De minder gezonde kant van koken

De minder gezonde kant van koken

Het is bewezen dat materialen zoals teflon en plastic gevaarlijk kunnen zijn, maar er is daarnaast ook het probleem van voedsel verkeerd koken.

Nooit gedacht de keuken in het huis zowel bevorderend als schadelijk voor je gezondheid kan zijn. Laten we het eens verder bekijken in dit artikel.

De gevaren van de hedendaagse keuken

Teflon is nog steeds zeer populair door de anti-aanbakeigenschap wanneer je voedsel kookt en bakt.  Maar de waarheid is dat het gemaakt is van erg schadelijke materialen. Het wordt ook toegepast op andere gebieden, zoals in ruimtevaartuigen, kabelvoering, medische protheses, verf, lak, contactlenzen, ruimtepakken, motoren en waterbestendige membranen.

De gevaren van teflon zitten hem in de hoofdcomponent, PFOA (perfluoroctaanzuur, ook wel bekend als C-8), onverwoestbaar en ophopend.  Dit materiaal ontbind niet in de omgeving  en het kan kanker, onvruchtbaarheid, leverproblemen, hyperthyreoïdie, foetale vervormingen etc. veroorzaken. Het gebruik van teflon is slecht voor onze gezondheid, omdat de oppervlakte verslechtert en niet stabiel is, wat betekent dat het aan ons voedsel vast blijft plakken.

Zodra dit element meer dan 160 graden Celsius verhit wordt, is het giftig genoeg om een klein dier, zoals een vogel te doden. PFOA kun je ook vinden in zakken chips, hamburgers, popcorn etc. Het is bewezen dat het de triacylglycerol- en cholesterolwaarden verhoogt.

Het tweede element dat slecht is bij het koken is plastic

Het creëert grote hoeveelheden verontreiniging en het is ook moeilijk te recyclen of niet biologisch afbreekbaar. Plastic bevat stoffen, die de hormonen in ons lichaam ontregelen. Dit betekend dat ze het functioneren van het lichaam verstoren en veranderingen veroorzaken .

De grootste boosdoeners zijn flexibele plastic containers, flesjes en samengestelde voedingspakketten. Het voedsel komt in contact met dit element, wat zelfs nog erger is wanneer je het opwarmt in de magnetron.

“Giftige” voedingsmiddelen

We gaan het in dit gedeelte niet eens over fastfood hebben, aangezien dat overduidelijk is. We gaan het juist hebben over voedingsmiddelen waarvan gedacht wordt dat ze gezond en ongevaarlijk voor de gezondheid zijn, maar die juist het tegenovergestelde zijn, als ze niet op de goede manier voorbereid worden .

Slecht gekookte rode of witte bonen

Beide moeten gekookt worden op een temperatuur hoger dan 100 graden Celsius. Daarnaast moet je ze een aantal uren laten weken (de hele nacht bijvoorbeeld). Zo niet, dan behouden ze hun giftige stof (fytohemagglutinine), wat maagproblemen kan veroorzaken.

Appelzaadjes

Ze bevatten een glucose- en cyanideverbinding, amygdaline genaamd. Je moet al een grote hoeveelheid zaden eten om een vergiftigend effect te ervaren. Alhoewel de spijsvertering ze absorbeert, is het beter om de consumptie van de zaadjes te vermijden. Hetzelfde geld voor perzikpitten.

Bittere amandelen

Ze smaken niet echt lekker en je eet ze waarschijnlijk niet helemaal op. Dit komt door amygdaline en nog een andere giftige stof: emulsin. Twintig bittere amandelen kunnen gevaarlijke consequenties hebben.

Groene aardappelen

De stof die in aardappelscheuten zit heet solanine. De plant creëert dit zelf om zich te beschermen tegen insecten en schimmels.  Deze kan vergiftiging veroorzaken. Als je een aardappel met scheuten hebt, dan is het beter om ze er af te halen en het omringende gebied ook weg te snijden. Als hij een groene schil heeft, kook hem dan niet voordat je de aardappel eerst geschild hebt.

Zoete aardappelen

Deze mogen nooit rauw gegeten worden, omdat het erg giftig is en het stuiptrekkingen en delirium kan veroorzaken, wat het centrale zenuwstelsel beïnvloedt. Je moet zoete aardappelen koken om de dioscorine te vernietigen, het element dat deze problemen veroorzaakt.

Tomaten

Wanneer de blaadjes en de vrucht groen zijn, dan zijn ze niet goed voor de gezondheid, omdat ze alfa-tomatine bevatten, wat dezelfde effecten als bij zoete aardappelen veroorzaakt.  Tomaten moeten geconsumeerd worden wanneer ze rijp zijn. Eet nooit de bladeren.

Nootmuskaat

Als je het teveel gebruikt is het giftig, omdat het myristicine bevat, wat stuiptrekkingen bij sommige mensen kan veroorzaken. Je moet een maagspoeling doen om ernstige problemen te voorkomen.

Eetbare paddenstoelen

Paddenstoelen zijn delicatessen in de gastronomie, maar ze veroorzaken ongemakken bij sommige personen. Sommige eetbare paddenstoelen bevatten hydrazine, dat als de paddenstoel rauw gegeten wordt, giftig is.

Geef een reactie