Blijf gezond en eet als een Fransman: 8 tips

Blijf gezond en eet als een Fransman: 8 tips

Blijf gezond en eet als een Fransman: 8 tips. Misschien kunnen we daar een voorbeeld aan nemen, interessant artikel, is de moeite eens door te nemen! 

Frankrijk wordt relatief weinig getroffen door de obesitasepidemie die de rest van de wereld stilaan in haar greep heeft. Wat zijn de geheimen van het Franse dieet? Het Franse voedselagentschap zocht het uit en kwam tot de volgende conclusies.

Een studie, die in het British Journal of Nutrition vercsheen, analyseerde de eetgewoontes van 2.600 Franse volwassenen die representatief zijn voor de hele bevolking en die zeven dagen lang alles wat ze aten registreerden. De onderzoekers zochten vervolgens naar patronen en ontdekten er acht:

1. Fransen zijn meesters in het bepalen van de juiste portie

23 procent van de Franse bevolking is een ‘kleine eter’. Alle voedingsgroepen komen op het bord, maar wel in aanzienlijk kleinere porties dan bij anderen. Mensen die dit dieet aanhouden, krijgen daardoor ook minder calorieën binnen. en beetje vanalles dus op je bord is de boodschap, vooral veel groentjes…

2. Fransen zijn niet bang van vet

Maar liefst 89 procent van de mensen in de studie eten vette kazen, terwijl slechts 8 procent voor de lightversie kiest. Uit een andere Franse studie van dit jaar blijkt overigens dat kaas, die rijk is aan verzadigd vet, helemaal niet ongezond is wanneer je het in beperkte mate consumeert. En een nieuwe studie bevestigt dat: mensen die volle melkproducten eten zijn minder zwaarlijvig dan zij die magere zuivelproducten kiezen

3. Fransen eten amper gefrituurd en bewerkt voedsel

In een termijn van zeven dagen gaf slechts 29 procent van de Fransen aan dat ze bewerkt, gefrituurd of gepaneerd voedsel hadden gegeten. Ter vergelijking: in de Verenigde Staten eet 50 procent van de mensen minstens een keer per week gefrituurde voeding. Daarvan zegt 8 procent dat ze dat vier tot zes keer per week doen.

4. Fransen eten vis

Zo’n 70 van de mensen zei dat ze verse vis gedurende de week hadden gegeten. Opnieuw ter vergelijking: bij de Amerikanen is dat 30 procent. Slechts de helft eet in de VS occasioneel verse vis of helemaal niet.

5. Fransen drinken

68 procent van de bevolking gaf aan dat ze in de testweek alcohol dronken, meestal gaat het om wijn. Veel studies tonen aan dat een beperkt gebruik van alcohol zelfs een beschermend effect biedt tegen hart- en vaatziekten. Rode wijn heeft zelfs nog een streepje voor door de aanwezigheid van polyfenolen, die naast een goede uitwerking op het cardiovasculaire systeem, ook een rol spelen in kankerpreventie en een gunstige invloed hebben op het verouderingsproces. Dan komen we nu bij de hamvraag: hoeveel mogen we drinken?
Het aantal consumpties waarbij je een gezondheidsvoordeel haalt uit alcohol, varieert volgens geslacht, leeftijd, grootte, spierstelsel en andere factoren zoals erfelijkheid.
Je kunt genieten van 1 tot maximaal 2 glazen alcohol per dag, liefst een rode wijn van goede kwaliteit. Zo profiteer je van de gunstige effecten die alcohol te bieden heeft, ook op sociaal vlak. Wie zich daar niet kan aan houden drinkt beter helemaal geen alcohol.

6. Fransen eten doorgaans gezond

Zowat 13 procent houdt zich aan het mediterrane dieet, dat rijk is aan vis, fruit, plantaardige oliën, volle zuivelproducten en onbewerkt voedsel. Even populair is wat wetenschappers het ‘gezondheidsbewuste dieet’ noemen, al is quinoa en groene smoothies daarin ver te zoeken. Een gezond eetpatroon betekent in Frankrijk eigenlijk niet meer dan volkoren brood, soepen, fruit, thee, voedsel met weinig vet en – verrassend genoeg – alle taarten en gebakjes. ‘Dat is heel interessant omdat we merken dat individuen die gezond lijken te zijn ook de plezierige kant van eten niet vergeten’, zegt Rozenn Gazan, hoofdauteur van de studie. ‘Dat is een belangrijk aspect in Frankrijk.’

7. Als Fransen ongezond eten, valt het al bij al nog mee

Zo’n 17 procent van de Fransen eet een zogenaamd ‘traditioneel’ dieet, met veel vet, zout en suiker, maar dan afkomstig uit wijn, salami, kaas, brood, rood vlees, granen en dessertjes. Fastfood zoals in de Verenigde Staten geconsumeerd wordt, komt in die lijst niet voor.

8. Fransen houden het simpel

Zo’n 10 procent van de bevolking volgt wat de onderzoekers bestempelen als een ‘basisdieet’. Dat betekent meestal eenvoudige, onbewerkte producten zoals kaas, eieren, aardappelen, boter, yoghurt en dierlijk vet, maar ook pasta en brood.

Wat de studie aantoont, is dat de Fransen een variëteit aan producten omarmen, maar wel in redelijke hoeveelheden. ‘Het is duidelijk dat er niet één specifieke manier van eten bestaat’, zegt Gazan. ‘Maar de rode draad in de meeste Franse eetpatronen is het plezier, de gezelligheid en de sociale kant van eten. En dat is niet onbelangrijk.’

bron Knack

Geef een reactie