Margarine , gezond of chemische troep?

FavoriteLoadingAan favoriete recepten toevoegen

De supermarkten liggen er vol mee, allerlei verschillende soorten margarine en halvarine. Maar wist je dat margarine een ontzettend kunstmatige substantie is die bestaat uit additieven en goedkope oliën? Het verschilt maar 1 molecule met plastic! Wist je dat margarine zonder kleurstoffen niet zachtgeel is, maar donkergrijs? Veel mensen zijn bang voor roomboter. Waar je écht bang voor zou moeten zijn is echter margarine, of andere ‘botervervangers’. Deze zitten namelijk vol transvetten, een onverzadigd vet dat nog slechter is voor je gezondheid dan verzadigd vet.

• Het bestaat uit zeer grote hoeveelheden transvetzuren
• Het ondermijnt het immuunsysteem
• Het verhoogt tot drie keer toe de kans op verstopte kransslagaders
• Het verhoogt tot vijf keer toe de kans op kanker
• Het verhoogt het gehalte aan lipoproteine-a en dus de kans op arteriosclerose
• Het verlaagt de kwaliteit van moedermelk
• Het verlaagt de insuline respons
• En… het bevat 27 ingrediënten die ook in verf zitten!

Zelfs insecten of bacteriën moeten er niets van hebben. Zet maar eens een open kuipje margarine of halvarine ergens in een hoekje. Je hoeft niet bang te zijn dat het gaat schimmelen of rotten of stinken want er komt geen vlieg op af. En dat smeren wij dan op onze boterham.

Roomboter daarentegen zorgt ervoor dat andere voedingsstoffen uit voeding beter opgenomen kunnen worden in het lichaam. Boter is een natuurproduct gemaakt van melk en room van de koe.

Margarine en halvarine zijn dus sterk bewerkte producten en kunnen schade toebrengen aan je gezondheid. Kies voortaan voor roomboter en dan het liefst biologische roomboter en gooi vandaag nog het kuipje / vloeibare margarine of halvarine in de prullenbak!

margarine

 

 

Geef een reactie