Pepers en paprika’s voorzaaien

Pepers en paprika’s voorzaaien

Januari is ideaal

Wil je zelf pepers en paprika’s in je moestuin, dan begin je daar best aan in het begin van het jaar. In tegenstelling tot tomatenplanten, die echte spurtbommetjes zijn, hebben paprikaplanten en peperplanten behoorlijk wat tijd nodig om te ontkiemen én te groeien. Begin je pas rond eind maart of april te zaaien, dan is de kans groot dat je planten weinig of zelfs geen rijpe vruchten gaan geven. Wil je die wel, dan is zaaien in januari of ten laatste februari een absolute must.

Warmte, warmte, en nog eens warmte

Pepers en paprika’s zijn echte warmtekiemers, ze hebben behoorlijk hoge en vrij constante temperaturen nodig om te kunnen ontkiemen. Een temperatuur vanaf 24 graden is prima, maar helemaal ideaal is een temperatuur rond de 28 graden. Tenzij je de zaadjes kan laten ontkiemen boven de verwarmingsketel, of een ander toestel dat veel warmte afgeeft, zal het moeilijk worden om daar aan te voldoen. Dan kan een propagator de oplossing zijn. Deze zorgt immers voor een constante en ideale temperatuur zodat je zaadjes snel kunnen ontkiemen.

Hoe dat precies in zijn werk gaat, en of alles inderdaad ook gemakkelijker en sneller gaat met een propagator, kan je ontdekken in ons onderstaande filmpje.

Geef een reactie