.

Lees ook :

Moestuinieren in potten en bakken.

 

 

Alle trucjes in dit artikel zijn geweldig om je te helpen bij het tuinieren.  Kaneel is een natuurlijk product dus aarzel niet om deze specerij te gebruiken voor je planten. Je zult namelijk heel goed kunnen zien dat je planten hierdoor een stuk gezonder en sterker zullen worden. 

 

Geef een reactie