Kruidenazijn en zijn welzijn…

FavoriteLoadingAan favoriete recepten toevoegen

Zelf een heerlijk aromatische olie of azijn maken is heel makkelijk. Er is alleen geduld voor nodig. het kruid geeft pas na twee tot drie weken z’n heerlijke smaak af. Kies een mooie schone fles en steek daar een tak van uw lievelingskruid in.

Wanneer je azijn toevoegt aan je salades haal je één derde meer mineralen uit je groenten dan dat je geen azijn zou gebruiken.
het voordeel van kruidenazijn is dat je daarbij nog meer mineralen toevoegt aan je azijn, namelijk de mineralen die uit de kruiden zelf onttrokken worden.
Kruidenazijn maken is eigenlijk niet heel moeilijk.
Kruiden die je kan gebruiken zijn o.a.:
– bieslook
– dille
– brandnetel
– gemberwortel
– lavendel
– munt
– rozemarijn
– salie
– tijm
– venkelzaad

-dragon

 

Kruidenolie en kruidenazijn

Ingrediënten

  • 1 schone mooie fles
  • 1 KRUID OF EEN MENGSEL VAN KRUIDEN VAN BIJVOORBEELD:
  • rozemarijn
  • tijm
  • salie
  • marjolein
  • dille
  • olijfolie of witte wijnazijn
  • Bereidingswijze

    Zelf een heerlijk aromatische olie of azijn maken is heel makkelijk. Er is alleen geduld voor nodig. het kruid geeft pas na twee tot drie weken z’n heerlijke smaak af. Kies een mooie schone fles en steek daar een tak van uw lievelingskruid in. Bijvoorbeeld rozemarijn, tijm, salie, marjolein of dille. Ook kunt u een mengsel van kruiden gebruiken. Schenk de fles vol met een goede olijfolie of een andere olie. Het kruid moet helemaal onder de olie staan. Sluit de fles goed af en laat het kruid ongeveer 3 weken intrekken op een koele donkere plaats. Schenk de olie daarna door een fijne zeef en bewaar hem in een goed gesloten fles op een koele donkere plaats. Zo blijft de olie maximaal 6 maanden goed. Op dezelfde manier kunt u kruidenazijn maken. Gebruik daarvoor witte wijnazijn als basis. Een kruidentakje in de fles staat wel heel leuk, maar komt de smaak niet ten goede. Na een tijdje zorgt het voor een bittere, onaangename smaak.

    Meer Recepten

    Kruiden-tomatenvinaigrette

    Ingrediënten

    • 100 milliliter groentebouillon
    • 30 milliliter kruidenazijn
    • 1 ui
    • 2 tomaten
    • 1 BOSJE:
    • basilicum
    • peterselie
    • dille
    • dragon
    • Bereidingswijze

      Doe de kruidenazijn en de groentebouillon in een kom. Pel de ui en snipper hem. Was de tomaten, verwijder de zaadlijsten en snijd in kleine stukjes. Doe de ui en de tomaten in de bouillon. Maak de kruiden schoon, snijd ze fijn en doe ze in de bouillon. Breng krachtig op smaak met zout en peper en roer er de olijfolie door. Zet koel weg.
    • Knoflookdressing

    • 4 teentjes knoflook
    • 6 eetlepels olie
    • 0,5 kleine rode ui
    • 2 eetlepels kruidenazijn
    • 4 takjes peterselie
    • zout
    • peper
    • Bereidingswijze

      Knoflookteentjes persen en samen met de olie, fijngehakte ui, azijn en fijn gehakte peterselie in een kom doen en goed door elkaar mengen. Op smaak brengen met zout en peper uit de molen. Zet de kom ongeveer  2 uur afgedekt weg in de in de ijskast om op smaak te komen.

      Serveersuggesties

      Heerlijk over komkommer enz.

Maar eigenlijk zijn alle groente-achtige of tonische kruiden geschikt.
Ik som er enkele op:
– lindebloesem
– framboosblad
– rozenbottel
– viooltjes
– vlierbloesem
– paardenbloem
– rode klaver
– goudsbloem
– …

Bron goed gevoel en mijnreceptenboek.nl

 

Bronnen:

Anntje Peeters (2015). Puur natuurlijk vrouw: een frisse kijk op kruidenremedies en verwennerijen voor meer joie de vivre. Manteau, België.

Geef een reactie