Februari : Geduld in de moestuin

Februari : Geduld in de moestuin

Je moestuin is nog even in rust maar je kan wel kleine dingen voorbereiden.De serre poetsen , potten en zaaigrond klaar leggen en zaden rangschikken op chronologische wijze. Hier leggen we jullie uit wat je zoal kan doen in februari.

Onkruid verwijderen

De meeste soorten leven maar 1 seizoen zolang ze niet in zaad komen. Trek dus direct ontluikende sprietjes uit , nu de grond vochtig en luchtig is.

In de groei

heb je kolen geplant in de herfst dan kan je ze nu nog een laatste keer organisch bemesten of beter zelfs vloeibare mest gebruiken voor groenten. Je kolen hebben nu extra veel energie nodig om tegen mei volgroeid te zijn.

Snel bestellen

Probeer deze maand zeker al je zaadjes in huis te hebben. Online kan je nu nog volop bestellen en ook in de winkels is er een ruim aanbod. Stel het zeker niet te lang uit.

Bentoniet voor zandgrond

Tuinier je op lichte zandgrond dan kan je nu ook al wat bentoniet door de bovenste 10 cm van je moestuin mengen. Het is een kleimineraal dat het water en de voedingsstoffen in de grond goed vast houdt. Voor een tuin van 50 vierkante meter volstaat een 1.5 kg.Het is wel geen goedkoop product

Kalk

Als je grond extra kalk nodig heeft , strooi die dan nu uit. Korrelkalk is het gemakkelijkste. In een moestuin met neutrale grond strooi je alleen kalk op de bedden waar later de kolen komen te staan.

De eerste slakken

Als je de hele winter een dikke laag mulch gespreid hebt kan je er donder op zeggen dat er zich al slakken in genesteld hebben. Zie je hier en daar al slijmsporen dan kan je nu al blauwe korrels strooien.Elke slak die nu sterft leg later geen honderden eitjes.

Fruit in vorm

Dit is de laatste kans om je leifruit te snoeien.Hebben je bomen in de winter geen stalmest gekregen , hark dan nu organische korrelmest ( voor fruit) in de grond.

Alle oude frambozentakken , knip je tot op de grond af. Geef ook je aardbeien organische mest , zo’n 50 gr per vierkante meter is voldoende

Rabarber scheuren

Is je rabarber meer dan 3 jaar oud, wordt ze stilaan te groot en kan je ze beter scheuren voor ze haar kracht verliest. Graaf de plant met een scherpe spade uit. Gooi het middelste , harde deel weg en plant een aantal van de jonge buitenste delen weer uit. Meng veel compost met verteerde stalmest in het plantgat en plant daar de nieuwe scheuten in.

Het einde

Rooi prei , pastinaak , aardperen en wortelpeterselie.Pluk de laatste spruiten en bladeren van de boerenkool.Laat minstens 1 pastinaak staan en in het zaad opschieten , dat bespaart je dan weer de aankoop van nieuw zaad.

Kan je je echt niet bedwingen dan kan je al een paar groenten in huis zaaien maar weet dat wat je nu zaait je ook perfect in maart kan zaaien of later als plantgoed kan aankopen. Gebruik kleine zaaibakjes die je gemakkelijk op de vensterbank kan zetten.Geef je zaailingen max aan licht en zorg dat ze genoeg warmte krijgen.

Je serre staat nu maagdelijk leeg dus je kan al wel wat lentegroen kweken maar veel tijd heb je niet. Tegen eind april moeten de eerste tomatenplanten er in. Als je begin februari veldsla zaait in de serre , kan je die in principe in april oogsten.Ook kervel is niet bang van koude en zaai je nog gemakkelijk.

Zelf groenten kweken?

Neem dan zeker hier eens een kijkje

 

 

Geef een reactie