Een gezonde levenswijze ? kom eerst van je voedselverslaving af

Een gezonde levenswijze ? kom eerst van je voedselverslaving af

Iedereen wilt graag een gezonde levenswijze maar soms is het moeilijk om die knop in ons hoofd om te draaien. De media en onze omgeving bestookt ons continu met één of ander dieet of gezonde kuur . We weten dat deze onmogelijk lang vol te houden zijn met als gevolg het o zo bekende jo-jo effect.

Net zoals drank en roken kan ook eten een verslaving zijn . In dit artikel bespreken we enkele methoden om van je voedselverslaving af te komen, zodat je aan een gezonde levenswijze kan beginnen.

Volg geen ‘wonderdiëten’

Deze diëten beloven buitengewone resultaten in een korte tijd en met zeer weinig inspanning. Je ziet deze dikwijls verschijnen tijdens het begin van de zomerperiode. Natuurlijk zijn de meeste adviezen die afkomstig zijn van deze diëten niet waar.Ze zijn zelfs schadelijk voor je gezondheid.

Zo heb je bijvoorbeeld het Hay – dieet. Dit dieet is ontstaan in 1920 en adviseert om eiwitten en koolhydraten niet te combineren in een enkele maaltijd omdat het zou schadelijk zijn. Dit is een voorbeeld van informatie die niet waar is, maar die geen schadelijke gevolgen heeft.

Het Atkinsdieet is een dieet dat het verbruik van koolhydraten uit granen, melk, peulvruchten en suikerproducten zo veel mogelijk wilt beperken. Het koolhydraat arm dieet geeft een verkeerd beeld mee. Zo kan je een onderscheid maken tussen goede koolhydraten zoals linzen , volkoren deegwaren , kikkererwten enz.. en de snelle koolhydraten zoals wit brood , pasta’s enz… Die laatste schrappen we inderdaad beter uit onze voeding maar de goede koolhydraten heeft ons lichaam echt wel nodig want dit is namelijk de brandstof van ons lichaam.

Het Dunkan dieet is een dieet die gebaseerd is op eiwitten uit voedingsmiddelen zoals vlees, vis en eieren. Het is erg onevenwichtig en kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Op korte termijn kan dit dieet wel een lever ontvetten en kan een arts dit aanraden te volgen vooraleer hij tot een operatie overgaat maar dit zal steeds beperkt in tijd zijn en onder controle van een diëtiste.

Over het algemeen zorgen ‘wonder diëten’ ervoor dat het lichaam grote hoeveelheden vet opslaat wanneer je van dieet verandert en dit gaat samen met het ‘jojo-effect’. Dit is de manier waarop je lichaam het voedseltekort dat het tijdens het dieet ervaart compenseert.

Sla het ontbijt niet over

Veel mensen maken de fout om het ontbijt over te slaan. Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag en mag je deze zeker niet overslaan in een gezonde levenswijze.

Door het overslaan van het ontbijt zorg je ervoor dat je een enorme eetlust krijgt nog voor het lunchtijd is. Je gaat dan ook automatisch grotere en meestal ongezondere porties gaan eten . Daarom kan je beter, in plaats van het ontbijt over te slaan of te verminderen, de verzadigde vetten zoals boter en gebak vervangen door fruit of granen.

Eet vijf maaltijden per dag om van je voedselverslaving af te komen

Het is veel moeilijker om je voedselverslaving onder controle te hebben wanneer je honger hebt. Daarom kan je beter gedurende de dag meerdere maaltijden eten, drie hoofdmaaltijden en twee kleinere maaltijden.

Doordat de maaltijden meer verspreid zijn over de dag hou je zo het honger gevoel onder controle waardoor je niet geneigd ben om grote porties te eten. Ook zorgt het ervoor dat je lichaam heel de dag calorieën verbrand wat dan weer als gevolg heeft dat je gewicht verliest.

Geef jezelf geen verbod op bepaalde voedingsmiddelen

Alles wat niet mag is altijd zo veel leuker om wel te doen. Dit is ook zo door bepaalde dingen uit je menu te schrappen. We raden dan ook aan om gerust eens te zondigen , dit kan zijn een gebakje eten of dat ijsje op een warme dag. Zin in een pak frietjes… eet het met een gerust geweten.

Door ons zelf deze guilty pleasures te gunnen maakt het , het ook eens zo gemakkelijk om onze gezonde levenswijze vol te houden. De regel van 80/20 is hier het best van toepassing. Als je voeding bestaat uit 80% gezonde voeding en 20% uit ongezonde voeding heb je een goed evenwicht.

Eet je eten op een bord en eet langzaam

Als je je voedsel op een bord eet kan je veel beter inschatten hoe groot je portie is. Ook kan je je hersenen misleiden door je eten op een dessertbord te serveren in plaats van een groot bord. Door éénzelfde portie op een dessert bord te serveren lijkt het bord veel voller en ga je , je hersenen het signaal geven om sneller voldaan te zijn en zo geen tweede portie bij nemen.

Als je eet, worden er verzadigingshormonen (leptine) naar je hersenen gestuurd. Deze hormonen geven je hersenen de boodschap dat je gegeten hebt en dat je lichaam voedingsstoffen aan het opnemen is. Hierdoor vermindert je eetlust. Dit proces duurt zo’n 20 minuten. Na deze tijd zul je pas voelen dat je vol zit.Als je snel eet, is de kans groot dat je meer eet dan je nodig hebt, omdat je lichaam simpelweg niet genoeg tijd heeft om het signaal te verwerken. Door langzamer te eten wordt het verzadigingshormoon op tijd verwerkt en hierdoor eet je automatisch minder.

Als je langzaam eet, kauw je meer. Dat is niet alleen goed voor je spijsvertering, het zorgt er ook voor dat je minder eet. Je spijsvertering begint al in je mond. Tijdens het kauwen komt er speeksel vrij. De enzymen in het speeksel starten het spijsverteringsproces. Als je langzaam eet, en dus meer kauwt, verteer je het eten beter, wat ervoor zorgt dat je lichaam de voedingsstoffen beter kan opnemen.

 

 

 

 

 

Geef een reactie