De 15 beste geneeskrachtige kruiden

De 15 beste geneeskrachtige kruiden

Veel kwalen en gezondheidsproblemen kunnen worden behandeld door middel van geneeskrachtige kruiden.

Wel raden wij ten alle tijden voorzichtigheid aan bij het gebruik van deze kruiden en kan je het best ook een huisarts raadplegen wanneer je ook andere medicijnen gebruikt.

1. Zilverkaars

Zilverkaars kan worden gebruikt als alternatief voor een hormonale substitutietherapie om symptomen van de overgang zoals opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingwisselingen, vaginale droogheid en hartkloppingen te verlichten.

De ontstekingsremmende werking van de zilverkaars kan helpen de symptomen van artritis te verlichten. Het kruid kan ook worden gebruikt als middel tegen migraine en slaapstoornissen. Raadpleeg je huisarts voordat je zilverkaars gaat gebruiken.

2.Wilde broodwortel

Wilde broodwortel brengt hormonen in balans en verlicht ochtendmisselijkheid. Het kan ook worden gebruikt om diverticulose en reumatoïde artritis te behandelen. Sommige geloven dat het de vruchtbaarheid kan vergroten bij vrouwen maar daar broodwortel zelf geen progesteron aanmaakt is dit onwaarschijnlijk.

3. Hartgespan

Hartgespan heeft een rustgevende en verdovende werking en wordt doorgaans gebruikt om angst of slapeloosheid te behandelen. Het is een erg goed anti-aritmisch middel en vermindert het hartritme en hartkloppingen. Hartgespan kan ook worden gebruikt om bevallingspijnen te verlichten en weeën te stimuleren maar kan ook behulpzaam zijn bij sommige gevallen van schildklierontsteking.

4. Salie

Salie bevordert de spijsvertering, is behulpzaam bij aandoeningen als astma, bacteriële- of schimmelinfecties, gal en beten, kalmeert en stimuleert het zenuwstelsel en herstelt verkoudheid en hoestbuien.  De etherische olie die uit salie getrokken kan worden, kan het concentratievermogen verbeteren en behulpzaam zijn bij de behandeling van geheugenverlies als gevolg van Alzheimer.

Salie kan helpen bij het verminderen van nervositeit, angst, hoofdpijn, stress en vermoeidheid. Bij zwangerschap , het geven van borstvoeding of als je epilepsie hebt kan je beter geen salie gebruiken! Een overdaad of een te lang gebruik van de plant kan giftig zijn.

5. Blauwe verbena

Verbena  is een natuurlijke pijnstiller en een natuurlijk kalmeringsmiddel. Het kruid is nuttig bij de behandeling van een reeks kwalen, van chronische bronchitis tot reuma. Niet alleen heeft verbena een stimulerend effect op de lever en andere organen, het heeft ook een ontspannende werking op het zenuwstelsel waardoor het behulpzaam zijn bij depressies .

6. Ginseng

Ginseng  heeft herstellende en ontspannende eigenschappen. Aangenomen wordt dat ginseng het centrale zenuwstelsel stimuleert en versterkt en dat het stress-symptomen zoals slapeloosheid en angst kan verlichten. Het kruid wordt ook gebruikt voor het behandelen van vermoeidheid en zwakte als gevolg van lichamelijke inspanning, ziektes of verwondingen en langdurige emotionele stress.

Ginseng is een afrodisiacum en wordt gebruikt om het libido te verhogen. Het helpt ook de voortplantingsorganen gezond te houden en kan erectiële disfunctie als gevolg van prostaatziekte of stress herstellen. Recente studies suggereren ook dat de plant mogelijk het ontstaan van kanker kan tegengaan.

7. Schisandra

Schisandra wordt gebruikt om de weerstand tegen ziektes en stress te verhogen en om energieniveau’s en lichamelijke prestaties te verbeteren. Daarnaast wordt het kruid gebruikt om vroegtijdige veroudering te voorkomen, de productiviteit te vergroten, de bloedsuikerspiegel en bloeddruk te normaliseren, het immunsysteem te stimuleren en het herstel na een operatie te versnellen.

Schisandra is ook behulpzaam bij het behandelen van leveraandoeningen (hepatitis) en om de lever te beschermen. Nog een aantal manieren waarop het kruid gebruikt kan worden zijn voor de behandeling van hoge cholesterol, hoestbuien, astma, slaapstoornissen, zenuwpijn, premenstrueel syndroom (PMS), chronische diarree, dysenterie, nachtelijk zweten, spontane zweetaanvallen, erectiële disfuntie, lichamelijke uitputting, depressie, prikkelbaarheid en geheugenverlies.

8. Meidoorn

Meidoorn kan worden gebruikt om aandoeningen van het kransslagardersysteem te behandelen. Het kan ook helpen bij de behandeling van lage of hoge bloeddruk, hoge cholesterol en arteriosclerose. Tot op heden stellen wetenschappers dat meidoorn effectief kan zijn bij het behandelen van hartfalen, borstpijn en een onregelmatige hartslag.

Sommige mensen gebruiken meidoorn om problemen verbonden aan het spijsverteringssysteem, zoals indigestie, diaree en buikpijn te verminderen.Ook kan het kruid worden gebruikt tegen lintworm en andere infecties in de darm.  Omdat meidoorn verdovend werkt, kan het ook worden gebruikt om angst te verminderen en slapeloosheid te behandelen. Meidoorn kan ook menstruele problemen verhelpen.

9. Paardebloem

Tot nu toe is er nog geen voldoende wetenschappelijk bewijs om vast te stellen of paardebloem bij de behandeling van verschillende aandoeningen ook daadwerkelijk werkt. Toch wordt het kruid gebruikt om bijvoorbeeld een verminderde eetlust te herstellen, bij buikpijn, darmgas, galstenen, gewrichtspijn, spierpijn, eczeem en kneuzingen.

Paardebloem kan ook worden gebruikt om infecties te behandelen, vooral wanneer het virale of kankerachtige infecties betreft. Wanneer je paardebloem wilt gebruiken in eten dan kun je het kruid bijvoorbeeld toevoegen aan groene salades, soepen, wijnen of thee. Geroosterde paardebloemwortel zou je kunnen gebruiken ter vervanging van koffie.

10. Vitex

Vitex agnus-castus wordt soms ook wel kuisheidsboom of monnikspeper genoemd en wordt vaak gebruikt bij een onregelmatige menstruatiecyclus, PMS, bij een wat hevigere vorm van PMS genaamd premenstruele dysfore stoornis (PMDS) en voor symptomen van de overgang.  Daarnaast wordt het ook vaak  gebruikt om vroege miskramen te voorkomen bij vrouwen met een laag progesterongehalte en om de aanmaak van borstmelk te bevorderen.

Sommige mannen gebruiken vitex om de urinestroom te bevorderen, om goedaardige prostaathyperplasie te behandelen en om het libido te verlagen. Vitex wordt over het algemeen ook gebruikt bij acne, nervositeit, dementie, gewrichtsproblemen, verkoudheid, buikpijn, miltstoornissen, hoofdpijn, migraines of pijn in de ogen.

11. Zoethoutwortel

Zoethoutwortel kan worden gebruikt voor spijsverteringsproblemen zoals maagzweren, buikpijn, cholinezuur en aanhoudelijke ontstekingen van het maagslijmvlies. Sommige mensen gebruiken de wortel om te helpen bij een zere keel, bronchitis, hoestbuien en bacteriële of virale infecties.

12. Gember

Gember wordt doorgaans gebruikt bij de behandeling van verschillende soorten maagproblemen zoals duizeligheid, cholinezuur, maagklachten, darmgas, diarree, misselijkheid als gevolg van kankermedicijnen, misselijkheid en een vermindere eetlust. Ook wordt gember vaak gebruikt als ingrediënt voor laxeermiddelen en maagzuurremmers.

Gember kan de pijn die veroorzaakt wordt door artritis of spierpijn verlichten en helpt tegen menstruatiepijn, infecties van de bovenste luchtwegen, hoestbuien en bronchitis.

13. Brandnetel

De wortel van brandnetel wordt gebruikt bij plasproblemen verbonden aan een vergrote prostaat. De stengel van brandnetel kan worden gebruikt bij problemen met de gewrichten, als vochtafdrijvend middel en als astringent. De brandnetelbladeren worden gebruikt bij urineweginfecties, urinewegontstekingen en bij galstenen. De topjes van de brandnetel kunnen helpen bij de behandeling van allergieën, hooikoorts en artrose.

Brandnetel wordt ook wel gebruikt bij bloedarmoede, slechte circulatie, vergrote milt, diabetes of andere hormonale stoornissen, bij maagzuur, diarree en darminfecties, astma, longoedeem, netelroos, bloedzuivering ende genezing van wonden. Brandnetel wordt bij veel aandoeningen gebruikt, ondanks dat er nog niet genoeg wetenschappelijk bewijs bestaat om dit gebruik te ondersteunen.

14. Vrouwenmantel

Vrouwenmantel helpt bij het verminderen van menstruatiepijnen, hevige bloedingen en tussentijds bloedverlies. Ook kan het behulpzaam zijn bij het verlichten van symptomen van de overgang. Daar vrouwenmantel een astringent is, kan het worden gebruikt bij de behandeling van diarree en als mondwater bij zweren en keelontsteking.

15. Framboosbladeren

Frambozenblaadjes kunnen worden gebruikt voor verlichting tijdens pijnlijke of hevige menstruaties, om misselijkheid tijdens de zwangerschap tegen te gaan en miskramen te voorkomen. De blaadjes kunnen ook direct op de huid worden aangebracht om te helpen bij netelroos of een zere keel. Vanwege zijn vochtafdrijvende werking wordt frambozenblad gebruikt om zweten, urineren of de galproductie te bevorderen en om de huid en het bloed te zuiveren.

 

Geef een reactie