Prei

Prei behoort tot de lookfamilie en is een bladgewas (warmoes, postelein, wit- en groenlof, sla…). Van prei eten we voornamelijk de witte, dikke schacht.

prei

 

Teeltwijze

Voorzaaien – (knip de blaadjes van de prei terug tot het plantje nog zo’n 20 cm lang is, de wortels mag je tot 5 cm terug knippen – uitplanten.

Maak een geul van 15-20 cm met een pootstok. Je maak een gat van +/- 3 cm diameter en 15 cm diep. Je stopt het preitje er in maar je laat het gat open, zo heeft de prei ruimte om te groeien. Begiet met water, zo loopt er slijk in het plantgat en kunnen de wortels zich vastzetten. Wanneer de planten groot genoeg zijn, kun je de prei aanaarden met de aarde uit de geul.

Plantafstand

45 cm tussen de rijen, 15 cm tussen de planten.  Zomerprei : 10 cm tussen de planten, 25 cm tussen de rijen

Oogsten en bewaren

Oogsten doe je wanneer de stengels 4 tot 6 cm dik zijn.

  • Zeer vroege : Een typisch Belgische teeltwijze : Zaai in juli een ras van winterprei, plant in september uit op plantafstand van zomerprei hierboven (25×10) en oogst van mei tot juni .
  • Zomer : Zaai voor onder glas midden januari-februari ; plant buiten eind maart-mei ; oogst eind juli-oktober
  • Vroege herfst : Zaai voor onder glas midden februari-maart ; plant buiten mei-midden juni ; oogst september-midden november
  • Late herfst : Zaai binnen in maart of zaai buiten begin april-midden april ; (ver)plant buiten eind mei-begin juli ; oogst half november-december
  • Winter : Zaai onder glas in maart of zaai buiten in april ; (ver)plant buiten eind mei-midden juli ; oogst januari-half mei.

Vroege prei kun je enkele dagen op een koele plaats bewaren. Winterprei kun je normaal ter plaatse bewaren.

Gekochte prei is vijf dagen in de koelkast te bewaren (0 tot 6° Celsius), bij voorkeur ingepakt om te vermijden dat de stengels uitdrogen en hun aroma verliezen. Ongewassen (winter)prei kan op een koele en vochtige plaats één à drie maanden worden bewaard. Kant-en-klaar gesneden prei moet je niet langer dan een dag in de koelkast bewaren. Prei kun je ook geblancheerd invriezen. De groente hoeft niet ontdooid te worden om ze te bereiden.

Recepten met prei