Gezonde weetjes volgens de visie van Pascale

De gezonde levensstijl van Pascale Naessens werkt aanstekelijk. Met deze 6 gezonde weetjes kom je opnieuw een stapje dichter bij een gezond lichaam. 

1. DESSERT: GENIETEN VAN DE ZONDE IS EEN KUNST

Af en toe een dessert kan geen kwaad, integendeel, dat is voedsel voor de ziel. Probeer ook niet op zoek te gaan naar gezonde desserts; dat is jezelf iets wijsmaken. Desserts zijn per definitie ongezond. Als ik een dessert neem, ga ik voor het volwaardige spul, zeker geen light-toestanden. Dan ben ik op z’n minst voldaan, zowel psychisch als lichamelijk, waardoor de hunker wegvalt. Daarom hoeven dat nog geen grote porties te zijn, integendeel. Geef desserts de waarde die ze toekomt: als iets extra’s, iets uitzonderlijks, voor bijzondere gelegenheden. Je zult er dan nog meer van genieten. Denk aan de regel: 70/80% basisvoedsel en 20/30% comfortfood. (foto dessert PN Warme zachte chocolade met smeuïg fruit )

2. WEL OF GEEN TUSSENDOORTJE?

Mijn ideale tussendoortjes zijn noten en gedroogd fruit. Ook vers fruit, stukjes groen- ten of ongesuikerde yoghurt zijn oké. Maar eet alleen tussendoortjes als je echt honger hebt en niet als bezigheidstherapie. Weet dat je maag en je dunne darm zichzelf reinigen, maar enkel wanneer de vertering volledig is afgerond. Iemand die constant eet, geeft zijn maag en dunne darm dus nooit de kans om zich schoon te maken. 

3. HOE ZIT MET DRINKEN?

Drink wanneer je dorst hebt en drink vooral niet-bruisend water, dat is veruit het gezondste voor een mens. Het voordeel is dat wie ’s morgens een fruitontbijt nuttigt, al veel vocht binnenkrijgt via het fruit. Andere lievelingsdranken van mij zijn infusies (aftreksels van planten en fruit, zoals muntthee) en alle variaties op groene thee. Ze zijn niet alleen bijzonder lekker, maar ook nog eens bijzonder gezond. Water, thee en af en toe wijn, dat zijn mijn dranken. Vermijd gezoete frisdranken, ook met light-suiker. 

DE 5 FAVORIETE THEESMAKEN VAN PASCALE NAESSENS

Bij gezond eten hoort natuurlijk gezond drinken. En dan grijpt Feeling-gastvrouw Pascale Naessens steevast naar een kopje groene thee. Speciale varianten brengt ze zelf mee uit Azië, het continent van de theeplantages.

“Ik hou van het ritueel van thee drinken. Hoe meer je het drinkt, hoe meer je het apprecieert en hoe meer je delicate smaken proeft. Bovendien is het heel lekker en bijzonder gezond”, aldus Pascale Naessens. We zetten haar 5 favoriete theesoorten op een rijtje.
1. GYOKURO – JAPANSE GROENE THEE

Groene thee is mijn topfavoriet”, meent Pascale Naessens. En met reden want van groene thee is wetenschappelijk bewezen dat het goed voor je is. Het maakt je slanker doordat het de stofwisseling stimuleert en de opstapeling van vet uit suikers tegengaat, is goed voor je botten én zorgt mooiere huid. Daarnaast zorgt het ook voor een verlaging van slechte cholesterol, een verbetering van de darmwerking én het reduceren van stress.
2. SENCHA SHOKOI – JAPANSE GROENE THEE

Pascale Naessens geniet van “alle variaties op groene thee”. Het woord ‘sencha’ betekent in het Japans “gekwelde thee”, dit verwijst naar de manier waarop de thee wordt gemaakt: van gedroogde theebladeren die bovendien niet gemalen worden. Het is de meest gedronken thee van Japan.
3. WITTE THEE VAN MACKWOODS FINE TEA SRI LANKA

Het Mackwoods thee bedrijf werd opgericht in 1841. Naast het produceren van excellente thee, dat direct op hun eigen plantages gebeurt, zet het bedrijf zich in voor het milieu door onder andere een herbeplantingsprogramma. Gastvrouw Pascale bracht de exclusieve witte thee persoonlijk mee uit Sri Lanka voor “als het iets meer mag zijn”.
4. JASMINE PEARL TEA

Deze Jasmine Pearl tea nam ze mee uit China waar ze al een paar keer een theeceremonie bijwoonde“Groene thee met jasmijn, heel verfijnd, jonge groene blaadjes van de theeplant worden gemend met de aromatische jasmijnbloempjes”, licht Pascale Naessens toe.
5. CHINA WHITE NIGHT JASMIN TEA

In deze extravagante Chinese jasmijn thee, afkomstig uit de zuidoostelijke Fujian provincie, worden de zeldzame Yin Zhen witte thee knopjes gemengd met zachte nachtelijk bloeiende jasmijn. “Alleen al voor de naam zou je het drinken. Zacht en sensueel”, meent Pascale.

4. WAT MET ALCOHOL?

In beperkte hoeveelheden is alcohol niet schadelijk voor de lever, die perfect in staat is om alcohol te verwerken. Het probleem zit in de hoeveelheid, want de beschikbare enzymen in de lever zijn ontoereikend om veel alcohol te verwerken. Veel studies tonen aan dat een beperkt gebruik van alcohol zelfs een beschermend effect heeft tegen harten vaatziekten. Rode wijn heeft nog een streepje voor door de aanwezigheid van polyfenolen. Matig drinken heeft dus voordelen, maar wanneer je meer drinkt dan je lever kan verwerken, worden alle positieve aspecten omgebogen tot negatieve en wordt alcohol zeer toxisch en buitengewoon schadelijk voor de gezondheid. Geniet van 1 tot maximaal 2 glazen alcohol per dag, liefst rode wijn van goede kwaliteit. Zo profiteer je van de gunstige effecten die alcohol te bieden heeft, ook op sociaal vlak.

5. KLEINE RESTJES GROENTEN OVER?

Niets beter dan een groentesoep. Kook alle overschotjes van groenten samen in water met wat kurkuma, zwarte peper en een beetje zout. Mix het geheel. Lekker, eenvoudig en super gezond

6. GEEN TIJD?

Mijn keuken is zeer eenvoudig, makkelijk en snel te bereiden. De tijd gaat vooral naar boodschappen doen, omdat ik werk met verse, natuurlijke ingrediënten. Als we boodschappen beschouwen als tijdverlies, kan ik dat alleen maar betreuren. Dat wil zeggen dat we geen belang meer hechten aan kwaliteitsvoeding en dat we niet meer beseffen hoe belangrijk echte voeding is voor onze gezondheid. Ik zeg het wel vaker: voor mij hoeft niemand gezonder te gaan eten, je moet het enkel doen voor jezelf, omdat jij er beter van wordt. Als je daar niet van overtuigd bent, zul je alles te veel vinden: het eten kopen, zelfs het eten bereiden. Het begint met liefde en respect voor jezelf.