Maart : zaaimaand

Maart : zaaimaand

Bij het zaaien herken je de beginnende moestuinier bij de gevorderde. Zomaar een zakje open doen en strooien is geen goed idee. In maart zaai je beter elke week of om de 2 weken een beetje dan alles in ene keer een bed vol.

Hoe aanlokkelijk het ook is om nu al prei of kolen voor te zaaien  is het beter om nog een beetje te wachten. Als je te vroeg begint duurt het te lang eer je planten naar buiten kunnen en dan worden ze slap. Hou je bezig met je potten , bakken en trays met zaaigrond te vullen en als het weer wat opklaart kan je er volop tegenaan gaan.

sla

Slazaad heeft licht nodig om te kiemen, strooi nooit meer dan een heel dun laagje aarde bovenop. Zo vroeg in de lente haal je de beste resultaten met snij en pluksla. Zaai vanaf nu elke 2 weken een rijtje van een meter direct in volle grond of in de koude bak. Na een maan een half kan je dan al oogsten. Je kan ook snijsla in een pot zaaien, zet hem in de serre of in huis op de vensterbank en na 5 weken kan je de eerste sla al knippen.

Kropsla doet er langer over om te groeien. Zaai nu alvast wat kropsla voor in de serre of in huis.Zaai ook altijd een rijtje op het moment dat je er plant zo kom je nooit zonder te zitten.

kropsla planten

Span een touw of leg een lat

Maak elke 25 a 30 cm een gat

Laat 30 cm tussen de rijen

Giet water in het gat , plant je sla en duw de aarde goed aan.

Bij droog weer geef je ze de komende dagen water, giet naast de plant en niet erop.

Rucola of raketsla is een plant apart. Rucola is eigenlijk een soort kool waar je de jonge blaadjes van eet. Rucola kan je bijna het hele jaar rond zaaien , van maart tot eind september en zowel in volle grond  of in het tussenseizoen in de koude bak. Het kan ook perfect in potten gezaaid worden en na 3 a 4 weken pluk je al de eerste blaadjes. Het is één van de snelste en gemakkelijkste groeiers.

Spinazie

Spinazie is een echte powerplant, na een week staan de eerste sprieten al en een maand later ligt het al op je bord.Spinazie is een sterke plant die goed tegen de koude kan en nattigheid.

Pak niet zomaar het eerste het beste pakje spinazie uit de winkel.Wat je nu nodig hebt is een vroege spinazie zoals Reuzen van Viroflay of Vroeg Reuzenblad.Ze kunnen tegen een stootje en groeien snel. Vanaf mei zaai je dan de late spinazie.Als je een zandbed hebt dan zaai je het best alleen vroege spinazie.

Zaai liever elke 3 weken een rijtje dan alles in ene keer.Zaai ook een voorraad in potten in de serre , zo heb je reserve om later uit te planten mocht hagel of vorst je spinazie verwoesten

Spinazie zaaien

Span een touw

Trek een sleuf van 1.5 cm diep

Laat elke 10 cm een zaadje vallen

Hou 20 cm afstand tussen de rijen

Dek toe , dus goed aan en geef water.

Heb je een kleine moestuin zaai dan alleen lentespinazie voor in salades , voor groenten in een gezin heb je snel enkele vierkante meters nodig

Prei

Ook al denk je bij prei aan de winter is het toch één van de eerste zomergroenten.Net zoals bij spinazie is de ene prei de andere niet.

Zomerprei is een vroege en snel groeiende soort die je zo vroeg mogelijk in de lente plant en in de zomer oogst. Het loont de moeite om minstens een rijtje te zetten. Koop ze als plantgoed , dat gaat veel sneller dan zelf zaaien.

Plantprei voor de winter heeft de dikte van een potlood , zomerprei is veel dunner dus denk niet dat het een ondermaats plantje is. Knip nooit bij zomerprei het loof af.

Zomerprei planten

Zet de planten een uur vooraf in een bodem water

Span een touw over het bed of leg een lat

Trek een sleuf van 5 cm diep , giet vol met water en laat het bezinken

Maak met een pookstok elke 15 cm een gat van 10 cm diep

Laat in elk gat een prei vallen.

Hou 30 cm afstand tussen de rijen

Duw de gaten niet dicht maar ga er zachtjes met de gieter over : de slappe modder zal zich rond de wortels nestelen en het gat voor een deel dichten. latere gietbeurten en regen zorgen ervoor dat de gaten dichtslibben.

Tomaten

De tomaat is één van de meest mythische planten die je in alle smaken en texturen vind.

15 maart is een goede startdatum , zaai liever geen tomaten meer na 15 april. Er zit sowieso al 8 tot 10 weken tussen zaaien en uitplanten en dan nog gemakkelijk 2 maanden eer je kan oogsten. Tomaten zaai je in zaai – en stekgrond , deze koop je het best aan in de winkel zo ben je zeker dat er geen ziektekiemen in de grond zitten. Een warme serre is een luxe maar als je deze niet hebt voorzie je wel beter een andere warme ruimte met veel licht en een minimum aan vochtigheid. De keuken is daar de meest voorkomende plaats voor maar eens ze ontkiemd zijn hebben ze echt wel veel licht nodig.

Tomaten voorzaaien

Vul een tray of bak met zaaigrond en duw goed aan

Besproei zachtjes tot de grond vochtig is maar niet echt nat

Prik met een potlood elke 3 cm een gaatje van 0.5 cm diep

Laat en elk gat een zaadje vallen

Duw dicht en houdt het vochtig en warm, bij gemiddeld 20 graden

Zet bij elke rij een naamplaatje met de variëteit

Pepers

Net als tomaten hebben pepers ( en paprika’s) veel warmte en licht nodig om te groeien. Pepers duren het langst dus die moet je zeker in maart zaaien want het duurt minstens 10 weken eer ze buiten kunnen.

Pepers voorzaaien

Vul een tray of een bak met zaaigrond en duw goed aan

Bevochtig de zaaigrond

Maak elke 3 cm een gaatje van 0.5 cm diep

Laat in elk gat een zaadje vallen

Strooi er een dun laagje zaaigrond over en houd het vochtig en warm , op zo’n 20 graden

Verspeen na 14 dagen je zaailingen in een aparte pot

Uien en sjalot

Uien en sjalot kan werkelijk iedereen kweken. Vertrek van plantgoed en kies een paar soorten die je weinig in de winkel vind zoals gele uien of grijze sjalot.

plantui zijn klein en groeien uit tot één dikke bol en plant sjallotten zijn vrij groot maar splitsen zich in verschillende sjalotten. Deze laatste hebben dus ook meer plaats nodig. pas geplant ui en sjalot zijn heel aantrekkelijk voor vogels, leg dus een stukje draadgaas over je uienbed tot de eerste groene stengels boven staan.Haalt het gaas op tijd weg voor de sprieten erdoor groeien.

Ui en sjalot planten

Span een touw en maak een geul van 5 cm

Laat 30 cm tussen de rijen

Zet uien 7 tot 10 cm uit elkaar en sjalotten 15 cm

Dek de geul toe met hark of schoffel

Het puntje van je plantgoed moet zeker nog boven de grond uitsteken

Rode bieten

Rode bieten kan je de hele lente door zaaien , net zoals warmoes

Start met rode biet en ga dan op ontdekkingstocht.Je hebt ook lekkere gele , witte en rood-wit geaderde bieten

Rode bieten voorzaaien

Rode biet zaai je traditioneel in vollegrond maar echte fans zaaien nu al een voorraad voor in de serre

Maak een voorraad persblokjes

Duw in elk blokje met een potlood een gaatje van 2 cm diep

Laat in elk gat een zaadje vallen

Strooi er een laagje potgrond over en geef water

Persblokjes drogen gemakkelijk uit dus hou het in het oog

Venkel

Venkel is een twijfelgeval is het een wortel of een knol of een bladplant? Aangezien venkel geen mest lust zetten we hem bij de knollen.

Venkel wordt vroeg geplant in de grond want heeft de neiging om snel in het zaad te schieten.Venkel mag 21 juni niet zien dus voor die tijd moet je hem geoogst hebben. Zaai nu al binnen om hem in april in de tuin te planten. Venkelzaad heeft veel warmte nodig , het vraagt minimum 20 graden.

Venkel voorzaaien

Vul de tray of bak met zaaigrond

Duw de grond aan en maak hem vochtig

Maak gaatjes van 1 cm diep , laat 3 a 4 cm tussen elk gat

Zaai en dek toe met een laagje zaaigrond

Verplant je venkel zo snel mogelijk naar individuele potten , zo voorkom je het doorschieten

Aardappelen

zodra je de aardappel als groente beschouwt gaat er een wereld van ontdekking open en vind je de energie die je in het voorkiemen , planten , aanaarden en wachten meer dan de moeite waard vind.

Als je vroeg aardappelen op je bord wilt moet je ze vroeg planten.Deze maand is het vaak nog te koud en te nat om je voorgekiemde knollen in de grond te steken. Plant vroege soorten in een zak , emmer , grote bloempot of ton en hou ze een paar weken binnen , in de serre , veranda of garage.In een gewone emmer kan je 1 aardappel kwijt in een grote ton of zak max 3.Na 100 dagen oogst je de eerste nieuwe aardappelen reken op 1 a 2 kg per emmer.

Aardappelen in een zak planten

Vul de zak met 20 a 25 cm potgrond of met een gelijke mengeling van tuinaarde, potgrond en compost

Leg er een pootaardappel in , met de meeste kiemscheuten naar boven

Dek af met 10 cm potgrond

Geef water

Zodra de eerste scheutjes bovenkomen , mag je zo’n 10 cm grond over gooien

Tuinbonen

Tuin – of labbonen zijn de queens van de vroege lente. Sneeuw , vorst en koude deren hun niet , integenstelling tot hun zussen de struikbonen en klimbonen.Die 2 laatste kunnen pas vanaf 15 mei de tuin in.

Tuinbonen zijn bonen voor beginners , ze zijn super gemakkelijk te kweken. Zaai ze nu voor in de koude serre en plant ze begin mei tussen je bloemen. Neem potjes van minstens 9 cm diameter en plant 1 zaadje per pot zo’n 5 cm diep.

Tuinbonen zaaien

Span een touw en maak 2 geulen van 5 cm diep en 20 cm uit elkaar

Leg elke 10 cm een boon en schrank de rijen

Laat tussen de dubbele rijen 60 cm

Maak de geul dicht en duw ze aan.

Geef water

Vanaf 5 graden beginnen de tuinbonen te kiemen

Erwten

Erwten zijn typische lentegroenten die deze maand zeker de grond in moeten. Na ongeveer 100 dagen kan je , je erwten oogsten.Zaai je de erwten te laat dan worden ze melig.

Je hebt hoge , halfhoge of lage erwtensoorten. De hoge soorten klimmen gemakkelijk tot 2 meter hoogte.Je steunt ze met rijsthout , kippengaas of draadgaas.Hoe hoger je erwten , hoe meer de opbrengst maar hoe langer het duurt voor je kunt oogsten. Met halfhoge soorten of lage soorten haal je sneller resultaat maar je oogst minder groot.

Erwten zaaien

Leg een week voordien een vliesdoek of een stuk geperforeerd plastic over je erwtenbed om de grond al wat op te warmen

Week je erwten een nachtje in een glas lauw water , zo kiemen ze sneller

Lage erwten zaai je in een geul van 5 cm diep ( op zware grond volstaat 2 cm) en 5 cm uit elkaar

Laat 25 cm tussen de rijen

Hoge rassen zaai je in een dubbele rij, met het gaas of het rijsthout in het midden. Laat minstens 10 cm tussen elke erwt en 30 cm tussen de rijen

Duw goed aan en geef water

Radijzen

Radijzen zijn de snelste en makkelijkste groenten die je je maar kan indenken.Het zijn echte spurters, die zich niks van de kou aantrekken. Eender welke soort , radijzen zijn ijzersterk.

De lekkerste radijzen oogst je heel vroeg in de lente. Ze hebben dan veel water gekregen , zijn niet opgeschoten en hebben ook geen gaatjes van insecten. Vooral slakken durven aan de radijzen knabbelen. Radijzen hoeven we niet te voorzaaien maar kunnen direct in volle grond. Zaai liever elke 2 weken een metertje dan in één keer een bed vol

Radijzen zaaien

Span een touw of leg een lat

Trek een geul van 0.5 cm diep.

Hou 10 cm afstand tussen de rijtjes

Laat elke 2.5 cm een zaadje vallen

Bedek met grond , duw aan en geef water

Kolen

Kolen groeien langzaam en nemen veel plaats in.Is niet zo geschikt voor een kleine tuin dus.In een grote tuin of in een pot lukt het prima mits de nodige zorgen

 

Zaai nu zomerkolen zoals bloemkool , broccoli en witte kool voor , in huis of in de koude serre. Ze hebben een flinke bemeste plaats nodig in volle zon. Strooi vooraf een flinke portie kalk over je kolenbed. Met de winterkolen als groene kool , rode kool , savooi , spruiten en boerenkool wacht je beter nog even.

Kolen voorzaaien

Vul een tray of bak met zaaigrond

Duw de grond aan en maak hem vochtig

Maak gaatjes van 0.5 cm diep, laat 3 cm tussen elk gat

Zaai en dek toe met een laagje zaaigrond

Na 7 tot 10 dagen kiemen je kolen.Na 2 a 3 weken , zodra je het eerste blaadje ziet verplant je ze naar een apart potje.

Kruiden

 

Heb je weinig geduld dan kan je nu al peterselie , dille , tijm ,koriander en kervel in de koude serre voorzaaien. Wacht met basilicum , zelfs in huis.Op de vensterbank is er nu nog niet genoeg licht en warmte voor deze zonneklopper.

 

Bron : Mijn moestuin van Wim Lybaert

Zelf groenten kweken?

Neem dan zeker hier eens een kijkje

 

Geef een reactie