Leuke broodtrommel ideetjes voor de kids

Leuke broodtrommel ideetjes voor de kids

Bento is een Aziatische manier van het inrichten en stijlen van een broodtrommel. De bedoeling is dat het er vrolijker en aantrekkelijker uitziet waardoor kinderen het maar al te graag op willen eten. Wedden dat de trommeltjes leeg zijn als ze naar huis komen?

Deze lunches zijn voor klein en groot geschikt, maar vooral voor de kids bedoeld. Als volwassene neem je vaker ook een blikje tonijn, bakje sla of plakjes gerookte zalm mee.zorg er dan wel voor dat er op of bij dat brood vol-doende proteïnen en groenten zitten . Zoals ei, ham, salami, komkommer, sla, tomaat , wortel, avocado. Een boterham met choco kan een “zoetje” zijn maar is geen lunch.

Bento is letterlijk het Japanse woord voor lunchbox. Het kan een Japanse take away-maaltijd betekenen, maar in de context van lunch betekent het een leuke manier om je lunchbox in te delen. Je verdeelt je lunch in vakjes door stapeltjes te maken, je maakt het schattig met leuke vormpjes, enzovoort. Voor één keer mag je dus spelen met je eten.

Laat je fantasie de vrije loop en vul de box samen met de kids , dan wordt het al een spel voor hen en weten ze waar ze mee kunnen uitpakken straks tijdens de lunch!Zoals je aan de  foto’s al ziet, kan je de doosjes zo eenvoudig of chique maken als je maar wil. Hieronder krijg je tips voor succesvolle lunchdozen die gegarandeerd leeg terugkomen. 

DE BASIS

 • een leuke lunchbox of bewaardoos: liefst niet te groot, zodat je de lunch compact kan verpakken en de inhoud niet door elkaar schuift bij het vervoeren
 • uitsteekvormpjes/bakvormpjes van verschillende grootte en vorm: om schattige vormpjes uit brood, beleg, groente en fruit te steken. Het geeft een instant extraatje aan je lunchbox.
 • papieren of siliconen bakvormpjes: handig om natte voedingswaren apart te houden van droge. Gebruik daarvoor de siliconen variant. Ook leuk om de lunchbox in “compartimentjes” op te delen en kleinere voedingswaren zoals bessen, stukjes fruit, druiven, radijsjes, kleine koekjes,… in te steken.
 • een scherp keukenmes: snij het brood in driehoekjes of vierkantjes. Snij groenten en fruit in blokjes of langwerpige vormpjes, zodat je kind er meer plezier aan heeft om op te eten. Hapklaar is het leukst!
 • ENKELE TIPS VOOR DE INHOUD

  Voor alles geldt: je kan er zo ver in gaan als jij zelf wil. Enkele ideetjes:

  • beleg een boterham of sandwich en snij het in driehoekjes of vierkantjes. Je kan het stapelen of naast elkaar leggen. Wat puzzelen is de boodschap! Leuke uitsteekvormpjes voor brood bestaat ook. Wat dacht je van treinen, dieren of puzzelstukken?
  • snij komkommer, wortel, appel, kiwi,… in hapklare blokjes, staafjes of plakjes
  • wissel af tussen zoet en hartig. Eén boterham met hartig beleg en één sandwich met chocopasta of confituur bijvoorbeeld.
  • vul een papieren vormpje met kerstomaatjes, radijsjes, bessen, aardbeien of kleine koekjes als afwisseling
  • maak een gezichtje van de boterham
  • maak lekkere rolletjes: snij lange repen van bijvoorbeeld kaas en ham, leg ze op elkaar en rol ze op. Stapel de rolletjes recht in de lunchbox.
  • houdt je kind niet zo van boterhammen? Als afwisseling kunnen crackers ook eens.
  • leg alle hoofdonderdelen in de lunchbox en kijk waar er nog extra plaats is. Vul dat met kleine stukken groente of fruit zodat de box helemaal gevuld is.
  • maak “broodsushi” van brood en beleg
  • zorg voor een verwennerijtje of beloning. Dat kan een koekje zijn, een beetje chips of wat snoep. Zo spoor je je kind aan om ook dat op te eten wat het niet zo graag lust.
  • afwisseling is erg belangrijk. De leukste lunchbox bevat zowel brood als groente als fruit als een beetje snoep. Wees boven alles ook creatief. Op het internet vind je voldoende inspiratie als je “bento lunch” of “bento voor kinderen” op Google zoekt. Hier vind je alvast enkele leuke (Engelstalige) websites en blogs:bentolunch.net,basicbento.com,anotherlunch.com

Geef een reactie