Rammenas

Rammenas behoort tot de familie van de kruisbloemigen en is een koolgewas. Het vertoont veel gelijkenissen met de radijs en ook zijn geschiedenis is erg verweven met die van de radijs. Het gaat om dezelfde plantensoort. Je hebt een zomerrammenas en een winterrammenas.

zwarte-grote-geraspte-radijs-61403717

 

Teeltwijze

Rettich is de Duitse benaming voor de witte zomerrammenas.De lengte van de wortels is 20-30 cm.Wordt gezaaid van april tot juli.

De zwarte, ofwel lange ofwel ronde winterrammenas. Ze zijn uitstekend geschikt om te bewaren. Heeft een korte uitzaaiperiode tussen eind juni en begin augustus om te oogsten voor de winter als bewaargroente.

Deze soorten houden van een lichtere, humeuze, vochthoudende bodem. Diep bewerkte  grond is nodig zodat de penwortel vrij door de grond kan dringen om mooi recht en gaaf groeien.

Een zonnige standplaats is gewenst.

Rammenas heeft over het algemeen voldoende met de bemesting gegeven aan de voorteelt. Let op met stikstof in verband met overdadige loofgroei.

Omwille van problemen met de koolvlieg  wordt rammenas het best onder gaas geteeld.

Met lof  is witte rammenas minder lang houdbaar dan zonder. Zonder lof kun je hem ongeveer 14 dagen in de koelkast bewaren; met lof slechts enkele dagen. Borstel de rammenas grondig schoon voor je hem in en gesloten zak in de koelkast bewaart, zo vermijd je uitdroging.

Bewaar zwarte rammenas  niet in de koelkast. Je kunt hem op een koele plaats bij een temperatuur van ongeveer 12° Celsius enkele weken bewaren. Voor een extra lange bewaring kun je de rammenas inkuilen of in een bak met vochtig zand bewaren in een vorstvrije kelder. Op deze manier kun je er tot het voorjaar van genieten. Je kunt rammenas ook pekelen.

Recepten rammenas