Zelf je Groente- en Kippenbouillon(blokjes) maken

Zelf je Groente- en Kippenbouillon(blokjes) maken, maar ook runds of vis ,zonder toevoegingen en E-nummers. E621 vooral, mononatriumglutamaat, de stof die de volle smaak geeft en die de insulineproductie flink verhoogt.Dus echt niet zo gezond als men denkt!

Waarom kant-en-klare bouillon kopen als je zonder veel moeite thuis een verse ketel kan maken? Kippenbouillon bereiden gaat al even gemakkelijk. Dit is het recept voor een gezinsketel groente- of kippenbouillon, vis of runds, die als basis kan dienen voor ontelbare bereidingen. Eén van de dingen die je eigenlijk altijd in huis moet hebben is bouillon. Liefst in vier soorten: kippenbouillon, groentebouillon, runderbouillon en visbouilllon. Het is zo makkelijk om even een scheutje bouillon te doen bij iets dat een saus moet worden

Zelf je Groente- en Kippenbouillon(blokjes) maken
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Zelf je Groente- en Kippenbouillon(blokjes) maken
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Prep Tijd Kook Tijd
20minuten 45minuten
Prep Tijd
20minuten
Kook Tijd
45minuten
Ingrediënten
Porties:
Ingrediënten
Porties:
Instructies
Groentebouillon
 1. Was alle groenten grondig zodat aarde of zand verdwijnen.
 2. Doe het water in een grote ketel.? Breng de ketel aan de kook op een matig vuur. Voeg eventueel een beetje zout toe. (Maak de bouillon op voorhand niet te zout, zodat je de kruiding later kan aanpassen aan het gerecht waarvoor je de bouillon gebruikt.)
 3. Snij de prei, de wortels, de selder en de uien grof. Doe de groenten en alle andere smaakmakers in de kookpot. Zet het deksel op de pot en laat alles sudderen.
extra voor kippenbouillon:
 1. Leg na 15 minuten sudderen de verse kip in de bouillon.
 2. Laat alles een uurtje verder koken op een matig vuur.
 3. Schuim de bouillon af en giet het mengsel door een zeef. Alle groenten en kruiden hebben hun smaak afgegeven, dus die restjes kan je weggooien.
 4. deze bouillon is de ideale basis voor tal van soepen en sauzen. Voor een meer krachtige bouillon laat je het gezeefde vocht verder inkoken.
 5. De bouillon kan je in porties invriezen, en binnen de komende weken gebruiken voor allerhande smakelijke gerechten. BV in een ijblokjeshouder, zo heb je je eihen bouillonblokjes zonder toevoegingen en zonder E-nummers!
 6. TIP / Als je zelf bouillon trekt , bijvoorbeeld van groenten en kruiden, heb je een buitengewoon gezonde drank. Je bepaalt zelf of en hoeveel zout je eraan toevoegt. De blokjes die je kant en klaar koopt zijn meestal bremzout en dat is niet gezond. De maggi smaak eraan kun je ook verkrijgen door lavas toe te voegen bij de kruiden. Dat is makkelijk te verbouwen en groeit als een tierelier.
 7. TIP 2 / Als je zelf bouillon trekt van vlees of kip, kun je een halve prei , een wortel, selderij, een gebruneerde halve ui, laurier, een kruidnagel, een beetje geraspte nootmuskaat , een heel klein stukje spaanse peper en een ongeschild knoflook teentje mee laten trekken. Laat dit een uur trekken , zeef het geheel, en je hebt een heerlijke bouillon waar je wel of geen zout aan kunt toevoegen. Heel gezond.
 8. TIP 3 / Aanleiding temeer om zelf bouillon te maken en die in kleine porties in te vriezen. Het handigst is een paar grote bakjes, van een halve liter ongeveer, en een paar van ongeveer de helft. 2,5 dl is bijna altijd genoeg voor een saus en anders zit je weer met zo’n plas ontdooide bouillon waar je niets mee doet.
 9. Groentebouillon om in te vriezen
 10. 4 el olijfolie 1 ui, in stukken 1 kleine prei, in stukken 75 g selderieknol in blokjes 2 flinke wortels , in stukken 1 stengel bleekselderij, in stukken 2 rijpe tomaten, in stukken ½ venkelknol, in stukken 3 takjes tijm klein bosje peterselie 1 laurierblaadje (liefst vers) 6 zwarte peperkorrels 1 el sojasaus (ongezoet) Verwarm de olijfolie in een ruime pan, alle groenten plus het vocht moeten er in passen. Bak de groenten in de hete olie en roer ze zo’n vijf minuten om. Doe er dan de zwarte peperkorrels bij, een snufje zout, het laurierblad, de tijm, de peterselie en anderhalve liter water. Breng langzaam tot tegen de kook aan, schuim af, voeg de sojasaus toe en laat op een laag vuur, eventueel met een plaatje, zo’n veertig minuten trekken. Proef de bouillon – ze moet vooral geurig zijn, niet heel hevig van smaak. Je wilt hem nu niet volop zoutmaken, want dat is lastig als je een saus wilt maken die al zoute dingen bevat en bovendien kook je de bouillon dan in, dat maakt hem ook zouter. Zout kan altijd nog. Zeef de bouillon en vries hem in of bewaar hem in de ijskast – niet langer dan een week, in de nulgraden na twee weken.
Notities

bron het gevaar van gekochte blokjes

Deel dit Recept

Geef een reactie