7 natuurlijke vochtafdrijvers die je moet toevoegen aan je dieet

7 natuurlijke vochtafdrijvers die je moet toevoegen aan je dieet

Vochtafdrijvers helpen je lichaam om een teveel aan vloeistof af te scheiden, vooral water en natrium. De meeste van deze middelen stimuleren je nieren om vooral natrium uit te scheiden.

Wanneer vochtafdrijvers reageren op natrium, dwingen zij je lichaam om water te verdrijven. Wanneer je lichaam de vloeistoffen vasthoudt, is het aannemelijk dat dit komt door andere ziekten en kan je het zien als een symptoom.

Hieronder vind je 7 natuurlijke vochtafdrijvers die je kan toevoegen aan je dieet om te voorkomen dat je lichaam de vloeistoffen blijft vasthouden.

1. Paardenbloem

Onderzoek heeft uitgewezen dat een van de eigenschappen die paardebloem bezit, het verhogen van de nieractiviteit is, en daardoor verhoogt de frequentie van het urineren.  Zowel de groene bladeren als de steel en de wortels hebben vochtafdrijvende eigenschappen. Daarnaast kan het helpen de bloedsuikerniveaus in balans te brengen en bevordert het het ontgiftigingsprocess van de dikke darm en de lever.

2. Hagedoorn

Hagedoorn is een krachtig diureticum. Het beschikt over de krachten om vochtophoping te verminderen. Dit betekent dat het je kan helpen de symptomen van hartfalen te verbeteren.

De besjes die groeien aan deze plant, zijn rijk aan vitamine C, B en mineralen. Als je deze ook gebruikt als vochtafdrijver, kunnen zij helpen met:

 • De behandeling van nierproblemen
 • Hetbloed krachtiger rondpompen
 • Het verminderen van koorts

3. Heermoes

Heermoesextract geeft dezelfde resultaten  als andere voorgeschreven diuretica, maar met minder bijwerkingen. Het effect kan zo krachtig zijn, dat het niet wordt aanbevolen aan zwangere vrouwen.  Wanneer je last hebt van urinezuur, kan dit je goed helpen. Daarnaast kan het ook mensen helpen die last hebben van jicht.

4. Jenever

Uit een aantal onderzoeken die al zijn uitgevoerd om de voordelen van de jeneverbes te achterhalen, is al gebleken dat het een geweldig effect heeft om het urinevolume bij dieren te verbeteren. Zoals veel natuurlijke vochtafdrijvers, verlaagt het niet de kaliumniveaus, zoals veel andere medicijnen wel doen. Het is aanbevolen om jeneverbesjes te eten wanneer je last hebt van cystes. Deze plant draagt ook bij de vermindering van gifstoffen.

5. Groene en zwarte thee

Zowel zwarte als groene thee heeft uitgewezen een natuurlijke diureticum te zijn. Dankzij het hoge gehalte aan cafeïne kunnen ze je lichaam stimuleren om meer urine aan te maken, waardoor de hoeveelheid water in je lichaam, vooral in je bloedsomloop, wordt verminderd. Dit verlaagt je bloeddruk.

6. Peterselie

Onderzoeken hebben uitgewezen dat het een van de meest aanbevolen natuurlijke diuretica is om de urineproductie te verbeteren.

Je kan er een drankje van maken om van de voordelen te profiteren:

Ingrediënten

 • 1 handvol peterselie
 • 1 glas water (200 ml)

Bereiding

 • Kook de verse peterselie ongeveer 10 minuten. Laat het afkoelen en bewaar de vloeistof in de vriezer.
 • Drink elke dag gedurende een week een kopje van dit drankje om de beste resultaten te krijgen.

7. Hibiscus

De hibiscusplant, ook wel bekend als ‘de Jamaicaanse bloem’, is over het algemeen groot en kleurrijk. De bloem kan variëren in allerlei verschillende kleuren. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat deze plant de nierfiltratie verbetert, zwelling vermindert en vochtophopingen tegengaat.

Tips om de effectiviteit van deze natuurlijke diuretica te verhogen

Naast het gebruik van deze natuurlijke vochtafdrijvers, kan je ook je gezondheid verbeten door de inname van natrium te verminderen en meer te bewegen. Dit helpt ook om een overschot aan vocht uit te scheiden.

Het eten van meer fruit en groente helpt in het algemeen ook om vocht af te drijven.

Goede keuzes zijn onder andere:

 • Watermeloen
 • Druiven
 • Bessen
 • Selderie
 • Asperges
 • uien
 • Knoflook
 • Pepers

Het is belangrijk dat je je huisarts bezoekt voordat je besluit om je voorgeschreven medicatie te veranderen. Een drastische verandering in je behandeling kan schadelijk zijn voor je gezondheid.

 

Bron Gezonderleven

Geef een reactie