Wortel

De wortel is lid van de schermbloemen en is – hoe kan het ook anders – een wortelgewas. Het is de meest gegeten groente in België. In Nederland spreekt men eerder van een ‘peen’, maar zowel Belgen als Nederlanders hebben het over eenzelfde variant: de oranje wortel.

wortel

 

Teeltwijze

Ter plekke zaaien en oogsten

  • Super vroeg : Zaai onder glas oktober-begin februari ; oogst midden maart-mei
  • Vroeg : Zaai onder glas februari-maart ; oogst midden juni-juli
  • Zomer : Zaai buiten eind maart ; oogst juli-november
  • Laat : zaai midden april-midden juni ; oogst oktober-midden december
  • Winterpeen : Zaai buiten midden april-begin juli ; oogst oktober-midden december

Plantafstand

Wortelen worden ter plekke gezaaid .

3 (voorjaar)  tot 10 cm (winter)  tussen de groenten (dunner zaaien en uitdunnen kan ook) 15 tot 30 tussen de rijen.  Hoe vroeger op het jaar hoe dichter bij elkaar.

Oogsten en bewaren

Vroege wortels kun je slechts een korte tijd op een koele plaats bewaren. Winterwortelen kun je daarentegen heel goed bewaren, tot in juni. Algemene voorwaarden voor een goede bewaring zijn een lage temperatuur, die echter niet onder nul gaat, een hoge luchtvochtigheid tegen uitdroging en voldoende ventilatie tegen schimmelvorming. De wortelen moeten gezond en ongewassen zijn. Het loof draai of snijd je eraf.

  • Heb je (winter)wortels in de tuin staan, dan kun je ze ter plaatse bewaren als je ze met stro afdekt. Winterwortels kun je inkuilen of inkisten.
  • Gekochte wortels bewaar je gemakkelijk een maand in de groentelade van de koelkast. Jonge wortels zijn fragieler en kun je daarom maximaal twee weken bewaren. Nadat je ze gekuist, gesneden en geblancheerd hebt, kun je ze invriezen. Bewaar wortelen nooit bij fruit of groenten die veel ethyleen produceren zoals peren, appels, mango’s, tomaten en aardappelen, want dan worden ze sneller oud en bitter. Verse wortels zijn feloranje en hebben frisgroen loof. Zijn ze aan de bovenkant nog wat groen, dan zijn ze nog niet helemaal rijp.

Recepten met wortel