Pompoen

De pompoen behoort tot de komkommerfamilie, net als meloenen, augurken, courgettes en komkommers, en is een verzamelnaam voor heel veel soorten. Ze kunnen de gekste vormen en kleuren aannemen en zijn al dan niet eetbaar. De vrucht heeft een stevige harde schil en oranje vruchtvlees.

normale-pompoen

 

Teeltwijze

  • Voorkweek : Zaai onder glas half april-mei ; plant buiten half mei ; oogst september-oktober
  • Volle grond : Zaai buiten mei-juni ; oogst half september-oktober.

Plantafstand

100 cm tot 700 cm rondom afhankelijk van de variëteit, je kunt pompoen ook geleiden langs gaas, dat bespaart ruimte.  Dit kan niet voor de grote rassen.

Oogsten en bewaren

Wanneer de steel van de pompoen houterig wordt is de pompoen klaar voor de oogst. Dit is meestal in de herfst.

Je snijdt de stengel ergens dicht bij de steel door. Dat is veiliger dan de steel zelf door te snijden of de steel van het gewas te trekken want een pompoen met een uitgescheurde steel, zul je niet lang kunnen bewaren. Zomerpompoenen blijven net zo min als courgettes lang goed en moeten snel worden verwerkt. Winterpompoenen zijn lang houdbaar. Zij hebben een dikke schil en kunnen soms zes tot negen maanden worden bewaard, afhankelijk van het ras. Je kunt ze het best ophangen in een net of bewaren op snippers krantenpapier op een luchtige vorstvrije plaats.

Wanneer je stukken pompoen  wilt bewaren, moet je het binnenste gedeelte (pitten en draderig gedeelte) goed verwijderen. Daarna verpak je de vrucht in plasticfolie. Een stuk pompoen is dan nog twee tot vijf dagen houdbaar in de koelkast.

Recepten pompoen