Kerstkalkoen met saus van manderijntjes

Een traditioneel kerstrecept: gevulde kalkoen met een lekker en licht sausje.

Kerstkalkoen met saus van manderijntjes
Stemmen: 1
Score: 1
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Kerstkalkoen met saus van manderijntjes
Stemmen: 1
Score: 1
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Porties Prep Tijd Kook Tijd Passieve Tijd
8porties 1.5uur 1.5uur 1uur
Porties Prep Tijd
8porties 1.5uur
Kook Tijd Passieve Tijd
1.5uur 1uur
Ingrediënten
Porties: porties
Ingrediënten
Porties: porties
Instructies
  1. Het vlees
  2. Start met de gehaktmengeling. Snij de ui, de chilipeper en de pistachenoten in kleine stukjes. Doe de zeste van de mandarijntjes er bij en hak de vijgen zeer fijn. Meng alle ingrediënten goed door elkaar. Doe de fijngehakte peterselie er bij en kruid met peper en zout. Doe het gehakt er onder en voeg de eitjes toe. Kneed dit goed door elkaar. Zet afgedekt met folie in de koelkast tot gebruik.
  3. Vraag ofwel aan de slager om je kalkoengebraad in horizontaal 2 te snijden, of doe het zelf. Het is niet zo moeilijk. Snij het gebraad horizontaal in 2 zodat je 2 platte stukken kalkoen krijgt. Rol ze eventueel wat plat met een deegroller. Kruid de bovenkant met peper en zout. Leg een worstje van je gehaktmengeling over de ganse lengte van je gebraad en rol het op. Doe hetzelfde met het andere stuk. Je krijgt nu 2 dikke rollen gebraad met vulling. Leg deze elk apart om een ruim stuk alufolie en rol dit stevig rond je kalkoen. Je krijgt een soort heel groot ingepakt snoepje. Leg in de koelkast tot later. Kan 1 dag vooraf.
  4. Wanneer je gasten arriveren, haal je het gebraad uit de koelkast en legt het op een frisse plaats in huis in een braadslede, zodat het wat op kamertemperatuur komt
  5. Ongeveer 1 uur voor je de kalkoen wil eten, schuif je de braadslede in een op 200°C voorverwarmde oven en je laat je gebraad garen in de folie. Na 40 minuten controleer je of het gaar is. Dit is makkelijkst met een kerntemperatuurmeter die moet 70 graden aanduiden, in het midden van je gehakt gemeten. Heb je geen thermometer (echt een onmisbaar element)? Prik met een vork of mes in de folie en het sap dat er uitvloeit moet mooi wit en niet roze zijn.
  6. Haal uit de folie. Je hebt nu een mooi stevig rolletje kalkoen. Kruid de buitenzijde met peper en zout en bak de kalkoenrol nog aan alle zijden mooi een in een beetje boter in een pan.
  7. Voor de veenbessen saus.
  8. Was de veenbessen en doe ze in een vershoudzakje. Die van Toppits zijn ook bestand tegen warmte - kijk dat even na op je zakjes.
  9. Doe je veenbessen in het zakje, samen met de suiker. Duw zoveel mogelijk lucht uit je zak en knoop het dicht. Pocheer je bessen in een kom met water, net onder het kookpunt, gedurende 1,5 uur.
  10. Je kan dit de dag vooraf doen en dan je zakje in de koelkast bewaren. Warm op door het zakje terug even in warm water te hangen.
  11. Snij je zakje open en giet door een zeefje, zonder op de bessen te drukken, en vang de mooie roze saus op. Serveer dit in een apart sauskannetje. De besjes serveren we ook apart.
  12. Voor de mandarijntjes saus
  13. Snij boven en onderkant van de mandarijntjes. Verwijder dan met een scherp mes de schil, zodat er geen witte stukje meer over zijn. Snij alle partjes los, tussen de velletjes, met een scherp mes. Van het sap op en hou de partjes apart.
  14. Bak het spek aan, samen met de ui en de wortel in wat olijfolie. Bak het mooi bruin. Giet de rundsfond er over en laat dit voor 2/3 inkoken. Je krijgt dan automatisch een dikke saus. Als je maar lang genoeg wacht (+/- 30 minuten). Zeef deze saus en vang de saus op
  15. Voeg de mandarine napoleon toe, samen met het mandarijntjes sap en laat opnieuw kort inkoken, tot je saus de gewenste dikte heeft. Tot hier kan je de dag voordien doen.
  16. Doe de mandarijntjes bij de warme saus en kruid ze verder af met peper en zout.
  17. Voor de knolselder puree
  18. Schil de knolselder en haal de onderste kant weg. Snij de selder in grote platte schijven. Wrijf ze in met olijfolie en kruid met peper en zout. Zet gedurende 40 minuten in een oven van 200°C (samen met de kalkoen bijvoorbeeld)
  19. Haal de pakketjes uit de oven, controleer of je selder helemaal door gaar is.
  20. Mix fijn in een blender of met de mixer. Probeer zo fijn mogelijk te mixen. Voeg wat boter toe en kruid af met peper en zout en 5-kruiden mengeling (niet teveel!) Dit kan de dag voordien.
  21. Warm de puree desgewenst weer op en hou hem warm.
  22. Voor de pompoen
  23. Schil de hals van de pompoen en steek er met een parisiennelepel, mooie bolletjes uit. Als je zo geen lepel hebt, dan kan je mooie blokjes snijden. Kan vooraf!
  24. Kruid met peper en zout en bak in een pan in olijfolie, tot je bolletjes mooi gaar en lekker bruin zijn. Zet eventueel een deksel op je pan.
  25. De rest van de pompoen, kan je bewaren voor een soepje op je pakt hem net als de knolselder in en steekt hem bij in de oven. Op net dezelfde manier maak je zo een extra soort puree.
  26. Voor de spruiten
  27. Snij het harde onderste deel van je spruitjes en maak met een scherp mesje een kruisje onderaan je spruitjes. Haal eventueel lelijke blaadjes weg.
  28. Zet een ruime kom sterk gezouten water met 1 kl bicarbonaat op en breng aan de kook. Voeg de spruiten toe en kook ze gedurende 4 minuten. Giet ze onmiddellijk af en spoel onder koud stromend water.
  29. Pel een paar spruitjes (als je zelf het bord zal dresseren). Dit wil zeggen haal al de blaadjes er af en kook deze apart in de pot, gedurende 1 minuutje.
  30. Serveren
  31. Zorg er voor dat alle ingrediënten mooi opgewarmd zijn en dat je warme borden hebt.
  32. Dresseer je het bord: Doe een schep knolselderpuree op het bord met een eetlepel en trek er dan met de punt van de lepel een streep mee. Leg er 3 sneetjes kalkoen op en werk af met de blaadjes van de spruitjes, waar je een veenbes in legt. Leg er ook de pompoen bolletjes bij en werk af met de beide sausjes.
  33. Zie je al dat dresseren niet zitten? Dien dan alles op in mooie aparte schalen en kommen, dat scheelt wat stress, zeker als je met veel bent.
  34. Enjoy!
Notities

Recept door https://keukenrevolutie.be

Tip: Maak je kalkoen met vulling de dag voordien klaar en bewaar in de koelkast

Deel dit Recept

Geef een reactie