De kroket is een heerlijke snack, maar als je hem frituurt niet zo gezond, dus bak hem af in je airfryer en maak hem gezond.
Porties | Prep Tijd | Kook Tijd | Passieve Tijd |
4porties | 20minuten | 70minuten | 30minuten |
Porties | Prep Tijd |
4porties | 20minuten |
Kook Tijd | Passieve Tijd |
70minuten | 30minuten |
- Ingrediënten bouillon:
- 600 gram kalfsvlees
- 700 ml water
- 1 theelepel peperkorrel gekneusd
- 1 theelepel zout
- bouquet garni wortel, knolselderij, ui
- Ingrediënten ragout:
- 75 gram roomboter
- 2 sjalot
- 100 gram volkorenbloem
- 7 gram gelatine
- 50 ml volle room
- 2 eieren dooiers ervan
- ½ theelepel worcestersaus
- 1 theelepel mosterd
- zout
- peper
- nootmuskaat
- 1 eetlepel peterselie fijngehakte
- boterhammen Bruine
- 5 eieren
- 10 gram bloem
- oliespray
Ingrediënten
Porties: porties
|
- Doe het vlees samen met het water, peper en zout in een pan en breng het aan de kook.
- Schuim het water af als het kookt en doe het bouquet garni erbij.
- Als het vlees gaar is, draai je het vuur uit en laat je de bouillon afkoelen met het vlees erin.
- Je houdt ongeveer een halve liter over.
- Haal het vlees eruit en snijd dit in kleine blokjes.
- Zeef de bouillon.
- Maak nu de roux.
- Smelt de boter in een pan met een dikke bodem en snijd de sjalotjes zeer fijn.
- Voeg de sjalotjes toe en laat ze zachtjes fruiten.
- Laat ondertussen de gelatine weken in koud water.
- Voeg de bloem toe aan de boter en roer deze er met een garde doorheen.
- Laat de bloem 1 tot 2 minuten garen tot het goudgeel van kleur is en loslaat van de pan.
- Giet geleidelijk de bouillon bij de roux.
- Laat de ragout al roerend 2 a 3 minuten doorkoken.
- Haal de pan van het vuur.
- Roer de uitgeknepen gelatine erdoor, samen met de slagroom, eierdooiers, worcestersaus en mosterd.
- Breng de ragout op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
- Hak de peterselie fijn en roer samen met het vlees door de ragout.
- Dek af en laat afkoelen in de koelkast.
- Maak ondertussen het paneermeel, door de korstjes van het bruine brood te snijden en in je Airfryer op 120 graden te drogen.
- Als het is afgekoeld, kun je dit met een deegroller pletten of fijnmalen.
- Zeef de kruimels, zodat je grof en fijn paneermeel overhoudt.
- Verdeel de ragout in delen van ongeveer 75 gram.
- Rol ze door het fijne paneermeel en maak er een kroketje van.
- Was tussen elk kroketje door je handen met lauwwarm water, dan blijft de ragout minder plakken. Klop de eieren los en roer de bloem erdoor.
- Haal de kroketten door het mengsel en daarna door het grovere paneermeel.
- Herhaal dit twee keer.
- Je kunt de kroketten nu invriezen of afbakken.
- Als je ze gaat bakken spray je ze in met wat olie en bak je ze in 10 minuten op 190 graden goudbruin en gaar.
- Tip: Kroketten maken is best veel werk.
- Maak er in een keer heel veel en vries ze gerust in dat gaat prima.
Recept door Martin Senders ( The Philips Chef )