Savooi kool

Savooikool is een sluitkool, behoort tot de familie van de kruisbloemigen en is een koolgewas. Savooikool is de meest winterharde van alle sluitkolen. Het blad van de savooikool is gebobbeld en gekruld. De bladrand is gekroesd. De kool zelf is minder vast dan rode- of wittekool.

savooikool

 

Teeltwijze

Voorzaaien , uitplanten en oogsten

  • Vroeg : Zaai onder glas in februari ; plant buiten midden maart-april ; oogst juni-juli
  • Herfst : Zaai buiten maart-april ; (ver)plant buiten midden april-juni ; oogst augustus-begin december
  • Laat : Zaai eind april-begin juli ; (ver)plant midden juni-midden juli ; oogst november-midden maart.

Koolvlieg en koolwitjes vormen de grootste gevaren. Een koolkraag kan helpen tegen de koolvlieg maar je speelt pas op veilig met insectengaas.

Plantafstand

50 tot 60 cm rondom.

Oogsten en bewaren

Vroege rassen kun je in late zomer oogsten, late rassen vanaf november.

Heb je savooikool in de moestuin, dan kun je hem inkuilen in de volle grond, de kelder of op een andere koele, vochtige plaats. Savooikolen (en spruiten) worden vaak tot de winterharde groenten gerekend. In principe zou je ze zonder problemen buiten kunnen bewaren, maar de temperaturen van strenge winters kunnen ze niet aan.

Bij aankoop moeten de bladeren frisgroen zijn en niet verlept. Savooikolen bewaren in een koele ruimte gaat minder vlot dan bij rode- en witte kool, omdat savooikolen veel losser zijn en niet die dikke waslaag bezitten om hen tegen uitdroging te beschermen.

Groene savooikool blijft op een koele plaats (12-15° Celsius) enkele dagen tot een week goed. Gele savooikool kun je op een koele, droge plaats tot twee weken bewaren. Gesneden savooikool bewaar je het best afgedekt in de ijskast. Daar blijft hij een tot twee dagen goed.

Recepten groene savooikool