Rode biet

Rode biet is lid van de ganzenvoetfamilie en behoort tot de wortelgewassen . Het is een tweejarig gewas dat in het eerste jaar een donkerrood gekleurde, vlezige penwortel aanmaakt. De vorm ervan kan rond, platrond of langwerpig zijn. Naast rode vind je ook witte en gele bieten.

Rode-bieten-als-superfood

 

 

Teeltwijze

  • Serre/Kas : Zaai binnen begin februari-midden februari of zaai onder glas eind februari-begin maart ; plant onder glas midden maart-eind maart ; oogst midden april-midden mei
  • Zeer vroeg : Zaai onder glas midden februari-begin maart ; plant buiten eind maart-midden april ; oogst eind mei-juni
  • Vroeg : Zaai buiten midden maart-april ; oogst midden juni-midden juli
  • Zomer : Zaai buiten in mei ; oogst eind juli-oktober
  • Herfst : Zaai buiten juni-midden juli ; oogst eind september-november

Plantwijze

15 cm tussen de planten, 30 cm tussen de rijen

Oogsten en bewaren

Je kunt kleine malse bieten oogsten voor salades, je kunt ze ook groter laten wordt om langdurig te koken en in te leggen. De jonge blaadjes zijn ook lekker om te oogsten. Neem nooit meer als 1/3 van de blaadjes weg.

Als je rode bieten gedurende enkele maanden wilt bewaren, kun je ze inkisten. Het loof laat je het best aan de biet zitten tot het verwelkt is. Op die manier beschadig je de groeipunt niet. Dat is belangrijk voor de bewaring: de bieten kunnen weer een beetje blad vormen; ze blijven aan de groei en worden dus zeker niet slecht. Strooi er grond tussen om ze vochtig te houden, want als ze uitdrogen, worden ze ongenietbaar vezelig.

Je kunt de bieten ook in een kist met zand bewaren. In geen geval mag de vorst bij de bieten kunnen. Enkele graden boven nul is de beste bewaartemperatuur. Hoe warmer je de bieten bewaart, hoe sneller de hergroei en de kwaliteit afneemt. Gekookte bieten zijn meerdere weken houdbaar in de koelkast.

Recepten rode biet