Champignons

Veel soorten paddenstoelen worden tegenwoordig gekweekt en zijn het hele jaar door verkrijgbaar.Als bekendste eetbare paddenstoel kennen we de champignon. 

champignons

 

Teeltwijze

In de handel kan je styropor-bakken kopen die gevuld zijn met doorgroeide compost. Het bevat met andere woorden al de schimmel die je nodig hebt om champignons te kweken.

  • Stappenplan om champignons te kweken via minicultuur:
  • Plaats de bak (deksel incluis) gedurende 1 week in een warme omgeving.
  • Strooi de dekaarde die je bij de styropor-bak krijgt, over de compost.
  • Verzeker je ervan dat deze dekaarde vochtig (niet nat!) blijft.
  • De schimmel groeit na een tijdje door de dekaarde. Dat merk je aan de schimmeldraden die de oppervlakte bereiken.
  • Eens je de schimmeldraden duidelijk ziet, verhuis je de bak naar een koelere omgeving van ongeveer 17 graden Celsius. Verwijder het deksel van de bak voor voldoende luchtbeweging.
  • Houd de dekaarde ook nu vochtig.
  • 14 dagen later volgt de eerste oogst.

Oogsten en bewaren

  • Trek de champignons met een draaiende beweging uit de aarde.

Minicultuur levert in 3 vluchten een gemiddelde opbrengst van 1 kilogram champignons op. Voor een maximale opbrengst laat je de champignons best niet te groot worden.

Bewaar champignons altijd in een papieren zak op de hoogste plaats in de koelkast. Bewaar ze niet langer dan een week en was ze nooit maar borstel ze proper.

Paddenstoelen laten zich prima inmaken of drogen. Je kunt ze bijvoorbeeld pekelen of inmaken in zuur. Drogen doe je door kleine paddenstoelen in hun geheel of in plakjes aan een touw te rijgen. Je kunt ze ook op een draadrek in een lauwwarme oven leggen.

Recepten met champignons