Komkommer, een natuurlijke vochtafdrijver

Komkommer, een natuurlijke vochtafdrijver

Je lichaam bestaat voor méér dan de helft uit water en lichaamsvocht. Voor een goede gezondheid is een evenwichtige vochtbalans onmisbaar. Vocht vasthouden of oedeem ontstaat wanneer dit systeem er niet voldoende in slaagt vocht uit lichaamsweefsel te elimineren.

Oedeem of teveel vocht in je lichaam heeft vele oorzaken. Ontsteking kan een oorzaak zijn en oedeem over het hele lichaam veroorzaken, maar kan ook lokaal ontstaan en zwelling geven in benen, handen of vingers, in je gezicht en op je buik. Hormonale schommelingen tijdens de menstruatie, het lichaam blootstellen aan hitte en een te hoog zoutverbruik staan eveneens bekend als veroorzakers van vochtophoping. Hieronder nemen we een kijkje hoe je dit kan voorkomen zonder geneesmiddelen, maar met gezonde voeding en in het bijzonder door het gebruik van komkommer.

Onthoud echter dat oedeem ook het gevolg kan zijn van een ernstige hart-, nier- of leveraandoening en dat zelf-medicatie uit den boze is. Raadpleeg in elk geval je arts bij aanhoudende symptomen of twijfel.

Symptomen van vochtophoping

  • Zwelling op de plaats in het lichaam waar het probleem zich voordoet
  • Zwelling in handen, benen of vingers
  • Pijn in de lichaamsdelen getroffen door oedeem
  • Stijve gewrichten
  • Snelle gewichtstoename in enkele dagen of weken tijd
  • Onverklaarbare gewichtsschommelingen
  • Er blijft er een deukje achter in de huid wanneer je er een paar tellen met je duim in hebt gedrukt (dit wordt ook wel ‘pitting oedeem’ genoemd)
  • Bij ‘non-pitting oedeem’ is dit niet het geval en kan de huid bloeden bij indrukken

Komkommer als natuurlijke vochtafdrijver

Waarom een schijfje komkommer in je glas water dé perfecte vervanger is voor limonades en sportdrankjes? De actieve ingrediënten vermengen zich uitstekend met water, waardoor dit een dorstlessend drankje is, dat ideaal is voor dagelijks gebruik en dat er eveneens voor zorgt dat we onze vochtbalans in evenwicht houden.

Komkommerwater heeft namelijk een diuretische of vochtafdrijvende werking en helpt oedeem tegen te gaan, één van de voornaamste oorzaken van gewichtstoename. Het bevat vitamine C, dat ons afweersysteem versterkt en ons lichaam weerbaar maakt tegen infecties, preventief werkt tegen hartkwalen en prenatale complicaties en bescherming biedt tegen oog- en huidproblemen. Het bevat tevens vitamine K, dat helpt het bloed te stollen en zorgt voor sterke botten en vitamine A, bekend om de gezichtsbevorderende eigenschappen, maar dat ook een belangrijke rol speelt in de opbouw van ons immuunsysteem en de bouw van nieuwe cellen.

Om oedeem tegen te gaan raden wij aan één volledige komkommer te versnijden en te mengen in twee liter water. Drink twee liter per dag, verspreid over verschillende momenten.

Het drinken van deze aanbevolen hoeveelheid water houdt de vochtbalans op peil en zorgt er bovendien voor, in combinatie met de aanwezige voedingsvezels van de komkommer, dat alle giftige afvalstoffen uit ons lichaam verwijderd worden. Tegelijkertijd ondersteunen we zo het spijsverteringsstelsel, verminderen we ongecontroleerde eetlust en houden we het lichaamsgewicht op een gezond peil.

 

Bron : Gezonderleven

Geef een reactie