De leukste weetjes over asperges!

De leukste weetjes over asperges!

Juicht, liefhebbers van ’s werelds meest elegante groente, want het aspergeseizoen is weer aangebroken. Voor wie maximum wenst te profiteren van het korte seizoen zetten wij nog even enkele feiten op een rijtje.

Wanneer

Asperges zijn het hele jaar door beschikbaar, maar worden het hele jaar door ingevoerd vanuit landen zoals Peru. Traditioneel loopt het aspergeseizoen van de 3e donderdag van april tot en met 24 juni. Afhankelijk van het milde klimaat vinden lokaal geteelde asperges wel steeds vroeger hun weg naar de winkel.

 

Soorten

Witte en groene asperges zijn ons alom bekend. Minder geweten is dat er ook paarse asperges op de markt beschikbaar zijn. Ideaal om eens verrassend mee uit de hoek te komen. Binnen de 3 verschillende soorten zijn de asperges in verschillende diktes te koop. Buiten de kleur is het voornaamste verschil dat witte asperges onder de grond groeien en groene en paarse boven de grond.

Wat is vers?

Niets beter dan dagverse asperges, maar hoe haal je deze er ook weer uit? Wanneer asperges ‘piepen’ als je ze tegen elkaar wrijft, dan heb je te maken met verse asperges en zit je goed. Bij de witte asperges kan je ook controleren of de onderkant niet te houtachtig is door er met je vingernagel in te drukken.

Bewaren

Zelf geven we er de voorkeur aan om onze verse asperges nog op de dag van aankoop soldaat te maken. Witte asperges kan je, gewikkeld in een vochtige theedoek nog zo’n 3 tot 5 dagen bewaren in de groentenla van je koelkast. Groene of paarse asperges bewaar je dan weer beter in een open plastic tas in de koeling.

Schillen

Wegens hun vezelige schil moet je witte asperges altijd schillen. Altijd! Tenzij je reeds geschilde asperges koopt natuurlijk, dan valt dat klusje weg. Een dunschiller, of zelfs een speciale aspergeschiller, is hiervoor je beste vriend. Begin steeds te schillen van het kopje naar de steel toe. Zo loop je minder het risico dat je het kopje van de asperge breekt. Ook de houterige kontjes van de asperges snij je best weg. Samen met de schil kun je deze deeltjes perfect gebruiken om een bouillon te trekken. Ideaal als basis voor een heerlijke aspergesoep. Groene asperges hebben niet zo’n vezelige schil als zijn witte evenknie. Deze hoef je dan ook niet te schillen. Verwijder enkel het houterige einde van de steel.

Invriezen

Wij blijven erbij dat asperges vers op hun best zijn, wat niet wegneemt dat je ze ook kunt invriezen. Hiervoor dien je de asperges wel eerst te schillen. Correct ingevroren zijn de asperges wel tot een half jaar houdbaar. Opgepast, ingevroren asperges dien je bij het bereiden niet eerst te ontdooien. Maak je vaak asperges klaar maar wel enkel in kleine hoeveelheden? Weet dat je ook de schillen kunt invriezen. Dit laat je toe je bouillon te maken als je voldoende schillen hebt verzameld.

Weetjes

– In België (en Nederland) zijn we zot van witte asperges, onbetwistbaar onze favoriet. In landen zoals Italië, Spanje of zelfs Engeland zijn het dan weer de groene asperges die het meest geconsumeerd worden.

– Eenmaal geoogst ‘leven’ je asperges verder. De kop zuigt zich vol met vocht uit de onderkant van de asperge, met als resultaat dat de kop voller wordt, maar de onderkant droger, houtachtiger.

– Als we een asperge niet oogsten, dan groeit deze door tot een weelderige plant.

TOT slot dit zegt Pascale Naessens erover /

Hoe komt het dat witte asperges spierwit zijn en moeten we groene asperges schillen?

Asperges zijn voor mij onmisbaar in de keuken, ze luiden de lente in en zijn de voorbode van een heerlijke zomer. Ik hou van kleuren, daarom meng ik vaak asperges met verschillende kleuren: groen, wit, violet.

Ze zijn allemaal afkomstig van dezelfde soort plant, alleen worden ze anders gekweekt. Witte asperges groeien onder een opgehoogde bedding en totaal afgeschermd van het licht door een dikke folie. Groene aspergesdaarentegen mogen het licht wel zien en kleuren daarom groen, maar het gaat dus om dezelfde soort plant.

De witte asperges moeten heel zorgvuldig geschild worden, dat gaat het makkelijkst met een dunschiller. Groene asperges hoeven niet geschild te worden, het volstaat om ze te wassen en het onderste harde gedeelte weg te snijden. Denk eraan, overal waar je de schil kunt aanlaten, laat je die er best aan, want veel stoffen zoals mineralen, vitaminen en secondaire plantstoffen zitten vaak in en onder de schil.

Asperges zijn echte superfoods, ze zitten vol vitaminen, mineralen en vezels die de gezondheid van je lichaam ondersteunen en ze werken vochtafdrijvend. Wie asperges heeft gegeten, ruikt dat na een toiletbezoek. Dit is niets om je zorgen over te maken, maar gewoon een natuurlijke reactie. Bij de vertering van bepaalde bestanddelen in de asperge ontstaan er vluchtige zwavelhoudende verbindingen. Sommige mensen vangen die geur beter op dan andere.

(foto asperges a la flamande & met parmezaan)

Bewaar asperges in een vochtige doek onderaan in de ijskast.

Iedereen kent de traditioneel klaargemaakte asperges à la flamande, zonder twijfel heel lekker. Maar probeer ze ook eens te grillen of te bakken, bijzonder heerlijk. Je ontdekt totaal nieuwe smaken, structuren en mogelijkheden. En bovendien een pak minder werk.

( foto gegrilde asperge)

1. Asperges zijn goed voor je hele lijf

Asperges bevatten heel veel vitaminen die goed zijn voor je hele lichaam. Zowel voor de binnen- als de buitenkant. Zo verzorgen ze je huid en haar, en je krijgt er ook een beter immuunsysteem van.

2. Asperges bevatten vooral vitamine E

Vitamine E is een antioxidant die vet weet op te lossen. Ook spelen deze vitaminen een rol bij de aanmaak van bloedcellen en houden ze spier- en andere weefsels in stand.

3. B-vitaminen vooral in de kop van de asperge

Het kopje van de asperge is rijk aan B-vitaminen. Deze vitaminen zijn belangrijk voor de energievoorziening van het lichaam.

4. Asperges bevatten veel mineralen

Asperges bevatten veel mineralen en de groente past binnen een zoutarm dieet. De asperge is ook rijk van smaak, waardoor het niet per se nodig is om er nog zout aan toe te voegen.

5. Asperges zijn goed voor de nieren

Asperges zijn vochtafdrijvend; daardoor zijn ze goed voor de nieren.

6. Asperges bevatten weinig calorieën

Asperges bevatten heel weinig calorieën, en zijn dus verantwoord. Per 100 gram bevatten ze 20 kcal en hooguit 0,2 gram vet. Het is meestal de traditionele bereidingswijze met roombotersaus, gekookte eieren en ham die maakt dat er een stuk meer calorieën en vet in jouw gerecht zitten.

7. Groene asperges bevatten de meeste vitaminen

De asperges verschillen onderling in de hoeveelheid vitaminen. De groene en paarse asperges groeien boven de grond en bevatten meer vitaminen dan de witte.

8. Verse asperges piepen

Wil je weten of je verse asperges te pakken hebt? Wrijf er dan twee langs elkaar; als ze een tjirpend of piepend geluid maken, zijn ze vers. Check ook even of het kopje en de onderkant stevig zijn. Als je in de onderkant knijpt, moet je deze niet in kunnen drukken.

9. Mannelijke asperges zijn populairder dan vrouwelijke

Er zijn mannelijke en vrouwelijke asperges! De mannelijke zorgen voor de meeste opbrengst. Dus er worden meestal voornamelijk mannelijke asperges gekweekt.

10. De langste asperge ooit is 3,11 meter lang

Met warm weer kunnen asperges wel zo’n 10 centimeter per dag groeien! De langste asperge die ooit gestoken is, is 3,11 meter lang.

bron vtm koken alle weetjes over asperges en Pascale Naessens

Geef een reactie