Gebruiksmogelijkheden en voordelen van paardenbloem

Gebruiksmogelijkheden en voordelen van paardenbloem

De bittere smaak die paardenbloem heeft, geeft aan dat deze plant vol fytonutriënten zit, die erg gunstig zijn voor de lever en gifstoffen helpen te verwijderen.

Vele aanzien de paardenbloem als onkruid maar deze bloem is veelzijdig en heeft vele gezondheidsvoordelen die we je in dit artikel uitleggen.

Paardenbloem staat bekend om zijn puntige, harde en ruwe blaadjes, maar voornamelijk om de bloem, die geel van kleur is en mooi rond van vorm. Veel mensen houden ervan om in de zomer de witte pluizenbol weg te blazen. In de natuur zorgt de wind ervoor dat de zaden vlakbij verspreid worden. Daarom groeit deze plant vaak op grote stukken land.

Paardenbloem bevat de volgende voedingsstoffen:

  • Koolhydraten
  • Vitamine B
  • Vitamine C
  • Bètacaroteen
  • Flavonoïden
  • Oliezuur
  • Linolzuur
  • Tannines

Welke delen van de paardenbloem kunnen geconsumeerd worden?

De lente is de beste tijd van het jaar om deze plant te plukken, als je hem vers wilt consumeren in een salade. Je kunt de plant ook laten drogen in een katoenen zak.

De wortels van deze plant kun je het beste tegen het einde van de zomer of in de winter verzamelen. Bewaar deze wortels in glazen potten, die een hermetische sluiting hebben.

De delen van de plant die doorgaans gebruikt worden zijn:

De blaadjes

Deze blaadjes zijn soortgelijk als spinazie en kunnen rauw gegeten worden in salades of gekookt, bijvoorbeeld in stoofpotjes. De smaak van deze blaadjes is vrij bitter, vooral wanneer de plant al iets ouder is. Daarom raden wij aan om jonge scheuten te gebruiken.

De bloemen

Je kunt de bloemen plukken voordat ze opengaan en bewaren in een beetje zout en azijn, net als kappertjes. Vervolgens kun je deze knoppen bakken of vers toevoegen aan salades.

De wortels

Wanneer de plant twee jaar of ouder is, kun je delen van de wortels weg beginnen te snijden. Deze wortels kun je vervolgens roosteren en gebruiken als vervanging voor cafeïne om infusies te maken.

Waar is paardenbloem goed voor? Geneeskrachtige eigenschappen

Middel tegen diabetes

In Europa wordt paardenbloem vaak gebruikt door diabetici. De wortels van deze plant bevatten namelijk suikers die makkelijk verteerd kunnen worden.

Helpt om nierproblemen te behandelen

De plant kan helpen om deze organen in vorm te houden, om urineweginfecties te behandelen en nierstenen uit het lichaam te drijven. Het heeft een geweldige vochtafdrijvende werking, maar zorgt er niet voor dat kalium uit het lichaam wordt gedreven, wat wel vaak het geval is bij andere vochtafdrijvende middelen.

Verbetert het spijsverteringskanaal

Paardenbloem heeft een milde laxerende werking en vergroot de eetlust bij mensen die herstellen van een ziekte. Het zorgt ervoor dat het lichaam meer gal aanmaakt en kan helpen om constipatie en andere maagaandoeningen tegen te gaan.

Rustgevend voor de lever

Paardenbloem wordt streng aangeraden om opeengehoopte gifstoffen uit het lichaam te verwijderen. Als gevolg wordt deze plant ook vaak in verband gebracht met een gezonde lever. Zo kan de plant gebruikt worden om hepatitis, geelzucht en kanker of levertumoren te behandelen.

Daarnaast heeft de plant ook bloedzuiverende eigenschappen en kan hij helpen om voedselvergiftiging of vergiftiging van chemicaliën te voorkomen. Bovendien verwijdert hij vetten (cholesterol) en urinezuur uit je bloed.

Het is een schoonheidstonic

Deze plant wordt al jarenlang gebruikt om puistjes, eczeem, psoriasis en andere huidaandoeningen te behandelen. Gebruik een handje paardenbloemen en een kopje kokend water om een infusie te maken. Laat de infusie afkoelen en gebruik de infusie vervolgens om wondjes schoon te maken. Doorweek een watje met de infusie en wrijf hiermee over de aangedane delen van de huid.

Bloedarmoede behandelen

De blaadjes van paardenbloemen bevatten een aanzienlijke hoeveelheid ijzer en kunnen worden gebruikt om bloedarmoede te voorkomen of verminderen. Bovendien kunnen de blaadjes het lichaam helpen te herstellen wanneer er lange tijd sprake is geweest van een ijzertekort. De plant is geweldig voor zwangere vrouwen, die tijdens de zwangerschap vaak last krijgen van bloedarmoede.

Houdt de ogen gezond

Mensen die niet goed kunnen zien in het donker of die last hebben van een vorm van maculadegeneratie, kunnen paardenbloem consumeren om hun lichaam te voorzien van meer vitamine A, bètacaroteen en helenine. Deze drie voedingsstoffen zorgen ervoor dat de ogen beter in staat zijn licht op te vangen en beschermen het gezichtsvermogen.

Middel om spataderen en aambeien te behandelen

Dit is te danken aan de tannines die deze plant bevat. Paardenbloem heeft ontspannende en kalmerende eigenschappen die kunnen helpen om diverse problemen met de bloedsomloop te behandelen, zoals spataderen of aambeien. In het geval van dit soort problemen kun je het beste een bad nemen met daaraan een infusie van een handje paardenbloemen en een kopje water toegevoegd of een watje dopen in een paardenbloeminfusie en hiermee over het aangedane gebied wrijven.

Bijwerkingen en contra-indicaties van paardenbloem

Over het algemeen is de kans op negatieve bijwerkingen vrij klein, los van huidallergieën of eczeem. Als je te veel paardenbloem consumeert, kun je last krijgen van diarree, brandend maagzuur of buikpijn.

Verse stengels zouden giftig kunnen zijn voor kinderen.

Daarnaast is het vanwege het hoge alcoholgehalte niet aangeraden om tincturen van paardenbloem te gebruiken tijdens zwangerschap of bij het geven van borstvoeding. In dit geval kun je het beste gewoon een klein beetje paardenbloem consumeren, ofwel gedroogd, ofwel vers.

 

Bron : Gezonderleven

Geef een reactie