10 Ongelofelijke voordelen van havermout

10 Ongelofelijke voordelen van havermout

Kan havermout helpen om Type II diabetes te voorkomen?

Porridge with berries (1)

Havermout is een van de gezondste en verrukkelijkste volkoren granen die beschikbaar is. Het is ook een van de meest gegeten wereldwijd dankzij de hoge voedingswaarde en energietoevoer, waardoor het al eeuwen ingeburgerd is in veel culturen en beschavingen.

Hier onder geven we dus 10 ongelofelijke gezondheidsvoordelen van havermout en een ontbijtrecept.

Het helpt om de cholesterol te balanceren

cholesterol

Havermout bevat een vezelcomponent dat bètaglucan heet, dat volgens onderzoeken erg goed is voor personen met een hoge cholesterol. Door havermout te eten kan dit ervoor zorgen dat de cholesterol op het niveau zit waar het hoort.

Het is een antioxidant

Havermout heeft ook antioxidante eigenschappen om de vrije radicalen te bestrijden die voortvloeien uit de slechte cholesterol. Dit aspect is belangrijk en speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van cardiovasculaire ziektes.

Het versterkt het immuunsysteem

man with strong defence

Bètaglucan in havermout is het beste gereedschap voor het immuunsysteem tegen virussen en bacteriën die infecties veroorzaken. Elke dag havermout eten helpt het immuunsysteem te versterken

Het helpt om diabetes te behandelen

diabetes

Personen die regelmatig havermout eten hebben minder kans om last te krijgen van Type II diabetes.  De oplosbare vezels van havermout kunnen de personen helpen die last hebben van diabetes, aangezien het de spijsvertering van deze zetmelen stimuleert en je bloedsuikerspiegel reguleert, vooral na het eten van maaltijden.

Het bevordert de spijsvertering

spijsverteringstelsel

Het feit dat havermout de spijsvertering helpt, betekent ook dat het helpt om problemen zoals constipatie te voorkomen. Oplosbare vezels helpen ook om maagzuur en gal te verminderen en ook de toxische capaciteit.

Het geeft je een verzadigd gevoel

Een van de vele redenen dat het aanbevolen is om havermout elke dag bij het ontbijt te eten, is dat het je langer een vol gevoel heeft, waardoor je het gevoel dat je constant moet eten elimineert. Dit gevoel komt door de complexe koolhydraten, die ook langzaam absorberende koolhydraten genoemd kunnen worden.

Het is anti – carcinogeen

no-kanker

Havermout bevat lignanen en fyto-oestrogenen, dat twee essentiële ingrediënten zijn die helpen om kanker gerelateerd aan hormonen te voorkomen. Daarom is het sterk aanbevolen dat vrouwen die de leeftijd van de menopauze hebben bereikt havermout eten, aangezien onderzoeken aangetoond hebben dat dit een belangrijke rol speelt bij het verminderen van het risico op borstkanker.

Het helpt om astma te behandelen

astma

Havermout heeft ook een effect dat je kan vergelijken met die van een hoestdrank, wat vooral behulpzaam is voor personen die last hebben van een hoest of bronchitis. Onderzoeken hebben laten zien dat een vergrote consumptie van volkoren granen zoals havermout het risico op astma bij kinderen met 50% kan verminderen. Deze studie combineerde vis met havermout en hierin werd geconcludeerd dat het samen eten van vis en havermout je risico om astmatisch te worden met 50% vermindert en het risico van het nauwer worden van je bronchiale luchtwegen met 80%.

Het beschermt je hart

heart-protection

De lignanen die gevonden kunnen worden in havermout en andere granen zijn fytochemicaliën die in het lichaam komen via de spijsvertering en kunnen helpen om het hart tegen verscheidene ziektes te beschermen.

Het is een diureticum

Het eten van havermout helpt om urinezuur te elimineren en vergroot de hoeveelheid urine door het siliconegehalte. Deze eigenschap helpt ook om jicht en andere ziektes gerelateerd aan vochtretentie te bestrijden.

Hoe eet je havermout bij het ontbijt?

Alhoewel er veel verschillende manieren zijn om havermout te eten bij het ontbijt, zullen we een simpel recept met je delen waarmee je kan profiteren van alle eigenschappen om de dag goed te beginnen.

Ingrediënten

  • 1/2 kopje volkoren vermalen havermout
  • 6 amandelen
  • 2 noten
  • 1 eetlepel chiazaden
  • kokosbloesemsuiker optioneel
  • 1 eetlepel rozijnen
  • Kokos- of amandelmelk

Wat zou je moeten doen?

  • Pak iets om de maaltijd in te doen en vul het voor de helft met een goede hoeveelheid havermout. Voeg vervolgens een eetlepel chiazaden toe.
  • Meng de ingrediënten en giet de amandel- of kokosmelk erin totdat de schaal bijna vol zit, maar laat ruimte over voor de rest van de ingrediënten.
  • Voeg de rest van de ingrediënten toe en bedek het. Laat het de hele nacht in de koelkast staan. De volgende dag kan je een beetje meer melk toevoegen.

 

Bron :  http://gezonderleven.com/

 

 

Geef een reactie