Rode kool

Rodekool is een sluitkool. Sluitkolen zijn kolen die met hun bladeren een gesloten krop of kool vormen zoals rode- en wittekool, spitskool en savooikool. Sluitkolen behoren tot de familie van de kruisbloemigen, net als bloemkool en broccoli.

rodekoolvers

 

Teeltwijze

Voorzaaien, uitplanten en oogsten

  • Vroeg : Zaai onder glas midden februari-eind februari ; plant buiten april-midden mei ; oogst eind juni-midden augustus
  • Herfst : Zaai onder glas eind februari-maart ; plant buiten in mei ; oogst september-midden november
  • Bewaar : Zaai buiten midden maart-eind april ; (ver)plant buiten eind mei-juni ; oogst eind oktober-november

Plantafstand

50-60 cm plaats rondom de plant.

Oogsten en bewaren

Vroeg rassen worden snel oogstbaar en barsten voor je het weet. Je moest ze dus zeker op tijd oogsten. Late rassen rijpen in de late zomer en in de herfst wanneer het groeitempo lager ligt. Deze kun je langer in de grond laten.  Koolvlieg en koolwitjes vormen de grootste gevaren. Een koolkraag kan helpen tegen de koolvlieg maar je speelt pas op veilig met insectengaas.

Kolen moet je voor de vorst binnen halen. Aan kolen die bevroren zijn geweest, zie je aan de buitenkant niets maar als je ze na maanden opensnijdt, vertellen de stank en de bruine kleur dat de vorst wel degelijk heeft toegeslagen.

Heb je kolen in de moestuin, dan kun je ze inkuilen. Inkuilen is een bewaarmethode die men vroeger veel gebruikte, maar die de laatste decennia door de diepvriezer wat in onbruik is geraakt. Inkuilen gebeurt meestal rond einde oktober, begin november. Het kan zowel in de volle grond als in de kelder of op een andere koele vochtige plaats. De werkwijze is behoorlijk verschillend.

Een niet aangesneden kool kun je tot 2 maanden bewaren. Van zodra de kool is aangesneden, moet je hem binnen de dag verbruiken of in plasticfolie wikkelen en zo maximum een dag in de koelkast bewaren.

Recepten rode kool