Negen voedingsmiddelen die de oorzaak kunnen zijn van migraine

Negen voedingsmiddelen die de oorzaak kunnen zijn van migraine

Iedereen kent wel iemand met migraine of heeft er zelf last van. Migraine is één van de meest voorkomende redenen dat mensen bij de huisarts langs gaan en is een grote hinder in het functioneren van je dagelijkse bezigheden.

Migraine  bestaat uit een heftige, kloppende pijn an één of beide kanten van het hoofd en gaat bijna altijd gepaard met duizeligheid, wazig zicht en een gevoeligheid voor licht. De intense pijn kan soms maar een paar minuutjes aanhouden, hoewel het in sommige gevallen ook een paar uur of dagen kan zijn.  De verschijning van migraine is verbonden aan genetische factoren, alsook voortdurende stress, hormonale veranderingen en bepaalde stimulansen. Dertig procent van het ontstaan en triggeren van migraine heeft ook te maken met ongezonde eetgewoontes. Sommige voedingsmiddelen kunnen zelfs problematisch zijn voor migraine. In dit artikel geef ik je de negen meest voorkomende mee.

1. Pindakaas

Pindakaas bevat een aminozuur dat tyramine genoemd wordt en dus migraine en hoofdpijn kan opwekken. Daarnaast bevat het bestanddelen die bij sommige mensen allergische reacties op kunnen wekken, wat ontstekingen en problemen met de bloedsomloop kan veroorzaken.

2. Bier

Hoewel bier een hoop geneeskrachtige eigenschappen heeft, kan het dankzij het tyramine- en alcoholgehalte ook heftige hoofdpijn veroorzaken. Daar een overmatige consumptie van bier de stofwisseling kan beïnvloeden, verklaart dit ook waarom bier de neiging heeft om symptomen van migraine te verergeren.

3. Rode wijn

Een glas rode wijn voorziet je lichaam van een grote variatie aan antioxidanten en kan zelfs helpen om je bloedsomloop te verbeteren. Voor mensen die een aanleg hebben voor migraine en hoofdpijn is rode wijn echter niet aangeraden, aangezien het tyramine, fenolen en andere bestanddelen bevat die dit soort problemen kunnen verergeren.

4. Kaas

Mensen die regelmatig last hebben van migraine, zouden hun kaasconsumptie beter zo veel mogelijk beperken, aangezien kaas bestanddelen bevat die de symptomen van migraine kunnen verergeren. De proteïnen en het vet dat kaas bevat, kunnen ontstekingen verergeren en het moeilijker maken om hoofdpijn en problemen met het gezichtsvermogen onder controle te houden.

5. Zeer verwerkte vleeswaren

Verwerkte vleeswaren, zoals broodbeleg, absoluut geen vriend voor degene met migraine. Dit soort voedingsmiddelen bevatten toevoegingen zoals nitraten en nitrieten die niet alleen de kans op kanker vergroten, maar ook ontstekingen verergeren en de bloedtoestroom naar de hersenen aansporen, waardoor je last kunt krijgen van heftige hoofdpijn.

6. Gebakken voedsel en vetrijk voedsel

Gebakken voedsel en voedingsmiddelen die rijk zijn aan verzadigde vetten kunnen in sommige lichaamsweefsels ontstekingen opwekken en zijn vaak verantwoordelijk voor symptomen van migraine. Ze verhogen het cholesterol- en triglyceridengehalte en vergroten daarmee dus ook de kans op een hoge bloeddruk en cardiovasculaire problemen.

Daarnaast belemmeren deze voedingsmiddelen de stofwisseling en zorgen ze ervoor dat het moeilijker wordt voor het lichaam om lichaamscellen op de juiste manier van zuurstof te voorzien.

7. Te veel koffie

Te veel cafeïne binnenkrijgen, of dit nu komt door het drinken van koffie of andere drankjeszoals bv red bull, kan zowel hoofdpijn als migraine veroorzaken. Een dag geen cafeïne drinken, met name wanneer je lichaam er in kleine hoeveelheden al aan gewend is, kan echter ook een negatieve invloed hebben op je lichaam. Dus geniet van je kopje koffie maar doe het met mate.

8. Chocola

Een kleine hoeveelheid chocola voorziet je lichaam van antioxidanten en biedt voordelen voor zowel je bloedsomloop als je cognitieve gezondheid. Maar mensen die te veel chocola eten hebben een grotere kans op migraine, aangezien chocola dankzij het tyraminegehalte invloed heeft op de vaatverwijding.

9. Geraffineerde granen

Geraffineerde granen en andere bronnen van gluten kunnen de oorzaak zijn van een verergering van de symptomen van migraine. Het veroorzaakt voor mensen die er een intolerantie voor hebben , onevenwichtigheden in de onstekings-, maag-darm- en metabole processen in het lichaam.

Hoewel de voedingsmiddelen die we hierboven genoemd hebben niet de enige mogelijke oorzaken zijn van migraine, is het toch verstandig om je consumptie van deze voedingsmiddelen te beperken als je niet wilt dat je symptomen verergeren.

Geef een reactie