April : Alle remmen los!

In april moet je moestuin er helemaal klaar bij liggen voor de grote stroom zaailingen die eraan komen. Het is dus nu alle hens aan dek in je moestuin!

Haal de laatste mulch van de bedden : de grond warmt nu veel trager op dan in de rest van je moestuin. Werk de (half) verteerde bladeren met een spitvork door de bovenste 10 cm van de grond, stro of hooi mag je op de composthoop smijten. Zorg er zeker voor dat de mulch een 3 tal weken voor je begint te zaaien weg is. Controleer op slakken en eitjes.

Bestrijden van slakken

Er zijn vele huis en tuinmiddeltjes voor slakken te bestrijden : koffiedrek , bier , eierschalen enz… Mijn ervaring is dat deze wel iets doen maar zelden heel effectief zijn. Wat voor mij tot nu toe het meest effectief werkt zijn nematoden of ook aaltjes genoemd.

Wacht tot de grond goed opgewarmd is , deze moet minstens 6 graden zijn maar het ideale is 12 tot 15 graden. Dit kan je ook in mei doen maar langer mag je er zeker niet mee wachten.Bij meer dan 20 graden doen de aaltjes hun werk niet meer efficiënt.

Wat ook een effectieve oplossing is en die ik geleend heb van een escargotbedrijf is een smeermengsel op basis van smeervet en groene zeep.Daarmee smeer je de boorden van je moestuin mee in langs de buitenkant. Het zorgt ervoor dat het te glad is voor je slakken om erop te kruipen. In het bedrijf zorgt dit mengsel ervoor dat slakken niet kunnen ontsnappen.

Groene mest

Heb je vorige herfst groenbemester gezaaid , ruim die dan nu op. Wat afgevroren is hark je bijeen en mag op de composthoop. Wat overblijft meng je door de bovenste 15 cm van de grond , zeker niet dieper!

Geen onkruid

Houd het onkruid bij. Wied met de hand in de rijen en schoffel liefst bij zonnig en winderig weer tussen en op de paden. Je kan het onkruid ook gewoon laten liggen als het nog niet in zaad is. Heeft het nog maar juist geregend hark het dan meteen bijeen voor het weer gaat groeien en gooi het op de composthoop.

Wat ik hier ook doe is kokend water gieten over jong onkruid , je verbrand zo het kruid en de wortel en na enkele dagen is het weg. Je hebt wel geen garantie dat het nooit meer terug keert.

De eerste oogst

Eind deze maand zijn de eerste asperges er. Het is dan smullen geblazen tot 25 juni. Of een asperge rijp of oogstklaar is merk je aan de barst in de aarde boven op de heuvel of rug van je bed. Neem de grond helemaal weg en snij de asperge met een lang , smal aspergemes onderaan af. Loop elke dag langs je aspergebed , want zodra de kopjes boven de grond komen piepen, beginnen ze te verkleuren en worden ze minder zoet.

Wie in de herfst kolen plantte , oogst nu de eerste bloemkool en broccoli. Haal de stronken na het oogsten meteen weg zodat je plaats hebt voor je sla en spinazie – bladgroenten te planten.

Van de rabarber die je onder een pot bleekte , snij je nu de eerste stelen. Deze zijn lekker zacht en zoet en veel minder vezelig.

SOS zaailingen

Is alles wat je vorige maand zaaide mooi opgekomen? Zit je opgescheept met slappe en gele scheuten , of nog erger valt er totaal geen leven te bespeuren?

De scheuten vallen om en hun steeltjes zijn bruin en rot : Kiemschimmels vormen de oorzaak van deze omvalziekte , die zijn vooral actief bij koud en nat weer en op een te natte zaaigrond. Gooi alles weg , ook de zaaigrond en ontsmet je bak en begin opnieuw.

De scheuten rotten : Je hebt wellicht te diep of ( in een bak) te dicht gezaaid waardoor kiemschimmels hebben toegeslagen. Herbegin!

Je zaailingen zijn hoog en ijl opgeschoten :  Ze hebben te weinig licht en teveel warmte gekregen , meestal door te lang op de vensterbank. Herbegin!

Je zaailingen worden geel : Je hebt te lang gewacht om ze te verplanten , ze missen voeding en mineralen. Verplant ze meteen naar gewone potgrond en kijk hoe ze evolueren en zaai voor de zekerheid een tweede reeks reserve.

Er komt niks meer boven: Is het zaad nog wel kiemkrachtig?

Doe een kiemtest :

– Leg in een bakje een dubbel gevouwen vel keukenpapier.

  • Maak het goed vochtig , er mag een ml water in het bakje staan
  • – Strooi minstens 10 zaadjes op het papier uit
  • Zet op een warme plek van minstens 20 graden ; veel licht is niet nodig
  • Afhankelijk van de kiemduur van het zaad verschijnen er na 5 tot 20 dagen kleine puntjes
  • Als maar minder dan de helft van het zaad kiemt , gooi je het beter weg

Check of je wel de juiste temperatuur hebt gehaald.Tomaten , pepers en aubergines hebben echt wel 20 graden nodig

Van tray naar pot

Het is hoog tijd om stilaan alles naar nieuwe potjes en een minder warme plek te verhuizen.

Je zaaitrays staan mooi vol en je zaadjes kiemen volop. Hoof tijd om ze wat meer ruimte te geven en ze naar een aparte pot te verspenen en te laten wennen aan minder warme temperaturen. Ze hebben nu nood aan de eerste meststoffen , in de zaaigrond vind je deze niet.

Het verspenen of verplanten van zaailingen naar gewone potgrond geeft je jonge plantjes ook een groeistoot waardoor ze meer en langere wortels aanmaken. Niet alle groenten moeten worden verspeend , het zijn vooral de soorten die je al vroeg , in februari/maart in huis of warme serre gezaaid hebt en nu te groot zijn voor de kleine tray zoals tomaten , pepers , aubergines , paprika’s en selder.

Wanneer verspenen?

Verspeen zodra de 2 kiemblaadjes volledig ontwikkeld zijn en de eerste 2 echte blaadjes tevoorschijn komen.

  • Vul de potten van 8 tot 10 diameter met pogrond
  • Maak met een potlood een gaatje in de grond
  • Duw de zaailingen uit de tray en gooi de kleinste en vervormde zaailingen weg
  • Neem ze bij de kiemblaadjes vast en plant ze in het gaatje , de kiemblaadjes moeten net boven de grond uitsteken
  • Raak de fijne wortelhaartjes zo weinig mogelijk aan , zodat ze niet beschadigd geraken en laat er zoveel mogelijk aarde rond.
  • Duw de aarde met je vingers stevig aan en besproei ze met een plantenspuit met water op kamertemperatuur.

 

Zaaigeweld

Het blijft laveren tussen warme dagen en grillig weer maar toch kan je buiten al vanalles zaaien en planten. Vooral trage groenten zoals peterselie , wortelen , uien , selder , zomerprei , spinazie en kolen moeten nu de grond in want die hebben maanden nodig om te groeien.

Hoe groter het zaad , hoe dieper het de grond in moet. Heel fijn zaad zoals peterselie moet nauwelijks bedekt worden , dikke zaden zoals bv tuinbonen mag je tot 5 cm diep planten. De zaaidiepte varieert naargelang de moestuinbodem : op zand moet je al snel dubbel zo diep zaaien als op klei want zand droogt sneller uit en je zaden hebben water nodig om te kiemen. In de zomer mag je dus altijd een beetje dieper zaaien dan in de lente.

In volle grond zaaien

  • Hark de grond fijn
  • Span een touw of leg een lat of plank
  • Trek een voor : de diepte hangt af van het zaad
  • Strooi er een dun laagje potgrond in
  • Giet de voor goed nat
  • Laat op de juiste afstand een zaadje vallen
  • Bedek met een laag potgrond of fijne aarde en duw goed aan
  • Begiet nog eens met een fijn broes
  • Zet bij elke rij een etiket met de naam van de groente

De gulden regels

  • Zaai uit de hand , nooit uit het pakje
  • Zaai niet meteen één bed vol , maar werk met kleine rijtjes of delen van een bedje
  • Zaai dun
  • Wees zorgzaam

 

Bron : Mijn Moestuin : Wim Lybaert

Zelf groenten kweken?

Neem dan zeker hier eens een kijkje

 

 

 

 

 

Geef een reactie