De geneeskracht van vlierbessen

De geneeskracht van vlierbessen

De geneeskracht van vlierbessen. vlierbessen_ingredient

Vlierbessen groeien uiteraard aan de overbekende vlierbessenstruik die je her en der ziet groeien. Hij is hier en in de rest van Europa inheems. Deze mooie struik met grote trossen bloemen misstaat in geen enkele tuin. Vlierbessen kunnen gegeten worden als ze goed rijp zijn maar vaker worden ze gebruikt als basis voor een siroop. Van de bloemen kun je thee maken.X-Mas Arrangement (XXI)

Herontdekking van de vlierbes

Vlierbessenlikeur1

De vlierbes heeft medicinale eigenschappen die momenteel weer helemaal herontdekt worden. Hippocrates, geneesheer uit het oude Griekenland, roemde de vlierbes al om zijn medicinale kwaliteiten. Tegenwoordig beginnen mensen steeds meer overtuigd te raken van de beperkingen van de medische wetenschap. De medische wetenschap zelf onderzoekt alsmaar intenser naar de traditionele geneeskrachtige planten uit de traditionele volksgeneeskunde en kruidengeneeskunde. Er blijkt veel waarheid in de oude geneesmethoden te zitten want de wetenschap bevestigt keer op keer medicinale werkingen, alhoewel dat vaak gebeurt met de intentie om een nieuw patent vast te leggen op een organisch component uit een plant, met als resultaat: een overdreven duur medicijn. Des te wranger is het als je beseft dat de farmaceutische industrie gesubsidieerd wordt om onderzoek te doen om vervolgens megawinsten te maken over de ruggen van zieke mensen.

Wondbehandeling met vlierbesshutterstock_50068234_1467295550

Vlierbessen worden al eeuwenlang gebruikt om wonden mee te behandelen. De gepureerde bessen worden op de wond aangebracht. Wanneer je ze eet dan kun je ziekten als verkoudheid en griep bestrijden. Zowel de bloemetjes als de vruchtjes helpen mee om keelontstekingen te genezen. De vlierbesbloemen behoren tot de bloemen om van te smullen. Van vlierbes wordt door universitaire wetenschappers vermoed dat het antivirale eigenschappen heeft. Ook nemen wetenschappers aan dat het anti-ontstekend werkt en zelfs anti-kankereigenschappen bezit.

Geen onrijpe vlierbessen eten!vlierbessen_ingredient

Voor vlierbes wordt gewaarschuwd dat je geen onrijpe vruchten mag eten omdat er cyanide in kan zitten. Van cyanide moet je erg veel eten om iets van het gif te merken. De rijpe vlierbesjes worden gekookt zodat ze geen cyanide meer bevatten. Vlierbessen worden in Nederland en Belgie niet al te veel gegeten maar in andere Europese landen des te meer. Oostenrijk is de belangrijkste producent van vlierbessen. Daarworden vlierbessenjams, vlierbessappen, vlierbesyoghurts en vlierbeswijn gemaakt. In Nederland kennen we wel de hard drug vlierbesjenever, een ongezond sterk alcoholisch genotmiddel.

Anthocyanen, gezonder dan vitaminen9291-vlierbessen

In vlierbessen zitten veel anthocyaninen. Hierin zitten sterkere antioxidanten dan in vitamine C en vitamine E. Anthocyanen stimuleren de aanmaak van citokinen. Citokinen zijn proteïnen de de rol spelen van boodschappers in het immuunsysteem. Dat is onderzocht door de Duitse Dr Rechkemmer van het Bundesforschung Anwalt in Karlruhe. In dit Duitse onderzoeksinstituut wordt voedsel onderzocht.

Vlierbes goed tegen overgewicht en hoge bloeddruksambucusnigra

Er zijn in de natuur allerlei voedingsmiddelen die overgewicht bestrijden. In een Duits onderzoeksinstituut, het Institute of Forensic Medicine van de universiteit van Freiburg, concludeerden onderzoekers dat vlierbessensap meehelpt om van overgewicht af te komen. Men combineerde vlierbessensap met poederextracten van bessen en poederextracten van asperges. Deze combinatie bleek ook goed te zijn voor het reguleren van de bloeddruk door het lichaam. De deelnemers aan het onderzoek meldden een beter fysiek en emotioneel welbevinden. Er moet meer onderzoek worden gedaan om deze conclusies definitief te bevestigen.

Vlierbes gaat in massaproductieimages

De vlierbes is zo populair aan het worden dan in de VS men serieuze voorbereidingen treft om deze boom op grote schaal te telen om er uiteindelijk vlierbessap van te maken. Omdat de wetenschap heeft bevestigd dat dit een zeer gezonde plant is wordt het steeds beter verkocht door lokale boeren. Grote boerenbedrijven proberen de productie van vlierbessen als landbouwgewas te optimaliseren. De vlierbes is van nature een snel groeiende boom en behoeft weinig ander onderhoud dan het regelmatig snoeien.

Eettips vlierbessen6772266

Vlierbessen worden op verschillende manieren gebruikt in de keuken. Er is een lekker recept van vlierbloesem verwerkt in vlierbloesembeignets. Het wordt op dezelfde manier gemaakt als appelbeignets maar dan met vlierbessen. Maar probeer vaker gebruik te maken van de bloemetjes! Van een bloemensalade kun je ook vrolijk smullen. Natuurlijk kun je ook vlierbessensap drinken. Vlierbessensiroop doet het goed in muesli, yoghurt en over zelf gemaakt roomijs. Het is ook een lekker drankje als je er water bij doet. Vlierbessenthee mag niet ontbreken als keuze op de theetafel.

 

bron mens en gezondheid

Geef een reactie