Kanariezaad en voordelen voor de gezondheid

Kanariezaad en voordelen voor de gezondheid

kanariezaad

Kanariezaad is enorm populair voor de vogels maar wat vele niet weten is dat kanariezaad ook door ons gegeten kan worden. Kanariezaad bevat verscheidene voedzame eigenschappen die goed zijn voor de gezondheid.

Nu deze voordelen steeds meer geaccepteerd worden, raden veel voedingsdeskundigen aan om kanariezaad in de vorm van een supplement aan allerlei soorten diëten toe te voegen.

Kanariezaad kan behulpzaam zijn om overtollig vet uit het lichaam te elimineren, het cholesterolgehalte te verlagen en zelfs om diabetes type 2 tegen te gaan.

We delen in dit artikel iets meer over wat kanariezaad is en hoe je het kunt consumeren.

De voedingswaarde van kanariezaad

In 100 gram kanariezaad zit het volgende :

 • 212 calorieën
 • 55 g koolhydraten
 • 14 g proteïne
 • 50 mg calcium
 • 300 mg fosfor
 • 2 g vet

Kanariezaad voor je gezondheid

cholesterol2

Het eten van kanariezaad kan je gezondheid op verschillende manieren verbeteren. Het zaad bevat een enzym dat bekend staat als lipase en in staat is om de aderen te zuiveren en zo schadelijke lipiden ( vetten) te verwijderen , waaronder cholesterol en triglyceriden. Dit heeft ook een positieve invloed op het lichaamsgewicht van mensen met obesitas of overgewicht, omdat hierdoor de verbranding van opeengehoopt vet in meerdere delen van het lichaam ondersteund wordt. Het is een geweldige manier om problemen als cellulite of buikvet aan te pakken.

Kanariezaad bevat ook een heel hoog gehalte antioxidanten die goed zijn voor de huid en het lichaam , doordat ze de invloed van vrije radicalen tegengaan.

Het zaad heeft ook een krachtige vochtafdrijvende werking waardoor het in staat is om veelvoorkomende problemen zoals vochtretentie te behandelen.

De enzymen die het kanariezaad bevat een ontstekingsremmende werking , waardoor dit zaad goed in staat is om de lever en de alvleesklier te beschermen. Het ondersteunt de werking van de alvleesklier en helpt zodoende tegelijkertijd om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden en diabetes tegen te gaan.

Hoe kun je kanariezaad het beste consumeren?

melk en zaad

Veel mensen houden ervan om zaden aan hun salade, smoothie of zelfs soep toe te voegen maar de meerderheid kiest ervoor om de zaden te gebruiken om er plantaardige melk of water van te maken.

Ingrediënten

 • 5 eetlepels kanariezaad (50 g)
 • 1 kop water (om de zaden in te weken, 200 ml)
 • 1 liter water (om te mixen)

Bereiding

 • Laat de zaden een nacht weken in een kopje water
 • Haal de zaden uit het water en doe ze met een liter vers water in een blender.Je kan het water ook vervangen door een plantaardige melk.
 • Mix de ingrediënten enkele minuten in de blender tot het mengsel wit van kleur wordt.
 • Zeef het mengsel door een kaasdoek om schilletjes te verwijderen.
 • Bewaar het mengsel op een koele plek of in de ijskast

Hoe kun je kanariezaad consumeren om je cholesterolgehalte te verbeteren? 

Als je deze melk voornamelijk in je dieet wilt opnemen om je cholesterolgehalte onder controle te houden, dan kun je het beste ’s ochtends een kopje drinken op een lege maag en ’s avonds één voor het slapen gaan. Vergeet echter niet dat de melk ook een vochtafdrijvende werking heeft, waardoor het kan zijn dat je dus vaker naar de wc moet om te plassen. Herhaal dit minsten 3 weken na elkaar , daarna kan je de melk tot 3x/ week beginnen te consumeren.

Hoe kan je kanariezaad consumeren om gewichtsverlies te bevorderen? 

weightloss

Kanariezaad is natuurlijk geen wondermiddel of krachtige vetverbrander. Je kan de melk toevoegen aan een gezond dieetplan om gewichtsverlies te ondersteunen mits je daarnaast ook voldoende lichaamsbeweging krijgt en gezond eet.

Dankzij het hoge vezelgehalte zal je hongergevoel veel sneller over zijn en ga je veel minder eten tussen de maaltijden in.

Nu je weet dat deze zaden niet alleen goed zijn voor vogels, kun je proberen om de zaden aan je dieet toe te voegen en zelf te zien wat ze allemaal kunnen betekenen voor je gezondheid!

Bron : Gezonder leven

Geef een reactie