Acht signalen die kunnen wijzen op vitaminen c- tekort

Acht signalen die kunnen wijzen op vitaminen c- tekort

Vitaminen spelen een belangrijke rol in je lichaam en zijn zelfs fundamenteel voor je gezondheid .  Vitamine C  is één van de bekendste en belangrijkste. Dit is niet alleen omdat het nodig is om het immuunsysteem te versterken. Het is ook omdat het een rol speelt bij veel processen van het lichaam.

Vitamine c- zorgt voor een verhoogde bloedstroom, verhoogde celgroei en een verminderde hoeveelheid schade veroorzaakt door oxidatie. Ook is het nodig om ijzer correct op te nemen in het bloed en calcium te gebruiken. Een tekort aan vitamine C kan een reeks negatieve reacties in je lichaam veroorzaken. Deze hebben zowel invloed op je fysieke als mentale gezondheid. De symptomen van een tekort zijn soms moeilijk te herkennen maar we sommen de 8 belangrijkste voor je op in dit artikel.

1. Verdunning van het haar en haaruitval

Dunner wordend haar en haaruitval worden meestal geassocieerd met verschillende factoren. Onder deze factoren is een tekort aan vitamine C een gemeenschappelijke oorzaak. Dit komt omdat het een essentiële voedingsstof is voor het behoud van collageen en eiwitten die het haar kracht geven. Een tekort aan vitamine c kan droogheid, haaruitval en gevoeligheid voor kaalheid veroorzaken.

2. Terugkerende infecties

Mensen met een tekort aan vitamine C hebben de neiging om meer infecties te ontwikkelen. Te weinig vitaminen c  vermindert het vermogen van het lichaam om pathogenen te vernietigen die allerlei ziekten veroorzaken.

Steeds terugkerende urineweginfecties, mond- en gebitsproblemen en huidallergiën zijn tekenen die je vertellen dat je meer producten met vitamine C moet eten.

3. Stemmingswisselingen

Vitamine c houdt veel verband  met je emotionele gezondheid. Het geeft je mentale stabiliteit, rust en controle van de hormonen die slechte stemmingen veroorzaken. Lage niveaus in je lichaam kunnen irritaties, stress en emoties veroorzaken die ons negatief beïnvloeden.

5. Wonden genezen langzamer

Vitamine c  is nodig voor de juiste zuurstofvoorziening en goed herstel van de cellen. Als gevolg hiervan zorgt een tekort ervan in het lichaam ervoor dat wonden minder snel genezen. Wonden hebben meer tijd nodig om te genezen maar er kunnen ook gemakkelijker blauwe plekken ontstaan ‘ s nachts.

6. Lichaamspijn

Er zijn veel oorzaken voor lichaamspijn.  Een van deze dingen is het gebrek aan zeer veel voorkomende voedingsstoffen. Dit komt vooral doordat deze voedingsstoffen direct de gezondheid van de spieren en gewrichten beïnvloeden. Een gebrek aan vitamine C vermindert het vermogen om mineralen op de juiste manier op te nemen. Dit zorgt voor zwakkere spieren. Het staat ook in de weg van de juiste collageenproductie. Dit zorgt voor een verzwakking van het kraakbeen dat je gewrichten beschermt.

7. Droge huid

Dagelijks genoeg vitamine C binnenkrijgen helpt je om een gladde, mooie, ziektevrije huid te behouden. Het regelmatig eten of drinken van voedingsmiddelen die vitamine C bevatten, vermindert de negatieve effecten van vrije radicalen, bevordert de verwijdering van toxines en vermindert het risico op voortijdige veroudering. Het zorgt ook voor een goede hydratatie van de huid. Dit komt omdat het helpt bij het absorberen van voedingsstoffen en vloeistoffen.

8. Hart- en vaatziekten

De vroege ontwikkeling van hart- en vaatziekten kan veel te maken hebben met een gebrek aan vitamine C in je dieet. De antioxidante effecten verminderen de ophoping van cholesterol. Het stimuleert ook de reiniging van het bloed en de eliminatie van toxines. Het is essentieel om het bindweefsel van de organen te verbeteren. Als gevolg hiervan ondersteunt het de functionaliteit van je cellen, aders en slagaders.

 

Als je vermoed dat je een tekort aan vitamine c hebt kan je het best altijd eerst een arts raadplegen.  Citrusvruchten zijn een goede bron maar ook , maar ook rode paprika , broccoli , kiwi , witlof. Pas wel op dat je niet te veel vitamine C binnenkrijgt. Meer dan 2 gram per dag kan leiden tot darmklachten of diarree.

Geef een reactie