7 Verrassende dingen die je ook kunt doen met kokosolie

7 Verrassende dingen die je ook kunt doen met kokosolie

7 Verrassende dingen die je kunt doen met kokosolie,

Heb jij de heilzame en talrijke werking van kokosolie nog niet ontdekt? Volg dan onze gids en wie weet, kan je zelfs niet meer zonder!

Kokosolie is dé multifunctionele plantaardige olie bij uitstek. Het is zowel een hulpje opculinair vlak als in cosmetische behandelingen en in het onderhoud. Er zijn verschillende manieren om het wondermiddeltje te integreren in jouw dagdagelijkse leven. Wij tonen jou alvast vier manieren.

1. HYDRATERENDE CRÈME

Er bestaan twee soorten kokosolie: olie die uit persing voorkomt (rechtstreeks uit de pulp van de noot) dit is de beste en zuiverste vorm,  en de geraffineerde olie (gewonnen uit de gedroogde pitten van noten die vervolgens geraffineerd en ontgeurd worden), deze zijn meestal chemisch bewerkt! Wanneer je kokosolie gebruikt in zijn 100% natuurlijke vorm, kan het dienen als een vochtinbrengende crème zowel voor het gelaat als voor het lichaam en het haar. Meestal wordt dit verkocht in potjes waarbij de kokosolie een vaste vorm aanneemt (zoals een vrij dikke boter). let er echter op dat je de eter koopt en in glazen potten.

Maak je zelf graag een haarmasker? Neem dan een klein beetje kokosolie en verwarm het au bain marie. Breng de olie vervolgens aan op je volledige haarlengte alsook je punten. Heb je tijd voor een klein wellness-momentje? Laat het masker dan de hele nacht inwerken en je wordt wakker met fantastisch glanzende haarlokken.

Kokosolie wordt voornamelijk in India gebruikt voor haarverzorging. Het merendeel van de mensen gebruikt deze olie dagelijks tijdens douchen of baden. Het is een uitstekende conditioner die helpt het groeiproces van haar te stimuleren. Daarnaast biedt kokosolie ook de juiste eiwitten die nodig zijn voor het voeden en genezen van beschadigd haar.

Regelmatig je hoofdhaar masseren met kokosolie kan ervoor zorgen dat je hoofdhuid verlost wordt van roos. Daarnaast ook beschermend tegen luizen en luizeneieren. Dit is ook een van de redenen waarom kokosolie in conditioners en crèmes wordt gebruikt.

2. NATUURLIJKE REINIGINGSCRÈME

Doe de test en je zal versteld staan: kokosolie verwijdert jouw make-up even goed als de klassieke demaquillants die in de winkel beschikbaar zijn. Zelfs waterproof mascara maakt geen schijn van kans. Leuk extraatje: terwijl sommige lotions of reinigingsdoekjes de neiging hebben om je huid uit te drogen, zal kokosolie je gezicht juist hydrateren en zacht doen aanvoelen.

3. Kokosolie voor de huid & haar

Bij meerdere mensen al bekend als uitstekende massageolie voor de huid en werkt ook effectief als vochtinbrengende crème op alle huidtypes, ook droge huid.

In tegenstelling tot minerale oliën kun je van kokosolie geen nadelige neveneffecten krijgen. Het is daarom een veilige oplossing bij het voorkomen van een droge en schilferige huid. Het kan ook verschijning van rimpels vertragen en verslapping van de huid bij veroudering verminderen.

Andere huidproblemen zoals psoriasis, dermatitis, eczeem en andere huidinfecties kunnen goed aangepakt worden met kokosolie. Om die redenen wordt kokosolie vaak gebruikt als basisingrediënt voor verschillende babyverzorgingsproducten zoals zeep, lotions en crèmes. Daarnaast kan kokosolie ook helpen vroegtijdige veroudering en degeneratieve ziekten tegen te gaan vanwege de bekende antioxidanten die het bezit.

4. ONDERHOUDSPRODUCT

Je zou het in eerste instantie misschien niet denken, maar kokosolie kan ook zeer nuttig zijn als onderhoudsproduct. Je kan het bijvoorbeeld gebruiken om je houten meubels, schoenen en lederen accessoires mee te poetsen. Neem een kleine hoeveelheid kokosolie en wrijf het met een droog doek in.

En het beste voor het laatste uiteraard: de prijs! Voor zo’n 10 euro per 200 ml kan jij dit wondermiddeltje multifunctioneel gebruiken én hou je er een aangenaam geurtje aan over. Waar voor je geld dus.

5. DEODORANT

Oké, op het eerste gezicht klinkt het inderdaad een beetje vreemd, maar je kan op basis vankokosolie ook je eigen natuurlijke deodorant maken. Wat moet je nu juist doen? Smelt wat kokosolie tot deze vloeibaar wordt. Schep er vervolgens wat maizena en baking soda bij en roer het geheel goed door tot het een gladde massa wordt. Laat dit vervolgens hard worden en je kan je gewone deodorant vol chemische stoffen netjes aan de kant schuiven.

6. Kokosolie bij afvallen

Kokosolie kan zeer nuttig zijn bij afvallen. Het bevat korte en middellange vetzuurketens die helpen bij het afvalproces.

Kokosolie is daarnaast ook makkelijk verteerbaar en kan helpen bij het gezond laten functioneren van de schildklier en het endocrien systeem.

Verder verbetert kokosolie de lichaamsstofwisseling door stress op de alvleesklier te verminderen. Dit veroorzaakt meer energieverbranding en helpt mensen met overgewicht/obesitas sneller van hun overgewicht af te komen. Dit bewijs is vooral te vinden bij mensen die in tropische kustgebieden leven en die dagelijks kokosolie als hun primaire olie gebruiken. Deze mensen hebben doorgaans geen overgewicht of obesitas.

7. Kokosolie en spijsvertering

Kokosolie kan helpen om de spijsvertering te verbeteren en zo ook diverse maag- en darmklachten te voorkomen waaronder het prikkelbare darmsyndroom.

De verzadigde vetten in kokosolie hebben namelijk antimicrobiële eigenschappen en helpen bij het omgaan met verschillende bacteriën, schimmels, parasieten die indigestie kunnen veroorzaken.

Een ander belangrijk onderdeel van kokosolie is dat het kan helpen de absorptie van andere voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen en aminozuren te verbeteren. Gebruik daarom kokosolie als je primaire bakolie voor (roer)bakken, braden, frituren en wokken van gerechten.

 

Kokosolie kan in onderstaande gevallen bevorderend werken

  • Haarverzorging
  • Huidverzorging
  • Stressvermindering
  • Onderhoud van het cholesterolniveau
  • Bij gewichtsverlies
  • Versterking van het immuunsysteem
  • Zorgt voor een goede spijsvertering
  • Reguleert het metabolisme (stofwisseling)
  • Verlicht bij nierproblemen, hartziekten, hoge bloeddruk, diabetes, HIV en kanker
  • Versterkt de kwaliteit van tanden en botten

Bron feeling en eigen rechearch

Geef een reactie