10 Vragen over Amandelmeel

10 Vragen over Amandelmeel

10 Vragen over Amandelmeel, images-3

Ik vind het ontzettend leuk te lezen dat meer en meer mensen het gemak, de smaak en gezondheidsvoordelen van amandelmeel ontdekken! Toch krijgen we nog veel vragen over bakken met amandelmeel, dus bij deze de top 10 vragen hierover beantwoord!

1. Waar kan ik amandelmeel kopen?
Amandelmeel is in kiloverpakking te krijgen bij natuurvoedingswinkels en sommige groothandels (Hanos en Sligro). In kleinere verpakkingen is het ook te krijgen, maar die zijn omgerekend erg duur. Er zijn ook een aantal online winkels waar je goed terecht kan. Kijk eens op Voedingswaar, Biovoordeel, De Weegschaal of Body & Fit .amandelmeel-1

2. Welke soort amandelmeel raad je aan?
Gebruik altijd geblancheerd amandelmeel. Dit betekent dat de amandelen in een kokend water bad gewassen zijn waardoor de vliesjes worden verwijderd. De recepten die ik heb gemaakt met geblancheerd amandelmeel komen altijd goed uit de verf. Waar koop je amandelpoeder?

Amandelpoeder is aanzienlijk goedkoper maar je kunt er dan ook niet goed mee bakken. Het is op internet lastig te vinden omdat de meeste webwinkels zo gezegd de woorden amandelpoeder en amandelmeel als synoniemen gebruiken. Amandelpoeder wordt gebruikt om de smaak van amandelen toe te voegen aan een product. Is dat de bedoeling, kies dan liever voor amandelessence. Dat is een goedkopere manier om de smaak van amandelen toe te voegen.bf_amandelmeel_500-1_1
3. Kun je zelf amandelmeel maken?
Ja, dat kan. Maar ik vind het niet ideaal om verschillende redenen. Om een goed resultaat amandelmeel te krijgen moeten de geblancheerde amandelen eerst gemalen worden in een keukenmachine en vervolgens in een koffiemolen om die fijne structuur te krijgen. Koffiemolens zijn over het algemeen erg klein en kunnen maximaal een ons per keer malen (ongeveer). Hierdoor is het erg arbeidsintensief. Daar komt bij dat hele amandelen niet veel goedkoper zijn per kilo dan amandelmeel. Ik vind het dus niet lonend.

4. Is amandelmeel en amandelpoeder hetzelfde?
Amandelmeel en amandelpoeder lijkt op elkaar maar is beslist niet hetzelfde. Amandelmeel wordt gemaakt van 100% procent gemalen amandelen terwijl amandelpoeder geproduceerd wordt  van amandelen nadat deze al zijn uitgeperst voor het maken van amandelolie. De rest van de amandelen wordt gedroogd en vervolgens gemalen. De meeste olie (en dus goede vetten) is er dan al uit.

Heel veel mensen spreken vaak over amandelpoeder als ze amandelmeel bedoelen en het is dus niet zo dat alle amandelpoeder die je tegenkomt per definitie minder goed is. Het kan namelijk net zo goed zijn dat er gewoon amandelmeel wordt bedoeld. Kijk vooral naar de prijs. Betaal je rond de 2 euro voor 100 gram en 16 euro voor een kilo? Dan heb je echt te maken met amandelmeel, waar je dus gewoon mee kunt bakken.
5. Maakt het voor de recepten uit of je biologisch of regulier amandelmeel gebruikt?
In principe niet. Ik heb beiden geprobeerd met redelijk goed resultaat.  Qua prijs is er niet veel verschil. Qua bestrijdingsmiddelen uiteraard wel.amandelmeel-2

6. Kan ik amandelmeel vervangen door een ander soort meel?
Dat kan. Hoewel ik dit zelf niet uitprobeer, doe ik het wel andersom: Ik zie een lekker recept en wil het met amandelmeel maken. Dit heeft tot nu toe goede resultaten opgeleverd. Dit suggereert dus dat andersom ook goed zou moeten werken.
7. Hoe zit het met fytinezuur in amandelen?
Hoewel amandelen en dus amandelmeel redelijk wat fytinezuur bevat, wil ik dit wel even in het juiste perspectief plaatsen. Rijst, granen en peulvruchten bevatten ook veel fytinezuur, maar deze producten zijn een dagelijks terugkerend onderdeel van hoofdmaaltijden voor veel mensen. Amandelmeel daarentegen wordt vaker gebruikt om tussendoortjes te maken en vult ook sneller, waardoor je per saldo veel minder ervan nuttigt. Het is ook makkelijker voor veel mensen om snel te veel rijst of peulvruchten te eten omdat ze niet zo snel vullen als amandelmeel. Men zal daardoor per dag snel 300 gram granen, rijst en/ of peulvruchten eten, tegenover hooguit 100 gram amandelmeelproduct of andere noten.albelwit

 

8. Amandelen bevatten veel onverzadigde vetzuren. Oxideert dit niet snel?
Dat klopt. Bewaar amandelmeel daarom altijd op een koele, donkere plaats. De koelkast is eigenlijk perfect, maar zorg dan wel voor een goed sluitende verpakking zodat het andere geuren niet overneemt. Een kelder is ook prima. Bewaar amandelmeel ook niet te lang. Maak het binnen twee weken op na opening.

crackers-van-amandelmeel-koolhydraatarm
9. Hoe kun je het beste bakken?
Bak amandelmeelbaksels voorzichtig! Niet hoger dan 180 graden, liefst nog iets lager. Verbrande baksels zijn zeer kankerverwekkend, in het algemeen en dit geldt ook voor amandelmeel. Bak het liever iets te kort en laat vervolgens in de oven afkoelen (oven wel uitzetten) zodat het nog wat nagaart, maar niet meer bakt. Een mes of tandenstoker moet schoon uit het baksel komen, dan is het gaar.bananen-cupcakes-van-amandelmeel

10. Hoe lang kun je amandelmeelbaksels bewaren? 
Vrij lang, omdat het niet snel uitdroogt. Bewaar het in een luchtdichte doos in de koelkast en je kan bijvoorbeeld een brood tot wel een week lang bewaren! Je kan het ook heel goed invriezen. Individuele cupcakes of plakjes cake of brood pak je in in plastic zakjes of bakjes klaar voor gebruik!

bron goed gevoel

 

Geef een reactie