Aardpeer

De aardpeer is een knolgewas met een zachte, zoete smaak. In Frankrijk noemt men de knokelige dingetjes topinambour, in Engeland tracht men ze wat grandeur te verlenen met de naam Jerusalem artichoc.

aardpeer

 

Teeltwijze

Vanaf oktober of begin maart, wanneer het niet vriest, kun je de aardpeer onmiddellijk in open lucht planten. Vaak in groep om een dichte haag te vormen.
 Ook het forceren in een grote pot kan vanaf februari

De aardpeer verkiest net zoals vele andere groenten een zandleem bodem die het water goed draineert. 
Zware of natte gronden hebben vaak af te rekenen met schimmels. Een plekje in de zon of halfschaduw is prima voor dit knolgewas.

Plantafstand

Onderlinge plantafstand in de rijen bedraagt 40 cm , 70 cm tussen de rijen. Plantdiepte ± 15 cm .

Oogsten en bewaren

Oogsten doe je wanneer de plant bovengronds is afgestorven. 
Ideaal is eind november en begin december, zeker als je er even de vorst laat over gaan.
De knollen zijn winterhard zodat het oogsten gedurende de hele winter kan plaats vinden. 
Aardperen oogst je beter op het moment wanneer je ze nodig hebt. In tegenstelling tot een hoop andere bol-en knolgewassen bewaar je de aardpeer niet of nauwelijks. Wil je het bewaren dan toch proberen?
 Neem dan een bakje gevuld met vochtig zand om er de knollen onder te brengen.

recepten aardpeer