13 Tips om ajuin te snijden zonder tranen te laten

13 Tips om ajuin te snijden zonder tranen te laten

De meeste mensen hebben zoveel last van tranende ogen tijdens het schillen en snijden van uien. Dit wordt vaak als hinderlijk ervaren , en het ontstaan van veel tranen kan ertoe leiden dat je je enigszins geïrriteerd voelt. In dit artikel geven we je enkele tips om dit te voorkomen.

Waarom veroorzaakt het snijden van uien tranen?

Als je uien snijdt, komt er een stof genaamd alliinase vrij, wat de oorzaak is van de uitstoot van een irriterend molecuul genaamd propaanthial, wat de oorzaak is van de oogirritatie en de tranen. Dit molecuul is een zwavelhoudende essentiële olie, die gemakkelijk opgepakt wordt in de neus en zo het neusslijm irriteert. Vandaag willen we de beste tips geven  en je leren hoe je het beste uien snijd zonder tranen te laten. Deze tips zijn gebaseerd op het vermijden of verminderen van het vrijkomen van de irriterende stof en minimaliseert de effecten hiervan.

De beste tips om uien te snijden zonder te huilen

 • Probeer eens de snijplank in te wrijven met een stukje citroen voordat je de ui snijdt. Deze tip kan ook helpen voorkomen dat de sterke geur van de uien doordringt in de snijplank.
 • Je mes 15 minuten in de vriezer leggen voordat je gaat snijden kan ook helpen tegen de tranen. Het moet behoorlijk koud zijn als je het gaat gebruiken.
 • Zorg ervoor dat je een goed mes hebt om uien te snijden. Het moet een glad en scherp mes zijn.
 • Een tip die goede resultaten oplevert is om de ui te snijden met de afzuigkap ingeschakeld.
 • Een andere goede optie is om een ​​ui te snijden in een ruimte waar een goede luchtstroom aanwezig is, omdat zo de zuren die vrijkomen uit de ui zich zullen verspreiden. Deze zuren veroorzaken de tranen.
 • Je kan ook de ui minstens een uur voor het snijden in de vriezer leggen. De ui wordt dan koud, wat zeer nuttig is om te voorkomen dat de vervelende irritatie en tranen ontstaan.
 • Houd terwijl je de ui aan het snijden bent het mes af en toe in koud water of azijn. Het is een heel eenvoudige tip, maar de tranen worden er een beetje minder door.
 • Zorg ervoor dat je een goed mes gebruikt om de uien te snijden.Een gekarteld mes zal meer enzymen laten vrijkomen, die ervoor zorgen dat het brandende gevoel en de tranen ontstaan.
 • Water kan helpen om het gas dat de ui loslaat als je hem snijdt te verspreiden. Het beste is om een ​​bak met water te vullen en deze dichtbij de plek te zetten waar de uien gesneden worden.
 • Laat water koken in de ruimte waar je de uien gaat snijden, zodat de stoom de gassen uit de ui verspreidt als je ze snijdt.
 •  Je kan een zonnebril of een bril gebruiken terwijl je uien snijdt. Deze tip zal voorkomen dat het vervelende brandende gevoel en de tranen ontstaan en je kunt de uien snijden zonder enig probleem. Er zijn zelfs brillen ontworpen speciaal voor het snijden van uien.
 • Een andere tip die kan werken is om eerst de ui in grote stukken te snijden en deze gedurende een paar minuten te laten weken in kokend water voordat je deze weer in stukjes snijdt.
 • Als geen van deze tips werken, kun je overwegen de normale uien te vervangen door groene uien, hoewel deze je maaltijden niet dezelfde smaak zullen geven.

Geef een reactie