Weetjes over paddestoelen soorten.

Weetjes over paddestoelen soorten.

Weetjes en tips over paddestoelen soorten. altijd heerlijk in je gerechten!

Boleet

Heerlijk bij wild! Boleten zijn een omvangrijke groep paddestoelen. Binnen deze groep horen een aantal zeer bekende eetbare paddestoelen, waarvan het eekhoorntjesbrood waarschijnlijk de bekendste is. Niet alle boleten zijn echter eetbaar en een aantal zijn zelfs giftig.

Boleten zijn vlezige zwammen die aan de onderkant van de hoed duidelijke buisjes hebben. Uit deze buisjes komen bij volwassen paddestoelen de sporen. Boleten hebben een centrale steel. Veel boleten groeien in symbiose met bomen, ze vormen een soort schimmelwortel. Deze “schimmelwortel” beschermt de boom en zorgt voor de wateraanvoer voor de boom. De paddestoel zelf ontrekt aan de boom weer suikers en zetmeel om te groeien. Boleten zijn dan ook te vinden in de buurt van bomen.

Cantharel

Heerlijk bij kaas of eigerechten en in stoofpotjes.

Cantharellen behoren tot de paddestoelen. Deze wilde paddestoelen variëren in kleuren van beige tot gelig en hebben een trechtervorm. Ze zijn ook bekend onder de naam ‘dooierzwam’ of ‘girolle’ (de Franse benaming).

Aankopen

Cantharellen zijn zowel vers, gedroogd als in blik verkrijgbaar.

Bewaren

Bewaar verse paddestoelen in de ijskast in de originele verpakking, zo kan je ze een 3-tal dagen bewaren. Gedroogde paddestoelen bewaar je op een koele en droge plaats.

Bereiding

Gebruik geen water wanneer je paddestoelen schoonmaakt, ze slorpen er te veel van op. Borstel ze of veeg ze schoon. Gedroogde paddestoelen moet je eerst weken alvorens je ze gebruikt. Je kan cantharellen bakken en stoven. Ze smaken heerlijk in combinatie met kaas of eiergerechten. Let erop dat je de paddestoelen pas als één van de laatste ingrediënten toevoegt, want te lang koken maakt ze taai.

Gezondheid

Cantharellen zijn rijk aan eiwitten.

Champignon

deze paddestoel is de klassieker bij uitstek voor een heerlijke toast champignon, of voor bij vol-u-vent!

De witte champignon is de populairste en meest gekweekte eetbare paddestoel. Deze gemakkelijk te kweken paddestoel, die in het Frans Champignon de Paris heet, groeit onder nauwkeurig gecontroleerde omstandigheden. De dikke vlezige witte hoed van de champignon kan een doorsnede van 10 cm bereiken. Ook de steel die 2 tot 5 cm lang wordt, is wit. Tegenwoordig worden steeds meer andere soorten in de keuken gebruikt, zoals de reuzenchampignon, de kastanjepaddestoel en de oesterzwam en de shii-take.

Aankopen

Champignons kennen geen seizoenen en zijn het hele jaar verkrijgbaar. Ze worden vers, in blik of gedroogd verkocht. Verse paddestoelen moeten stevig en zo vlezig mogelijk zijn. Beschadigde, verschrompelde, vuile of vlekkerige exemplaren zijn af te raden. Kastanjechampignons daarentegen moeten licht- of donkerbruin zijn. Champignons kunnen onderaan zowel open als gesloten zijn. Het verandert echter niets aan hun smaak.

Bewaren

Champignons bewaar je bij voorkeur in de originele verpakking in de koelkast. In een papieren zak of in een vochtige doek gewikkeld kan je de champignons ongeveer 1 week bewaren. Je kan ze ook invriezen of drogen maar dan moet je ze vooraf blancheren. Bewaar champignons nooit bij vruchten die ethyleen afgeven, zoals appels en exotische vruchten.

Bereiding

Verse champignons moeten steeds voorzichtig schoongemaakt worden. Dat gebeurt het best onder stromend water of met een zacht borsteltje of vochtig keukenpapier. Laat champignons nooit lang in het water liggen, want dan zuigen ze veel water op dat ze bij de bereiding weer los laten. Zo verliezen ze hun aroma.

Na het wassen snij je de uiteinden van de steel af en verwerk je de paddestoelen in hun geheel, in stukken of plakken gesneden of gepureerd. Je kan de champignons zowel koud als warm klaarmaken. Laat champignons echter nooit te lang bakken want dan worden ze taai. Enkele druppels citroensap houden de champignons mooi wit.

Gezondheid

Champignons zijn caloriearm en zijn rijk aan vezels.

Eekhoorntjesbrood

Nootachtig en mild van smaak, past in alle bereidingen.

Eekhoorntjesbrood, ook wel bekend onder de naam Cèpes of Porcini, is een zeer geliefde paddenstoel omwille van zijn verfijnde smaak. De vlezige hoed is roodbruin tot donkerbruin en voelt een beetje plakkerig aan. De onderkant van de hoed ziet er vaak een beetje sponzig uit. De steel is over het algemeen vrij dik.

Deze paddenstoel heeft stevig vlees dat nootachtig en mild van smaak is. Juist daardoor is hij erg geliefd in de culinaire wereld.

Aankopen

Eekhoorntjesbrood is een wilde paddenstoel die vooral in Frankrijk en Italië gevonden wordt. Het seizoen van eekhoorntjesbrood loopt van de vroege zomer tot de late herfst. Afhankelijk van de weersomstandigheden zijn ze sommige jaren nauwelijks te verkrijgen en andere jaren volop.

Bewaren

Eekhoorntjesbrood kan je niet lang bewaren. Het beste is de paddenstoel dierect na aankoop te consumeren.

Bereiden

Dit is één van de weinige paddenstoelen die je wel met een beetje water mag spoelen om ze schoon te maken.

De onderkant van de steel kan beter afgesneden worden en verwerkt worden in sauzen en soepen.

Morielje

Verleent zich goed om opte vullen, steeds garen alleer te gebruiken, dus nooit rauw! Zeer lekker bij wild en ragout schotels!

De morielje is er in vele variëteiten. Deze paddenstoel heeft, afhankelijk van de soort, een zeer lichtbruine tot donkerbruine hoed met gaatjes en een witte steel. De hoed lijkt op een spons. de steel en de binnenkant van de hoed zijn hol en daardoor is deze paddenstoel bij uitstek geschikt om te vullen.

Aankopen

De morieljes zijn paddenstoelen die allemaal in het voorjaar groeien. In april kan je deze dure paddenstoel soms vers aantreffen, maar doorgaans zal je hem in gedroogde vorm aantreffen.

Morieljes zijn zeer dure paddenstoelen: tot 500 euro voor 1 kilo gedroogde en tot 80 euro voor 1 kilo verse morieljes. Gedroogd en nadien geweekt, worden ze tot wel 5 keer zwaarder.

Bewaren

De verse vorm kan je slechts enkele dagen gekoeld bewaren.

Bereiden

Rauwe morieljes zijn giftig, dus zeker garen voor gebruik!

Om de morieljes schoon te maken, snij je ze best in twee. Er kan in die sponzige structuur immers heel wat zand en onreinheden zitten. Na het schoonmaken moeten ze meteen bereid worden. De gedroogde exemplaren moeten goed geweekt worden. Het vocht dat overblijft na het weken kan beter niet gebruikt worden omdat er vaak zand in achterblijft.

De morielje smaakt kruidig en komt goed tot zijn recht in wildgerechten of ragouts. Ook wit vlees en roomsauzen krijgen vormen een goede combinatie met deze paddenstoel.

Oesterzwam

Een lekkere paddestoel in een ommelet ,

De oesterzwam is een paddestoel die afkomstig is uit Japan. In Europa worden oesterzwammen geteeld op een strosubstraat. Ze groeien in trossen en worden afzonderlijk of in trossen verkocht.

Aankopen

Net zoals champignons zijn oesterzwammen het hele jaar verkrijgbaar. Oesterzwammen moeten bij aankoop droog en stevig aanvoelen.

Bewaren

Oesterzwammen blijven het best bewaard in de koelkast in hun originele verpakking. In de koelkast kan je ze iets langer dan drie dagen bewaren.

Bereiding

Voor de bereiding worden de oesterzwammen zo nodig uiteen gehaald. Het onderste, minder zachte steelgedeelte wordt verwijderd. Oesterzwammen mogen nooit gewassen worden. Voor de bereiding borstel je ze enkel af.

Gezondheid

Oesterzwammen hebben net zoals de champignons een lage caloriewaarde. Ze zijn vetarm en rijk aan eiwitten, vitaminen en mineralen.

Shiitake

een topper in je aziatische  gerechten! De shiitake behoort tot de familie van de paddestoelen. Verse shiitakes hebben een bruine hoed en een witte steel.
Aankopen
Let er bij de aankoop van paddestoelen op dat ze stevig zijn en fris ruiken. Shiitakes zijn het hele jaar door verkrijgbaar, zowel vers als in gedroogde vorm.

Bewaren
Paddestoelen koop je best zo vers mogelijk. Bewaar ze in de originele verpakking op een koele en donkere plaats.

Bereiding
Paddestoelen moet je ‘borstelen’ voor gebruik in plaats van ze met water te wassen. Anders slorpen ze te veel vocht op. Gedroogde shiitakes moet je eerst een 20 à 30 min. laten weken en heet water.

Gezondheid
Shiitakes bevatten veel eiwitten.

Verschillende soorten

De shiitake is te koop in vele soorten en maten: groot, klein, licht- of donkerbruin, met een gave of juist schilferende hoed… Voor de smaak en bereidingswijze maakt dat overigens betrekkelijk weinig uit. Verse shiitake moet echter wel worden schoongemaakt en (eventueel) gesneden. Eerst moet je het zand van de paddenstoel verwijderen. Doe dit met een borsteltje of vochtig keukenpapiertje. Gebruik hiervoor geen of slechts heel weinig water, want shiitakes hebben de neiging dit op te zuigen en dat kan tot smaak- en structuurverlies leiden.

Hierna kunnen de shiitakes gesneden worden. Alle delen van de paddenstoel zijn eetbaar; enkel eventuele harde stukjes aan de onderzijde van de steel hoeven te worden verwijderd. Snijd dan bijvoorbeeld de steel in plakjes, leg de hoed met de onderkant naar beneden op de snijplank en snijd deze ook in plakjes. Kleine exemplaren hoef je zelfs helemaal niet te snijden. De meest gemaakte fout bij het bereiden van shiitake is dat deze net zo wordt klaargemaakt als een champignon. Dat is eigenlijk al net zo verkeerd als te denken dat beide paddenstoelen hetzelfde smaken. Een shiitake dient namelijk beetgaar te worden geserveerd, en kan taai worden als hij te lang wordt verhit – waar een champignon juist vocht verliest en slap wordt

Kastanjechampignon

Lekker bij sausen, omelet, vlees en vis gerechten,

De kastanjechampignon hoort tot de familie van de champignons en dankt zijn naam aan de kleur van zijn hoed. De kastanjechampignon groeit het hele jaar op een bodem van compost. Hij groeit langzaam en in het donker.

De hoed van de kastanjechampignon is lichtbeige tot kastanjebruin en heeft soms kleine witte vlekjes. De steel is crèmekleurig en de binnenkant van de kastanje-
champignon is wit. De kastanjechampignon is stevig en heeft een gesloten hoed.
Hij varieert in afmeting van ongeveer 2 centimeter tot maximaal 6 centimeter.

De kastanjechampignon is een belangrijke bron van vitamine B2, vitamine B3, foliumzuur en van de mineralen kalium en fosfor. Daarnaast zijn kastanjechampignons rijk aan vezels en koper.

Bewaren en houdbaarheid

Door zijn stevigheid heeft de kastanjechampignon een langere houdbaarheid dan
de witte champignon. Kastanjechampignons zijn ongeveer 5 dagen houdbaar,
mits steeds gekoeld bewaard.

In de keuken

Kastanjechampignons niet wassen, maar eventueel schoonvegen met keukenpapier
of een borsteltje. U kunt de kastanjechampignon op dezelfde manier in gerechten verwerken als de witte champignon. Kastanjechampignons zijn steviger, omdat zij minder vocht bevatten. Dit geeft niet alleen een betere en vollere smaak, maar is ook voordelig bij het bakken.

Bron deels libelle en internet.

Geef een reactie