Lekker met een vinaigrette als hapje. Puur en gezond en dat serveren we met een coole coctail erbij!
Porties | Prep Tijd | Kook Tijd |
2porties | 30minuten | 30minuten |
Porties | Prep Tijd |
2porties | 30minuten |
Kook Tijd |
30minuten |
- voor de artisjokken
- 2 artisjokken
- 2 citroenen
- 2 takjes tijm
- 1 el zout
- 4 blaadjes laurier
- 1 el peperbol
- 6 el azijn
- 1 bol knoflook
- voor de cocktail voor twee personen
- 8 cl cynar
- tonic
- ijsblokje
- 2 sneetjes limoen
- voor de ansjovisvinaigrette
- 2 ansjovis
- 1 sjalot
- 1 teen look
- 1 el kappertje
- 3 takjes platte peterselie
- 1 handvol dille
- 1 citroen
- 100 ml arachide-olie
- 2 el olijfolie extra vierge
- peper
- 1 artisjokhart optioneel
Ingrediënten
Porties: porties
|
- Voor de artisjok:
- Snij de stengel en een stuk van de bovenkant af.
- Snij twee citroenen in stukken.
- Doe water in een pot.
- Warm op.
- Pers de citroenen uit en voeg de uitgeperste stukjes toe in het water.
- Kruid met tijm, laurier, zout, peperbollen en azijn.
- Doe er de artisjokken en een in twee gesneden bol look bij.
- Bedek met aluminiumfolie zodat ze artisjokken onderblijven.
- Zet er het deksel op en laat 30 minuten sudderen.
- Test of ze gaar zijn door er met je mes in te prikken. Het moet boterzacht zijn.
- Laat daarna in de jus afkoelen.
- Haal uit de jus.
- Pluk er de buitenste bladeren van.
- Pluk ook het hooi uit het midden.
- Voor de cocktail:
- Doe ijsblokjes en cynar in een glas.
- Vul op met tonic.
- Werk af met een schijfje limoen.
- Voor de vinaigrette:
- Snij de ansjovis fijn.
- Pel de look en ajuin en snij fijn.
- Doe samen met de ansjovis in een kommetje.
- Snij ook de kappertjes, dille en peterselie fijn.
- Meng onder de ansjovis.
- Verfris met het sap van de citroen.
- Kruid met peper.
- Giet er de olie bij.
- Werk eventueel af met fijngesneden artisjokhart.
- Proef en verfris eventueel met peper of azijn.
- Afwerking:
- Lepel wat vinaigrette in het midden van een gekookte artisjok.
- Versier met dille.
- Dip de blaadjes in de vinaigrette.
Recept door Sofie Dumont