April : Kies je kruid

April : Kies je kruid

Wie graag eet kan natuurlijk niet zonder fines herbes , provencaalse kruiden of frisse munt – en citroensmaken. Welke je ook kiest zet ze op de juiste plaats want elk kruid heeft zijn favoriete plekje!


Groene kruiden

Wat is de keueken zonder basilicum , bieslook , dragon , koriander of peterselie? Ze smaken het best op een bodem met veel compost waar het niet te droog of te heet is.

Basilicum , dille , kervel en peterselie leven maar 1 seizoen en zaai je jaarlijks opnieuw. Bieslook , dragon en pimpenel zijn doorlevend en hoef je maar 1x te planten om dan de jaren nadien ervan te genieten.

Groene kruiden hebben graag veel licht maar staan het liefst niet in de felle zon want daar komen hun stengels en blaadjes taai van en schieten ze snel in zaad. Kervel staat zelfs het liefst in de schaduw.

Zorg voor veel compost zodat de grond niet uitdroogt en plant je groene kruiden in de buurt van je keuken zodat je niet te ver moet lopen ervoor.

Basilicum

basilicum is de koning onder de kruiden en is een echte zonneklopper. Erg lang leven doet hij niet , meestal van mei tot eind september of je moet hem in de serre kweken dan kan je hem een maandje langer houden.

Zet wat basilicum in de serre of tussen de wortelen ( om de wortelvlieg te verschalken) en een pot in je keuken ( je kan er nooit genoeg hebben).

Basilicim voorzaaien

Zaai hem midden april binnen , liefst bij 20 graden of begin mei in de serre. Pas na 15 mei kan je hem buiten plaatsen.

 • Vul een zaadtray met zaaigrond , duw goed aan en maak lichtjes nat
 • Zaai heel oppervlakkig want het is een lichtkiemer en heeft liever geen aarde op zich
 • Zet op een plek met veel licht
 • Geef af en toe een beetje water , aarde mag nooit te nat staan
 • Verspeen en laat de planten vanaf mei wennen aan de buitentemperatuur

Bieslook

Bieslook is een makkelijk kruid. Zon of schaduw , zand of kleigrond , hij overleefd overal en komt elk jaar trouw weer terug. Hij bloeit ook mooi dus kan perfect ook in je bloementuin staan. Bieslook kan je ook in pot kweken , als je niet veel plaats hebt . Zet deze niet in volle zon en geef regelmatig water.

Je kan bieslook zaaien maar als je een plantje koopt , kan je deze elk jaar weer splitsen tot je een mooie voorraad hebt. Je kan verse bieslook eten van begin maart tot november.

Dille

Dille is een heel fijn kruid maar het weer moet wat meezitten wil je het succesvol kweken. Zodra het te warm of te droog wordt , schiet het op. Dille kan je beter niet voorzaaien , het heeft een penwortel en laat zich daardoor moeilijk verplanten.

Dille zaaien

Zaai regelmatig een metertje in de tuin tussen half april en augustus.

 • Meng zeker 5 cm compost door de voor waar je gaat zaaien , dille houdt van losse , humusrijke grond
 • Hark fijn en begiet lichtjes
 • Zaai op een rij , max een 1/2 cm diep. Hou 10 cm afstand tussen elk zaadje en laat 30 cm tussen de rijen.
 • Bedek met een heel dun laagje aarde of potgrond en duw stevig met je voet aan.
 • Begiet nog eens met een fijne broes

Na 2 weken kiemt het zaad en een maand later kan je al oogsten.

Dragon

Zonder dragon geen bearnaise , maar is ook heerlijk in salades , aardappelsalade en in vinegraittes. De franse dragon is de enige echte en vaak in omloop zijnende russische versie  smaakt heel flets. Koop een plant in de lente en plant vanaf april in je tuin of in een pot.

Dragon groeit net als dille op grond met veel humus en in de zon. Geef hem genoeg plaats om links en rechts uitlopers te vormen . Het is een doorlevende plant maar als het te nat wordt in de winter kwijnt hij weg. Knip je dragon tot 10 cm van de grond af , graaf de uitlopers uit of scheur de moederplant en herplant ze in een paar potten of op een droge plek in je tuin.

Franse dragon kan je niet zaaien , een pakje zaad met dragon op is Russische dragon en laat je beter aan je voorbij gaan.

Kervel

Kervel is één van de weinige kruiden die het liefst uit de zon staan. Je hebt de klassieke platte en kervel en de meer gekrulde versie die iets minder sterk smaakt. Kervel kan je zaaien tot in september. Hij weerstaat probleemloos vorst en sneeuw en levert fris groen tot de volgende lente. Trek opgeschoten planten niet uit maar laat het in zaad komen en zich ter plaatse uitzaaien.

Kervel zaaien

Net als dille en basilicum is kervelzaad erg fijn. Zaai liefst elke 3 weken een rijtje van maart tot midden september.

 • Hark de grond fijn , trek een voor en strooi er een laagje potgrond in
 • Begiet lichtjes.
 • Zaai een 1/2 tot 1 cm diep en niet te dik. Hou 20 cm afstand tussen de rijen.
 • Bedek met aarde of potgrond en duw stevig met je voet aan
 • Begiet weer.

Na 2 weken kiemt het zaad , anderhalve maand later kan je oogsten.

Koriander

Van koriander kan je alles eten , de blaadjes , de zaden , de bloemen en de wortel. Koriander is éénjarig dus zaai het regelmatig, in volle zon maar wel waar de grond niet snel uitdroogt. Knip de blaadjes af als ze 10 tot 15 cm hoog staan. Als je 3 cm van de grond blijft kan je een tweede keer van dezelfde plant snijden. Proef zeker ook eens van de witte bloemetjes , ze zijn heerlijk in slaatjes of om curry mee te maken.

Koriander zaaien

Zaai tussen april en augustus , elke 3 weken een rijtje

 • Hark de grond fijn , trek een voor en strooi een laagje potgrond erin
 • Begiet lichtjes
 • Zaai 1 cm diep en laat 10 cm tussen elk zaadje. Hou 20 cm afstand tussen de rijen
 • Bedek met aarde of potgrond en duw stevig met je voet aan
 • Begiet weer

Het duurt 2 weken voor koriander kiemt.

Pimpernel

Pimpernel vind je niet in de winkelrekken dus een reden te meer om het te kweken. Deze is bv een basiskruid voor paling in’t groen. Ook is het een zeer mooie en decoratieve plant voor in de bloementuin. Deze doorlevende plant heeft een soor regenerend vermogen waardoor er steeds weer nieuwe blaadjes uitschieten , zodat je ook in de winter vers kan plukken. Plant deze in de zon of halfschaduw.

Peterselie

We hebben de krulpeterselie en platte peterselie. De krulvariant vind je overal in de winkel maa ik zou de platte peterselie in je tuin zaaien ( of beide) .Deze laatste is veel aromatischer. Het is een forse plant die breder en hoger uitgroeit en die je als 2 jarige houdt. Peterselie is een gemakkelijk kruid maar plant je het best op een zonnige tot licht beschaduwde plek met vruchtbare bodem. Je kan hem ook gemakkelijk in een pot in lichte schaduw houden. Je hoeft peterselie maar 1x /jaar te zaaien om er dan maanden aan een stuk ervan te oogsten. Zaai je in maart dan oogst je van juni tot aan de vorst.Van peterselie die je in augustus zaait , pluk je de winter door.

Peterselie zaaien

Zaai tussen maart en augustus

 • Zaai op een rij 1 cm diep.Laat 10 cm tussen elk zaadje.Laat bij platte peterselie zeker 30 cm tussen de rijen.
 • Bedek met een dun laagje aarde of potgrond en duw stevig aan.
 • Begiet met fijne broes
 • Het duurt al snel 4 weken voor het zaad kiemt. Hou tijdens die tijd de grond goed vochtig.

Mediterraan

Waarom provencaalse kruiden kopen als je ze zelf kan maken? Zoek voor je tijm , salie , rozemarijn , oregano , bonekruid , hysop , kerrie en laurier een droge plek met heel veel zon!

Kruiden uit het zuiden smaken niet alleen lekker , ze geuren ook heerlijk en bloeien vaak erg mooi. Ideaal om ze in een pot op je terras te houden of in de keuken. Neem een grote pot van 30 cm met meerdere gaten onderin. Leg eerst een laag grind of kleikorrels van zeker 5 cm en plant je kruiden in potgrond voor mediterane planten. In de winter kan je je potten in de serre zetten of binnenshuis.

Bonenkruid

Voeg een takje aan het kookwater van je boontjes en ze gaan al veel intenser smaken.Probeer ook eens citroenbonenkruid , met een heel aromatische smaak en geur. In volle zon en op droge grond houd je bonenkruid jarenlang.

Hysop

Met zijn prachtige donkerblauwe bloemenkan je hysop zo in je bloementuin. Hoewel heteen mediterraan kruid is , is  hysop bij ons perfect winterhard mits het niet te nat komt. Hysop gebruik je zoals tijm , alleen is het zachter van smaak en de bloemen zijn perfect eetbaar

Kerriekruid

Deze doorlevende plant met fijne zilvergrijze blaadjes en mooie gele bloemen ruikt en smaakt echter wel naar kerrie en geeft stoofpotjes en gebraad wat pit. Gebruik het met mate , een klein takje is meer dan genoeg.

Laurier

Ook al heeft laurier het in een koude winter het moeilijk in de tuin , toch is het een vrij gemakkelijke plant om zelf te kweken. Verse laurier is zoveel fijner en aromatischer dan gedroogde! Je kan laurier in volle grond planten als hij minstens een halve meter groot is , op een heel beschutte liefst droge grond in volle zon. Jonge plantjes of deze in pot moet je bij -10 graden binnen halen of in de serre plaatsen

Oregano

Geen pizza of pasta zonder oregano. Je hebt éénjarige marjolein maar de smaak van wilde marjolein of ergano is vergelijkbaar en bespaart je de moeite van elk jaar opnieuw te zaaien. Je kan er ook da blaadjes en de bloemen van eten. Het is een heel gemakkelijke en perfect winterharde plant die het op elke zonnige en niet te natte plek het goed doet. In de winter hoeft hij niet naar binnen. De bloemen lokken vele vlinders en bijen in je tuin.

Rozemarijn

 

Dit wintergroene struikje groeit op een warme , droge en beschutte plaats uit tot een flinke plant van wel een meter hoog. Zorg voor een kalkrijke bodem in volle zon en uit de noordoostenwind. Knip regelmatig de toppen weg om hem compact te houden. Rozemarijn bloeit heel erg vroeg , vaak al in februari.

Tijm

Van verse tijm kan je bijna een heel jaar rond plukken , dit doorlevend plantje houdt zijn blad ook in de winter.  Tijm heeft zelden last van hitte of droogte dus plant hem dan ook in je tuin in arme of verarmde grond , in volle zon. Knip er regelmetig van  , dat houdt hem compact. Je hebt ook nog citroentijm , die groeit meer als een bodembedekker en sinaasappeltijm met een subtiel citrusaroma.

Salie

Salie heb je in vele vormen , van klassiek groene tot de paars of geel gevlekte. De blaadjes zijn heel aromatisch, en de blauwe bloemen heerlijk in een salade. Salie groeit zoals rozemarijn het liefst in volle zon , op droge grond. Hij kan wel beter tegen de koude en vorst en kan de winter gerust buiten doorbrengen.

Munt & co

Voor frisse smaken en geuren moet je bij de munt- en citroenfamilie zijn. In de zomer zijn ze onmisbaar!. Je hebt er vrijwel geen werk aan en groeien zowat overal.

Voor de keueken plant je het beste Marokkaanse munt voor thee of de gewone groene munt. Voor paling in’t groen heb je palingmunt en voor een mojito de mojitomunt waarvan de stengels niet zo bitter zijn als bij de andere soorten.

Munt is een eersteklas woekeraar dus zet hem in een afgebakerd perk met een rand erom heen. Munt houdt van wat zon en genoeg vocht maar overleeft eigenlijk overal.

Citroenmelisse

Is een makkelijke plant die het goed doet in elke tuin. In halfschadiw blijft hij mooi frisgroen en smaken en geuren de blaadjes het best. Je mag de plant regelmatig tot op de grond afsnijden zo zaait deze zich niet te snel uit.

Citroenverbena

Als je 1x aan citroenverbena geroken hebt moet je het in je tuin hebben.Geen enkel kruid geurt zo naar citroen als deze mediteraanse plant. Ze wordt op een zonnige , droge plek gemakkelijk een fikse struik maar kan alleen in een beschutte tuin met lichte grond in de winter buiten blijven.  Je kan er een heerlijke tisane mee maken. Doe een handvol blaadjes in een kop kokend water , meng er een lepel honing bij. Simpel en zo lekker!!

 

Bron : Mijn Moestuin Wim Lybaert

Zelf groenten kweken?

Neem dan zeker hier eens een kijkje

 

Geef een reactie