Daarom mag je fruit niet wassen voor je het in de koelkast legt.

Daarom mag je fruit niet wassen voor je het in de koelkast legt.

Daarom mag je fruit niet wassen voor je het in de koelkast legt. 1679498

Bewaar jij je fruit in de koelkast? Je kunt het maar beter niet op voorhand wassen, en wel om deze reden.

Fruitsoorten als aardbeien, bessen of frambozen bewaren het best in de koelkast. Wel belangrijk: was je fruit pas van zodra je het uit de koelkast hebt genomen. Door het gewassen in de koelkast te steken, loop je namelijk het risico dat het fruit sneller slecht wordt. Het fruit houdt het water vast.pic-washing-fruit

Daardoor verliest het niet alleen smaak, ook de houdbaarheid verkort. Wil je het toch wassen? Gebruik dan 1 deel azijn op 3 delen water. En droog het goed af vooraleer je het in de koelkast plaatst. Maar natuurlijk het is het gewoon eenvoudigst om het pas te wassen als je het wilt opeten.

Misschien was jij je aardbeien altijd pas voordat je ze gaat eten en in dat geval valt er niets te vrezen. download

Dit gebeurt omdat je aardbeien -bijvoorbeeld- dat extra vocht van het schoonmaken zullen vasthouden en daar worden ze ook minder lekker van. Een tipje om niet moeilijk te hoeven doen: het is dus gewoon het handigst om je fruit te wassen net voordat je het gaat opeten. Weten we dat ook weer.

Het wassen op zich is wel degelijk nuttig, ook al heb je biologische groente of fruit. Deze bevat dan wel geen pesticiden, maar kunnen wel degelijk parasieten of bacteriën bevatten. Wel heel natuurlijk, maar dat wil nog niet zeggen dat het ook goed is voor je lichaam.

Onkruidverdelgingsmiddelen

Als je biologisch eet, heb je hier natuurlijk geen last van. Maar voor het grootste deel van de rest worden nog steeds pesticiden gebruikt. Deze middelen worden door de industrie aangemerkt als ‘veilig’. Zal wel, maar het blijven lichaamsvreemde stoffen en je weet nooit wat de uiteindelijke effecten zullen zijn. Ander probleem is het feit dat heel veel groente en fruit uit het buitenland komt. En dan vaak ook nog uit landen waar de regels voor het gebruik van pesticiden wat minder strikt opgevolgd worden dan wij gewend zijn.

Of je nou biologisch eet of niet, het wassen van groente en fruit heeft dus wel degelijk nut. Maar om bijvoorbeeld een appel even snel onder de kraan te houden en dan direct op te eten, heeft weinig nut. Hoe doe je dit dan? Er zijn twee manieren:

Stromend waterAardbeien wassen

Je kunt de groente en het fruit wassen onder stromend water. Door de druk van het water, in combinatie met wrijven of bijvoorbeeld een borsteltje, zullen aarde, insecten, parasieten en andere ongerechtigheden weggespoeld worden. Dit is een hele goede methode voor het wassen van bijvoorbeeld prei. Als je de stengels in de lengte doorsnijd, en daarna wast onder stromend water, dan kun je alles heel goed wegspoelen.

Meerdere baden

Je kunt je groente en fruit ook wassen in meerdere, achtereenvolgende baden. Hierbij moet je minimaal drie baden gebruiken, en wanneer nodig vier. In het eerste bad wrijf je heel voorzichtig en laat je het even staan, zodat de vuiligheid kan bezinken. Daarna naar een tweede bad met schoon en koud water. Hier herhaal je alles nog een keer. Daarna een derde bad, en eventueel een vierde. Let er wel op dat je steeds schoon en koud water gebruikt. Maar dus enkel vlak voor je het opeet!

bron feeling en food nl

Geef een reactie