Een gids voor thee en infusies

Een gids voor thee en infusies

Je bent je misschien niet bewust van de enorme verscheidenheid aan theesoorten die er beschikbaar zijn of van al hun gezonde eigenschappen. In het volgende artikel laten we een uitgebreide gids zien voor de meesten soorten thee en infusies die vandaag de dag beschikbaar zijn en waar elk van deze goed voor is.

thee

Soorten en eigenschappen van de thee

Groene thee

groene-thee

Groene thee wordt gebruikt als aanvullend geneesmiddel en wordt beschouwd  als een van de gezondste en nuttigste theesoorten (vooral wanneer het gefermenteerd is). Onder de vele eigenschappen van groene thee vonden we dat het werkt als een antioxidant, die de tekenen van vroegtijdige veroudering tegen gaat. Het helpt ook je lichaam te ontgiften en verwijderd overtollig vocht. Het helpt bij de spijsvertering en kan je gewicht helpen verliezen. Groene thee is rijk aan vitamine A, B en C en fluor, natrium en andere mineralen. Daardoor versterkt het je immuunsysteem.

Door het lage cafeïne gehalte wordt het bereid met heet maar niet kokend water.Anders worden de bladeren letterlijk gekookt en ontstaat er een bittere smaak.

Zwarte thee

zwarte-thee

Zwarte thee is de meest populaire thee in de westerse cultuur en wordt wereldwijd verkocht in zakjes en in losse vorm. Het bevat een goede hoeveelheid antioxidanten , is goed voor de spijsvertering en bevat heel weinig calorieën. De bladeren van de Camelia sinensis gaan door een proces van oxidatie, waardoor de kleur veranderd van groen naar zwart. Het cafeïne gehalte van deze thee werkt stimulerend . Idealiter drink je het op 93 graden en de intensiteit van de thee hangt af van hoe lang je het laat trekken.

Witte thee

witte-thee

Witte thee wordt niet voor niets de “elixir van de jeugd” genoemd! Het is één van de meest verfijnde en exclusieve soorten thee die er zijn.  In plaats van bladeren worden voor deze thee jonge en kleine scheuten verzameld. De lichte kleur ontstaat door een witte coating van het blad wanneer het groeit en in het voorjaar geoogst wordt, met de hand. Witte thee wordt geproduceerd in de hoge bergen van Fujian, China.

Het heeft een heerlijke smaak en delicaat aroma en ze bevat vitaminen E en C. Ook werkt deze thee als een antioxidant en vochtafdrijvend.  Je dient dit te drinken bij een temperatuur van 76°C.

Rode thee

rode-thee

Rode thee wordt ook wel eens pu-erh genoemd en staat bekend  om het bevorderen van de efficiënte verbranding van vetten. Het heeft een sterke, aardse smaak met een diep rode kleur. Het rijpingsproces duurt jaren. Het drinken van 3 kopjes van deze thee per dag zorgt tot het verminderen van lichaamsvet en de verlaging van je cholesterol. Drink het op 93°C.

Blauwe thee

blauwe-thee

Deze thee staat bekend als “oolong” en is semi-gefermenteerd. Het heeft meestal een kleur tussen groen en zwart. Het fermentatieproces wordt onderbroken, waarna de thee wordt gerold en geoxideerd. Het komt uit twee regio’s: Fujian (China) en Formosa (Taiwan).

Blauwe thee smaakt naar groene groenten en de kleur kan verschillend licht of donker zijn , afhankelijk van hoe het wordt verwerkt. Het is een krachtig antioxidant , helpt bij het versterken van het immuunsysteem en het reguleren van de cholesterol waardoor je bloeddruk verlaagd. Het bevat ook vitaminen en mineralen. Idealiter wordt het geserveerd op 87°C, maar het is “aanvaardbaar” om het zelfs te presenteren met ijs of gekoeld.

Soorten thee en hun eigenschappen

Nu je een beetje meer weet over de belangrijkste soorten thee is hier wat informatie over de specifieke kruiden en planten die je kunt gebruiken om ze te maken.

Kamille

kamille

Kamille wordt gebruikt om lichte spijsverteringsproblemen te behandelen, zoals indigestie, krampen, diarree en gastritis.  Het vermindert ook irritatie of ontsteking aan de ogen en verlicht problemen aan de luchtwegen zoals astma, hoesten, of verkoudheid. Het kan zelfs acne genezen en oppervlakkige wonden schoonmaken.

Munt

munt

Munt heeft antiseptische, krampstillende en spijsverteringsbevorderende eigenschappen. Het vermindert winderigheid, stoot insecten af, en bevordert een goede ademhaling. Het wordt vaak gebruikt bij verkoudheid en hoesten.

Lindebloesem

lindebloesem

Het medicinale deel van de linde zit hem in zijn vruchten en bloemen. Het wordt gebruikt als kalmerend middel voor het zenuwstelsel. Het verbetert ook de spijsvertering en helpt je beter slapen. Lindebloesemthee kan worden gebruikt om arteriële problemen, krampen en menstruatiepijn te verminderen.

Valeriaanwortel

valeriaanwortel

Valeriaan is vergelijkbaar met lindebloesem als het gaat om de kalmerende en ontspannende kwaliteiten. Let erop om niet teveel van deze thee te drinken, omdat het kan leiden tot overmatig vertragen van het zenuwstelsel, verlaging van de bloeddruk en het verminderen van de bloedcirculatie.

Groene anijs

groene-anijs

De bladeren van deze plant zorgen voor een frisse adem als ze gekauwd worden en een thee gemaakt met groene anijs kan gebruikt worden als een slijmoplossend middel, als maag tonic, voor de regulering van de menstruatiecyclus, verlichting van winderigheid en hulp bij de spijsvertering.

Rozemarijn

rozemarijn

Rozemarijn helpt beschadiging van het zenuwstelsel te herstellen, maar ook bij het verbeteren van het geheugen en het verbeteren van de circulatie.

 

Bron : Gezonderleven

Geef een reactie