Hoe een citroenboom planten en laten groeien?

Hoe een citroenboom planten en laten groeien?

We weten dat citroenbomen buiten het hele jaar door bloeien, vooral in gebieden waar het klimaat zonnig en warm is. Maar het is ook mogelijk om citroenbomen binnen te laten groeien, net zoals een andere plant.

Stekken zijn zeer moeilijk om te starten en vragen veel aandacht om goede resultaten te krijgen. Aan de andere kant kan een citroenboom vanaf het zaadje starten erg veel voldoening geven. Het duurt dan wel drie tot zes jaar voor je vruchten produceert.  Citroenen bieden enorm veel voordelen voor de gezondheid .  Wil je graag leren hoe je vanaf een zaadje een citroenboom kan laten groeien? Het fruit zal verser zijn, de kwaliteit beter en er zullen zich geen chemicaliën op bevinden.Blijf dan lezen en ontdek hoe je dit fruit thuis kan kweken!

Wat je nodig hebt om je eigen citroenboom te planten en te laten groeien

Een citroen

Het is belangrijk dat je begint met een organische citroen, aangezien de zaadjes van niet organische citroenen steriel kunnen zijn. Eender welk type van organisch zaad is prima. De variëteit genaamd Meyer is een type citroen dat kleiner is en wordt vaak als versiering gebruikt. Dit maakt het een goede keuze om binnen te zaaien.

Potgrond

Ook al is eigenlijk elke soort potgrond prima, toch raden we je aan een mengeling van mos, perlietvermiculiet en organische meststof te gebruiken.

Bloempot of bakje

Om de zaadjes te laten kiemen, heb je gewoon een bloempot met gaatjes nodig. De pot moet ongeveer 12 tot 15 cm diep zijn en minimaal een vijftal centimeter in diameter. Na het kiemen zal je je citroenboom wel moeten verplanten, aangezien de plant graag een grote, diepe pot heeft.

Zonlicht

Citroenbomen vragen veel zonlicht, zeker wanneer ze kiemen.  Je plaatst ze dus het beste bij  een raam met veel zon of in de tuin . Als dit geen mogelijkheid is kan je ook een groeilamp voor planten gebruiken.

Hoe het citroenzaadje laten kiemen?

  • Maak eerst de potgrond nat. Doe wat potgrond in een emmer en voeg water toe totdat alle aarde goed nat is.
  • Snijd de citroen open en kies het zaadje dat het er meest levendig uitziet. Plaats het zaadje vervolgens in je mond en zuig er aan totdat je de smaak van citroen waarneemt. Onthoud dat het zaadje vochtig moet blijven opdat het zou kunnen kiemen. Houd het dus in je mond totdat je klaar bent om het te planten.
  • Plant het zaadje op een diepte van ongeveer 1-2 cm en dek het af met aarde. Bevochtig de aarde opnieuw met een vernevelaar.
  • Dek de pot af met plastic om de zaadjes warm en vochtig te houden. Je kan vershoudfolie of een gewone plastic zak gebruiken, waarin je enkele gaatjes prikt.
  • Plaats de pot op een warme, zonnige plaats. Check je aarde regelmatig en zorg ervoor dat de aarde niet uitdroogt. Overmatige warmte of vochtigheid kan je zaadje echter wel doen rotten. Zoek dus de gulden middenweg.
  • Na twee tot drie weken zou je het citroenzaadje moeten zien kiemen. Verwijder op dat moment de plastic laag van de pot en plaats de kleine plant in direct zonlicht.
  • Vergeet niet goed zorg te dragen voor je plant en hem iedere dag voldoende water, zonlicht en organische meststof te geven.

 

Geef een reactie