Zelf thuis citroenpitten ontkiemen

Zelf thuis citroenpitten ontkiemen

citroenzaden

Citroenen bevatten vele geneeskundige eigenschappen en is daarom ook de meest gewaardeerde citrus in onze keuken.  De zure smaak en hoge voedingswaarden  is het een ideaal ingrediënt bij vele gerechten. Het grootste voordeel is , is dat ze eenvoudig te kweken zijn en daardoor ook het hele jaar door beschikbaar zijn.

Je kunt zelfs pitten zelf ontkiemen en je eigen citroenboom laten groeien in je tuin. De bomen bloeien alleen buiten en dit in gebieden waar een warm klimaat heerst en het vrijwel altijd zonnig is.  Deze plant vraagt niet veel onderhoud en je ziet zo wanneer ze rijp zijn.

De makkelijkste manier om een citroenboom te laten groeien is door een stukje van de wortel van een reeds grotere boom af te snijden en dit in de grond te planten. Het lastige hieraan is echter weer hoe je aan het stukje wortel kunt komen. Daarom leggen we hier stapsgewijs uit hoe je je citroenboom kan laten groeien mits enkele pitten.Weet wel dat een boom pas na 3 tot 6  jaar vruchten voortbrengt.

Citroenpitten ontkiemen : Wat heb je nodig?

Je kan pitten eerst in een potje zaaien en dan uitplanten. Het is een langdurig proces maar wel de moeite waard!

Lemons

We hebben dus een citroen nodig. Voor het beste resultaat gebruiken we een biologische citroen die niet bespoten is geweest met pesticiden. Wanneer de citroenen niet biologisch zijn , zijn ze vaak steriel en dus niet bruikbaar.

Als je tuin niet zo groot is of het klimaat niet optimaal raad ik aan om voor de meyercitroen te kiezen. Deze soort is in het algemeen wat kleiner en wordt ook gebruikt als sierboom en kan je in ruime potten zetten.

Potten

pots

Als je niet van plan bent om de pitten direct in je tuin te planten, zorg er dan voor dat je een klein potje hebt met aan de onderkant een gaatje. Citroenbomen vinden breedte belangrijker dan diepte.

Aarde

potaarde

Probeer zoveel mogelijk biologische aarde te kopen en gebruik natuurlijke meststoffen.

Veel zonlicht

sun

Citroenbomen hebben veel zonlicht nodig, vooral wanneer ze net ontspruiten. Als je de pitten eerst in een potje plant, zet deze dan op een plaats met zeer veel zonlicht.

Stappen om zelf thuiscitroenpitten te ontkiemen

Stap 1 

potaarde vullen

Vul de plantenpot met aarde en maakt deze vochtig met wat water.

Stap 2 

Vul de pot niet tot aan de rand maar laat enkele centimeters over.

Stap 3

citroenpitten verwijderen

Snijd de citroen doormidden en verwijder de pitten. Doe de pitten in je mond en zuig erop tot er geen smaak meer aan zit. Ze moeten goed vochtig zijn zodat ze beter ontkiemen.

Stap 4 

Maak met je vinger kuiltjes van 2.5 centimeter in de aarde. Doe er een pitje in en dek weer toe .

Stap 5 

spuitbus

Vul een spuitfles met wat water en gebruik deze om de aarde rond de pit vochtig te maken.

Stap 6

Dek de pot af met doorzichtig en luchtig plastic zodat de aarde vochtig blijft . Je kunt hier wat plasticfolie of een plastic zakje met wat gaatjes erin voor gebruiken.

Stap 7 

zonnig

Zet de pot op een warme plek waar deze zoveel mogelijk zonlicht zal vangen.

Stap 8

Controleer regelmatig of de aarde nog vochtig is. Probeer wel teveel aan zonlicht en water te vermijden of de pitten gaan rotten.

Stap 9

kiem citroen

Na ongeveer 2 a 3 weken  zou je langzaam aan een kiemplantje van je citroenboom uit de aarde moeten zien komen. De moment je het kiempje ziet verwijder je de plasticfolie zodat het plantje beter kan ademen.

Stap 10

citroenboompje

Houd je plant elke dag in de gaten om ongedierte weg te houden en voorzie je plantje van een goede hoeveelheid meststof om hem te voeden. Zodra de plant iets groter is kan je hem verpotten in de tuin of een brede pot.

Omdat het eerste pitje doorgaans niet altijd ontkiemt, raden wij aan om meerdere pitten tegelijk te planten. Hierdoor vergroot je de kans om je gewenste citroenboom te krijgen.

 

Bron : Gezonderleven

Geef een reactie