Hoe maak je zelf augurken?

Hoe maak je zelf augurken?

Zelf augurken maken, puur & gezond!

Zelfgemaakte augurkjes zijn een delicatesse, vele malen rijker van smaak dan hun via azijn verzuurde broertjes uit een potje. Ga naar een goede groenteboer en koop daar kleine komkommers, het liefst van die wat pokdalige augurk-komkommertjes. De voorbereiding voor deze overheerlijke augurken kost ongeveer 1 uur van je tijd. Na 2 weken fermenteren kun je er van smullen!

Zorg voor een pot met een enigszins brede opening, bijvoorbeeld een zuurkoolpot (Keulse pot, met steen) of glazen (weck)pot.

Verwijder eventuele resten van de bloem van de komkommerkontjes (gebruik dat woord!) van 500 gram komkommer. Die bevatten enzymen die je augurkjes hol en papperig kunnen maken. Pers de komkommertjes stijf tegen elkaar in een pot. Voeg 1/2 fijngesneden ui, 1/2 gesnipperde paprika, 3 gram mosterdzaad, 1 gram gekneusd venkelzaad, 1 takje dille en 2 gram zwarte peperkorrels toe. Voeg zoveel 5% pekel (dat betekent per 100 ml water 5 g zout opgelost) toe, zodat alle komkommers onder staan. Als je het iets pittiger wilt dan kan je ook een gans pepertje toevoegen …Even uitproberen! Fermenteer onder iets zwaars net beneden kamertemperatuur. Proef regelmatig.

De augurkjes zijn klaar als

  • ze lekker en crunchy zijn
  • er geen gasopbouw meer plaats vindt
  • een pH van 4,6 bereikt is
  • er bij kamertemperatuur ongeveer een week verstreken is of een maand of 6 als je onder de 10 °C fermenteert

Zet de augurken in de koelkast om de fermentatie te stoppen, inmaken in azijn kan ook. Overheerlijk die zelfgemaakte! Zeker de moeite om te proberen!

Geef een reactie