Inmaak uitjes home-made

Inmaak uitjes

Je begint met het oogsten van je gezaaide uitjes, of je kan ze ook kopen bij de groente boer

Je oogst de inmaakuitjes bij de gewenste grootte.
Haal er dan het buitenste rokje en het glibberige velletje van af.
 
Was ze en leg ze 36-48 uur in een pekeloplossing van 500 gram zout op 4,5 liter water. Het zout trekt het uiensap eruit. De uitjes moeten onder staan, leg er dus een bordje met iets zwaars op.
Spoel ze daarna af en leg ze in de schone glazen. Voeg de inmaakkruiden toe naar eigen smaak.
je krijgt nl. de lekkerste uitjes door er kokende azijn op te gieten, het potje open te laten staan tot het is afgekoeld en de volgende twee dagen dit te herhalen. Pas na de derde keer kokende azijn opgieten het potje direct sluiten.
Ze zijn inderdaad erg lekker, wel de azijn de tweede en derde keer per potje afgieten (als je meerdere potjes hebt) en weer opkoken. Als je het in één keer doet belanden alle kruiden in het zelfde potje (tja, al doende leert men), en omdat ik de azijn eigenlijk te zuur vind doe ik er ook nog wat suiker bij, je krijgt dat zoet-zure uitjes.
 

Geef een reactie