De beste start voor de moestuin van volgend jaar, maak je in de herfst

De beste start voor de moestuin van volgend jaar, maak je in de herfst

We zijn intussen november. De meeste groenten zijn inmiddels geoogst, op een enkele uitzondering na. Voor heel wat mensen zit het moestuinseizoen er dan ook op. Niets is echter minder waar, want de herfst is het ideale moment om er voor te zorgen dat je in de lente met weinig werk én een voedzame grond kan starten aan een nieuw moestuinjaar. Hoe je dit aanpakt is erg simpel.

De herfst is het seizoen waarop de bladeren van de bomen vallen. Heel wat mensen hebben dan de neiging om die zo snel mogelijk op te rapen. Veel mensen brengen die naar het containerpark, of verzamelen die in bladkorven die vele gemeenten op het openbaar domein plaatsen. Maar eigenlijk gooi je hiermee 1 van de meest nuttige dingen uit de natuur weg. In de natuur heeft immers alles een nut, en bij afgevallen bladeren is dit zeker het geval. Het meest voor de hand liggende wat je met bladeren kan doen, is deze natuurlijk op je composthoop of in je compostbak gooien. Daar vormen ze het perfecte materiaal voor een bruine laag in je compost.

Maar zelfs als je geen compost aanmaakt, dan nog hebben bladeren een fantastisch nut. Je kan ze immers gewoon in een dikke laag uitspreiden over je moestuingrond. Zorg voor een voldoende dikke laag, waarbij er geen blote grond meer zichtbaar is. Op die manier zal de groei van onkruid stoppen en zal er geen nieuw onkruid meer ontkiemen. Hierdoor heb je in de lente een stuk minder werk met het verwijderen van onkruid, vooraleer je aan het moestuinseizoen kan beginnen. Maar het heeft nog meer voordelen dan alleen dit. Het zorgt er immers ook voor dat de weersomstandigheden minder invloed hebben op je bodem. Er zullen minder modderpoelen ontstaan op de grond, de aarde zal niet zo snel wegspoelen bij hevige regen. Bovendien haalt het bodemleven heel wat nuttige en voedzame stoffen uit de laag bladeren, éénmaal deze beginnen te composteren.

Als je bladeren er een tijdje liggen en nat geregend zijn, zullen ze een vrij vaste laag vormen. Hierdoor gaan de bladeren ook niet snel wegwaaien, zelfs niet bij hevige wind. Wanneer de bladeren droog zijn als je ze op de moestuinbedden legt, bestaat dit gevaar wel nog. Je kan ze zelf al wat nat maken, en er een net overleggen. Hierdoor verhinder je dat ze bij de eerste wind meteen gaan opvliegen.

Tenslotte nog een laatste tip voor de verwerking van de overgebleven bladeren in de lente. Als je deze verhakselt met een hakselaar, een bladzuiger met een dergelijke functie, of zelfs gewoon door er met de grasmachine een paar keer heen en weer over te rijden, dan kan je deze gewoon inwerken in je bodem. Ze zullen zorgen voor een luchtere en betere bodemstructuur.

Zelf groenten kweken?

Neem dan zeker hier eens een kijkje

 

Geef een reactie