Maart : Het gaat beginnen

Maart : Het gaat beginnen

In maart begint het echt, dan mag je tuin uit zijn winterslaap. Probeer je moestuin niet in 1 weekend af te hebben , maar begin vroeg genoeg en dan komt alles op tijd klaar.

Oogst de laatste groenten

Haal de laatste wintergroenten uit de tuin : prei , warmoes , spruiten , boerenkool , pastinaak …. Zodra het warmer wordt gaan ze toch opschieten

Ruim op

Haal niet meteen alle mulch weg maar alleen die van de bedjes waar je nu gaat zaaien of planten. Hoe langer de aarde bedekt blijft , hoe minder onkruid je ga hebben. De grond blijft onder zo’n winterdek ook mooi kruimelig en een tikje warmer. Fijne wat verteerde mulch zoals van bv bladeren kan je door de aarde mengen , het grover materiaal zoals bv stro gooi je beter op de composthoop.

Maak de grond los

Tenzij het je eerste moestuin is of je heel zware klei hebt hoef je de moestuin niet om te spitten. Het is voldoende om de grond los te maken met een woelvork of grelinette.

Ga nooit dieper dan 20 cm behalve op die plakken waar je lange wortelen , rammenas os schorseneren wilt zaaien.

Werk compost in

Compost maakt de grond kruimelig en houdt vocht en voedingsstoffen langer vast. Leg niet overal evenveel ; Op bedden waar slokkoppen zoals kolen , pompoenen , tomaten en courgettes komen strooi je een laag van 10 cm dik. Andere plekken hebben voldoende met 5 cm compost. De meeste zelfgemaakte compost haalt niet de gewenste hitte om alle onkruidzaden te doden , maar hark het opkomende onkruid gemakkelijk uit de rulle grond. Een klein minpunt ten opzichte van de vele voordelen van compost.

Strooi mest

Compost maakt je bodem kruimelig , maar meststoffen zitten er amper in. Daarvoor gebruik je organische , liefst biologische mest zoals kant en klare moestuin mest , gedroogde mest van koeien of kippen , eigen kippenmest of mest met Peruaanse guano voor echt arme grond.

Organische meststoffen geven hun voedingsstoffen langzaam af , over een lange periode en dat is wat groenten nodig hebben. Strooi niet zomaar overal mest! hou je plan bij de hand en geef alleen mesten geef alleen mest aan de bedden die het nodig hebben. De kolen , bladgroenten , vruchtgewassen , maïs , rabarber en asperges. Uien , wortelen en andere knollen hebben een hekel aan mest.

Spreid een dekentje

Je kan de boel altijd een klein beetje forceren.Zodra sneeuw en nachtvorst weg zijn kan je de bedden alvast verwarmen met een dekentje. Dit kan door middel van bv geperforeerd plastic , vliesdoek , jutezakken en zwart landbouwplastic.Hark de aarde fijn en leg het dekentje erover. zorg dat het niet weg waait door zware stenen te leggen of met pinnen vast te zetten aan de zijkant en laat het liggen tot het tijd is om te zaaien. Zo krijg je een voorsprong van 1 a 2 weken.

 

 

Bron : Mijn moestuin : Wim Lybaert

Zelf groenten kweken?

Neem dan zeker hier eens een kijkje

 

 

 

Geef een reactie