Kefir maken van kokoswater

Kefir is een probiotisch product. Het wordt gemaakt door middel van een gistingsproces, dat voor een hoeveelheid bacteriën zorgt die heilzaam zijn voor het verbeteren van de gezondheid.  De belangrijkste micro-organismen in kefir zijn deze bacteriën: Lactobacillus acidophilus en de gist Kluyveromyces marxianus.

In het traditionele recept voor kefir gebruikt men koemelk. De vereiste smaak en textuur lijken veel op die van yoghurt. Toch kan het ook met kokoswater gemaakt worden. Met dit recept geef je het een extra impuls van essentiële mineralen maar met minder calorieën.  In dit artikel leg ik je uit hoe je kefir van kokoswater kan maken. Zo kan je thuis zelf genieten van de positieve effecten. Probeer het zeker uit!

Kefir van kokoswater voor een betere gezondheid

Kefir met kokoswater is een gefermenteerd voedingsmiddel dat gemaakt is van biologisch kokoswater zonder verhit of verwerkt te zijn. Het is een geweldig hulpmiddel om de algemene gezondheid van het volledige lichaam te bevorderen.

  • Tijdens het gistingsproces worden natuurlijke suikers omgezet in melkbacteriën. Ze hebben een gunstig effect op de darm.
  • Het bevat belangrijke mineralen zoals kalium, natrium en magnesium. Deze elementen zijn noodzakelijk om de cellen voldoende te hydrateren en de spieren en de hersenen goed te laten werken. Ze bevorderen ook een goede werking van de nieren, vergemakkelijken de afvoer van gifstoffen en metalen, die stenen en verstoppingen vormen in de nierkanalen.
  • De antioxidanten in deze kefir dragen bij tot een verbetering van de bloedtoevoer van het lichaam. Daardoor zal de zuurstofvoorziening van de cellen en de werking van het hart veel verbeteren.
  • door de aanwezigheid van vitamine E en vetzuur is het een goede ondersteuning om cholesterol en een hoge bloeddruk onder de controle te houden.
  • We hebben ook de gezonde bacteriën in kefir met kokoswater.Die brengen de microbiële flora in de darm in evenwicht , versterkt het afweermechanismen en vergroot het vermogen om schadelijke micro-organismen die het lichaam aanvallen, aan te pakken.

Hoe maak je kefir van kokoswater?

Dit kan je eenvoudig zelf maken thuis door deze stappen te volgen. Gebruik wel vers kokoswater in plaats van het gefabriceerd te kopen daar deze laatste niet dezelfde eigenschappen bezit.

Welke ingrediënten heb je nodig?

  • 1 liter kokoswater
  • 100 gram kefirkorrels

Materiaal

  • Een glazen kom

Hoe maak je het klaar?

  • Doe de kefirkorrels in een glazen kom en giet er dan het kokoswater over.
  • Bedek het product en laat het daarna op een koele, donkere plaats staan gedurende 48 uur.
  • Na verloop van de 48 uur zal je merken dat de kefirkorrels naar het oppervlak zijn gestegen.
  • Zeef het mengsel. Zet de korrels in de koelkast, zodat je ze opnieuw kan gebruiken.
  • Laat de kefir nu gedurende twee dagen gisten. Je kan het nu gebruiken , als je het later gebruikt verwijder je het best het deksel van de kom. Dit zal voorkomen dat het ontploft, want tijdens het gistingsproces stapelen zich gassen op.

Hoe gebruik je de kefir?

  • Kefir van kokoswater kan je zo drinken, maar je kan het ook combineren met noten en bessen om het een aangenamere smaak te geven.
  • De ideale manier is om het te drinken op een nuchtere maag, want zo zullen de voedzame eigenschappen de hele dag door werken.
  • Je kan ook een kleine portie drinken wanneer je je moe voelt of wanneer je zin hebt om iets te eten.

Nog enkele tips!

Kefirkorrels kan je steeds hergebruiken. Het gistingsproces houdt ze in een perfecte staat. Volg daarom deze tips nadat je het drankje gemaakt

  • Doe de kefirkorrels in een halve liter water en voeg twee eetlepels suiker toe.
  • Laat ze gedurende 2 tot 4 dagen staan. Verwijder zo nu en dan het deksel en giet de korrels af.
  • Verwijder de korrels opnieuw en combineer ze nog eens met kokoswater.

Het is dus echt niet moeilijk om kefir te maken van kokoswater. De effecten van kefir zal je niet direct merken maar na verloop van tijd zal je echt voelen hoe je lichaam gezonder is.  Ga dus vlug de ingrediënten halen, volg dit eenvoudige recept en geniet vanaf nu elke dag van de vele eigenschappen van kokoswaterkefir.

 

 

Geef een reactie